Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Παρέμβαση Παυλόπουλου για το Σκοπιανό...

«Πρώτα οι αλλαγές στο Σύνταγμα και μετά η ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ»...


Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Ισραηλινό ομόλογο του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας για το Σκοπιανό: «Επιδιώκουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό προϋποθέτει αφαίρεση των αλυτρωτισμών, οι οποίοι είναι αντίθετοι με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Αν θέλει να έχει πρόσβαση, θα πρέπει να επιφέρει όλες τις αλλαγές που κυρίως αφορούν το Σύνταγμα της. Τότε θα ανοίξει ο δρόμος προς ΕΕ και ΝΑΤΟ. Όταν δεν υπάρχουν τέτοια δείγματα γραφής, αλλά υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού, τότε είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε πως...

 συνέχεια
...«ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά αυτό προϋποθέτει από την πλευρά της τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλλά και στα δικαιώματα των μειονοτήτων».

Ο κ. Παυλόπουλος είπε στον Ισραηλινό ομόλογο του: «Τα επιμέρους θέματα που αφορούν τις σχέσεις μας (ενεργειακά, αμυντικά κλπ) θα τα συζητήσετε με την κυβέρνηση.

Η επίσκεψή σας συμπίπτει με την επέτειο του Ολοκαυτώματος και είμαι ευτυχής γιατί πριν από λίγες ημέρες υπέγραψα το προεδρικό διάταγμα για την ανέγερση του μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκης, ως ελάχιστος φόρος τιμής. Θα λειτουργεί και για τους Έλληνες ως λίκνο διδαγμάτων. Ειδικά όταν σήμερα υπάρχουν υπολείμματα του φασισμού και του ναζισμού».

Τόνισε ακόμα: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτά τα υπολείμματα ναζιστικής νοοτροπίας να συνεχίζουν τη δράση τους, γιατί αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως «επιθυμούμε και επιδιώκουμε την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και της καταπολέμησης του ISIS αλλά και της δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού».

Χαρακτήρισε τη σχέση της της ΕΕ και του Ισραήλ «στρατηγικής σημασίας» και σχολίασε πως «είναι πιο κοντά στη Δύση και την ΕΕ».

Αποκάλυψε πως «επιθυμούμε να συνέλθει σύντομα η επιτροπή σύνδεσης της ΕΕ με το Ισραήλ» ενώ κάλεσε «να στηρίξετε τις θέσεις της Ελλάδας, στα εθνικά θέματα, που είναι και ευρωπαϊκά θέματα».

Σε σχέση με το Κυπριακό ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε: «δεν είναι πρόβλημα Ελλάδας και Κύπρου, αλλά είναι διεθνές. Πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν, όπως αρμόζει σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ όπως είναι η Κύπρος. Δεν μπορεί να ανεχτεί λύση που θα άφηνε να υπάρχουν στο νησί στρατεύματα κατοχής. Η λύση περνάει μέσα από τον σεβασμό της ευρωπαϊκής κυριαρχίας της κυπριακής δημοκρατίας».

Μιλώντας για την Τουρκία ο κ. Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα ότι «επιδιώκουμε τις καλύτερες σχέσεις» αλλά διευκρίνισε πως «αυτό προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό από την πλευρά της Τουρκίας. Σεβασμό και στη συνθήκη της Λωζάνης που καθορίζει επακριβώς το έδαφος, τα σύνορα και την κυριαρχία της Ελλάδας, άρα και της ίδιας της ΕΕ».
Ρ. Ρίβλιν: Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν «κόκκινες» γραμμές

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, σημείωσε πως «Ο κόσμος έχει μάθει για την ελληνική φιλοσοφία. Υπάρχουν βουλευτές (σ.σ.: στο Ισραήλ) οι οποίοι αναφέρουν  προτάσεις του Θουκυδίδη χωρίς να ξέρουμε ενδεχομένως ότι προέρχονται από κει».

Αναγνώρισε πως «η μεταξύ μας συνεργασία έχει προοπτικές που δεν γνωρίζουν σύνορα. Έχουμε συνεργασία σε πολλούς τομείς».

Συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα που ανακαλύπτονται πηγές ενέργειας και κοιτάσματα η συνεργασία μας για όλη τη Μέση Ανατολή γίνεται σημαντικότερη και περιλαμβάνει και το Ισραήλ και την Κύπρο και την Ελλάδα».

Ο κ. Ρούβεν Ρίβλιν αναφέρθηκε στο προσφυγικό σημειώνοντας: «Εκτιμώ τη βοήθεια που προσφέρετε στους πρόσφυγες από τη Συρία. Και εμείς περιθάλπουμε θύματα πολέμου χωρίς να ξεχωρίζουμε από πού έρχονται ή από πού έχουν χτυπηθεί».

«Στο πλαίσιο της επίσκεψής μου θα συμμετάσχω στην Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος» είπε και πρόσθεσε: «Όπως σε πολλές χώρες, δεδομένου ότι γίνεται πιο μικρός ο κόσμος, συμβαίνουν όλο και περισσότερες συρράξεις. Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν κόκκινες γραμμές».

«Ελλάδα και Ισραήλ θέλουν να εξηγήσουν κυρίως στους γείτονες ότι η μοίρα μας έφερε να ζούμε οι μεν δίπλα στους δε. Όλες οι χώρες πρέπει να κατανοήσουν ότι αρκετά πια με τους πολέμους. Πρέπει να βρεθεί λύση για την ασφάλεια, χωρίς να προσπερνάμε αυτές τις γραμμές που ανέφερα. Στόχος είναι να επιλύσουμε τα προβλήματα με τρόπο που θα είναι καλός για όλους. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις καλές σχέσεις που έχουμε μεταξύ μας και μακάρι να καρποφορήσουν περισσότερο», συμπλήρωσε.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η Αθήνα είναι πρωτεύουσα της Ελλάδας και έτσι θα ήθελα να πω ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ», κατέληξε.
Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ισραήλ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στις 12:40, ο κ. Ριβλίν θα κατευθυνθεί προς το Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Ριβλίν και της συζύγου του.

Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018 ο πρόεδρος του Ισραήλ θα επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη, όπου μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα θα θεμελιώσουν το Μουσείο Ολοκαυτώματος και αργότερα θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, ενώ την Τετάρτη ο κ. Ριβλίν θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.


Πηγη: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.