Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Η εντεινόμενη επιθετικότητα τής Τουρκίας έχει γιά πρώτο στόχο τήν συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων



Τόσο στην ελληνική όσο και στην κυπριακή κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται από διπλωματικές πηγές, εκτιμάται ότι πίσω από την «διμέτωπη» επιθετικότητα του Ερντογάν βρίσκεται μια σχεδιασμένη ποιοτική αναβάθμιση της τακτικής της όξυνσης. Η αναβάθμιση αυτή, κατά τις ίδιες πηγές, έχει ως πρώτο στόχο την συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων κατ’ αρχάς στην Κύπρο κι ενδεχομένως και στο Αιγαίο, και ενισχύεται από την δημιουργία παράλληλων διαπραγματευτικών όπλων – είτε αυτά έχουν την μορφή της πολιτικής της «ομηρίας» όπως στην περίπτωση των δύο κρατούμενων ελλήνων στρατιωτικών, είτε την κλιμάκωση της στρατηγικής των «γκρίζων ζωνών» όπως στο Αιγαίο.
Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα Αθήνα και Λευκωσία επιλέγουν την οδό...
 συνέχεια
...της ψυχραιμίας και της διεθνοποίησης των προβλημάτων, όμως στις δύο πλευρές αναγνωρίζεται ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να κρύβει υψηλές εντάσεις και παγίδες.
Οι δύο κρατούμενοι στρατιωτικοί
Στο μέτωπο των δύο κρατούμενων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι μπορεί να βρισκόμαστε ενώπιον μιας μακράς νομικής και δικαστικής περιπέτειας. Οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν από την τουρκική Δικαιοσύνη» ενισχύουν την προοπτική των καθυστερήσεων, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη ποιες θα είναι οι τελικές κατηγορίες που θα αντιμετωπίσουν οι δύο συλληφθέντες. Η έρευνα στα κινητά τους κρατά πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο ακόμη και η κατασκοπεία, την ίδια ώρα που αρκετοί πλέον φοβούνται μια άτυπη επιχείρηση «αντιποίνων» από την πλευρά Ερντογάν για τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Η ανάλυση του Foreign Policy, σύμφωνα με την οποία η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει πλέον ως εργαλείο και την πρακτική της «ομηρίας» είναι ενδεικτική των νέων δεδομένων και εντείνει τους φόβους αυτούς.
Η ΑΟΖ και το Στέητ Ντηπάρτμεντ
Στο μέτωπο της κυπριακής ΑΟΖ, η σημερινή παρέμβαση του Στέητ Ντηπάρτμεντ προκάλεσε ικανοποίηση στην Λευκωσία, και εκεί ωστόσο θεωρούνται πιθανά νέα επεισόδια έντασης.
«Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τεχνητό σκηνικό έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στο οποίο δεν πρέπει να παρασυρθούν Ελλάδα και Κύπρος», δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΙ  ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός στην ΑΟΖ προχωρά κανονικά.

Νωρίτερα, και με το πλοίο της Exxon Mobil να κατευθύνεται ήδη προς την Μεσόγειο για έρευνες στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωνε: «Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».
Πρόκειται για μια δήλωση με ειδική σημασία, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο για τον Ερντογάν να επιδείξει έναντι της αμερικανικής Exxon Mobil εξίσου επιθετική στάση με εκείνη που επέλεξε έναντι της ιταλικής ΕΝΙ. Δεν διέλαθε, ωστόσο της προσοχής, πως ο αμερικανός εκπρόσωπος επανέλαβε και την έτερη πάγια θέση των ΗΠΑ, ότι «οι φυσικοί πόροι το νησιού θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Πρόκειται για μια θέση που δείχνει ότι ούτε η Ουάσιγκτον θα εγκαταλείψει εύκολα την πολιτική των ίσων αποστάσεων και πως οι έρευνες στην ΑΟΖ είναι πιθανό να επαναφέρουν άμεσα την πίεση για λύση στο Κυπριακό εν μέσω δυσμενών και τεταμένων συνθηκών. 
08 Μαρ. 2018 
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.