Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Financial Times: Η Ευρώπη θεωρεί την Ελλάδα εστία σταθερότητας


INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Εστία σταθερότητας θεωρεί η Ευρώπη την Ελλάδα «μετά την εκπληκτική της μεταστροφή» σύμφωνα με τους Financial Times, που επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους ότι «το 2017 η ατμόσφαιρα μεταξύ της Ελλάδας και των συμμάχων της βελτιώθηκε σε βαθμό που σχεδόν κανείς δεν είχε προβλέψει στην αρχή του χρόνου».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτό οφείλεται εν μέρει στην προσέγγιση της κυβέρνησης Τσίπρα στις συνομιλίες για το πρόγραμμα στήριξης και στην υιοθέτηση μιας «πιο εποικοδομητικής προσέγγισης» εκ μέρους της κυβέρνησης. Αυτή η στάση «αναμένεται να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου» σημειώνεται.
Παράλληλα ρόλο έπαιξαν και ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, επισημαίνεται και προστίθεται: Για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ η επέκταση της αστάθειας στην περιοχή καθιστά την Ελλάδα εστία σταθερότητας και φιλίας. Τα Βαλκάνια είναι εύθραυστα, ενώ η Τουρκία βυθίζεται όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. εμφανίζουν όλο και περισσότερες τριβές. Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα τη βάση τους στη Σούδα. Γενικά, η Ελλάδα εμφανίζεται ως πυλώνας αξιοπιστίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Η βρετανική εφημερίδα προειδοποιεί πάντως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει τον εφησυχασμό μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης. «Μετά από οχτώ εξοντωτικά έτη, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να αποσυρθούν σταδιακά από το ντε φάκτο "προτεκτοράτο" τους επί της Ελλάδας και να κινηθούν προς τη μεγαλύτερη πρόκληση – την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.