Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

O Γάλλος (δημοσιογράφος) που έκανε «Τούρκο» τον Ερντογάν...


Στην Τουρκία τέτοια ερωτήματα δεν θα ήταν εύκολο να γίνουν και –φυσικά- δεν θα απαντώνταν και ποτέ. Ωστόσο στη Γαλλία τα πράγματα είναι διαφορετικά και ένας δημοσιογράφος μπορεί να βάλει έναν ηγέτη ξένης χώρας σε δύσκολη θέση.

Η συνέντευξη Τύπου του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή χαρακτηρίστηκε από ένταση. Το Παρίσι «πάτησε» πάνω στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αγκυρα κάτι που καθόλου δεν ευχαρίστησε τον καλεσμένο.

Μια ερώτηση όμως εκνεύρισε ακόμη περισσότερο τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Δράστης» ο δημοσιογράφος Λοράν Ρισάρ ο οποίος… τόλμησε να ρωτήσει τον τούρκο πρόεδρο σχετικά με τις υποψίες ότι η Αγκυρα προμήθευσε όπλα στο Ισλαμικό Κράτος το 2014.

Ο δημοσιογράφος, που εργάζεται για την εκπομπή «Envoyé spécial» («Ειδικός απεσταλμένος») του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2, άκουσε τον τούρκο πρόεδρο να του λέει ότι...
συνέχεια
...μιλά χρησιμοποιώντας «λόγια της FETO, όχι ως δημοσιογράφος», εννοώντας την οργάνωση του Γκιουλέν.

Ο εκνευρισμός του Ερντογάν ήταν φανερός.
«Εκείνοι που είχαν κάνει αυτές τις επιχειρήσεις ήταν εισαγγελείς της FETO, τώρα βρίσκονται στη φυλακή», συνέχισε και ρώτησε τον Ρισάρ: «Μου θέτεις αυτό το ερώτημα, όμως γιατί δεν ρωτάς τις ΗΠΑ που έστειλαν 4.000 φορτηγά με όπλα στη Συρία;».

Η επίθεση συνεχίστηκε: «Είσαι δημοσιογράφος, όχι; Οφείλεις να ερευνήσεις κι αυτό επίσης» είπε ο Ερντογάν και προειδοποίησε: «δεν έχετε ενώπιόν σας κάποιον που θα το καταπιεί αυτό εύκολα».
Γράφοντας αργότερα στο Twitter, ο Ρισάρ είπε ότι «σήμερα απλώς προσπάθησα να κάνω ερωτήσεις που οι τούρκοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν πια να κάνουν στον Ταγίπ Ερντογάν».

Είναι ένα από σκάνδαλα που «καίνε» τον Ερντογάν και τον στενό του κύκλο. Το 2015 είχε έλθει στο φως ένα βίντεο από τον Ιανουάριο του 2014 που έδειχνε φορτηγά που ανήκαν στην τουρκική μυστική υπηρεσία MIT, για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν όπλα για τους τζιχαντιστές.

Όταν αυτή η υπόθεση αποκαλύφθηκε στην Τουρκία, η Αγκυρα την είχε χαρακτηρίσει μηχανορραφία με την υπογραφή του Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην ιεροκήρυκα που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Ήταν όμως ένα από τα περιστατικά που διέρρηξε οριστικά τις σχέσεις του Γκιουλέν με τον Ερντογάν.

protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.