Συνεχείς και σε καλό κλίμα είναι σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε την Πέμπτη ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία την Παρασκευή. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.
Κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει πως «ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά». 
Συγκεκριμένα, το περιστατικό έγινε σε πολύ μικρή απόσταση από το Τελωνείο των Καστανιών, όπου βρίσκεται η επίσημη διάβαση μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, σε ένα μικρό δάσος και στο μοναδικό κομμάτι ξηράς που χωρίζει τις δύο χώρες, καθώς το υπόλοιπο χερσαίο σύνορο ορίζεται από το φράχτη. Το εν λόγω σημείο αυτή την περίοδο έχει καλυφθεί από χιόνι και τα όρια είναι δυσδιάκριτα. 
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, εκτός των όπλων τους, κατασχέθηκαν και τα κινητά τους τηλέφωνα, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να ερευνήσει τα ψηφιακά δεδομένα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.
Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι δύο Ελληνες, ένας ανθυπολοχαγός και ένας επαγγελματίας οπλίτης με τον βαθμό του λοχία, που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Αδριανούπολη, είναι μόνο για παράνομη είσοδο στο τουρκικό έδαφος.
Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχα περιστατικά παραβίασης συνόρων, και από τις δύο πλευρές, έχουν συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και επιλύονταν με συνοπτικές διαδικασίες. Ωστόσο, αυτή τη φορά, η Τουρκική πλευρά επέλεξε, να συλλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Τουρκικά μέσα αναφέρουν πως η απόφαση για προφυλάκιση ελήφθη λόγω «υποψίας ότι θα αποδράσουν», “για υποψία παραποίησης στοιχείων”, για «μη άδεια παραμονής τους στην Τουρκία», για «πιθανότητα διαφυγής τους στο εξωτερικό». Μάλιστα σημειώνεται πως οι δύο Ελληνες κρατούνται στις κλειστές φυλακές Ανδριανούπολης, καθώς δεν έχουν κάποαι κατοικία στην Τουρκία και δεν μπορούν να κρατηθούν σε δικό τους χώρο -διαφορετικά, θα είχαν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.
Την είδηση για την κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι δύο στρατιωτικοί επιβεβαίωσε και το ελληνικό Πεντάγωνο, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «κατασκοπεία». Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές κατηγορούνται μόνο για παράνομη είσοδο σε ξένο έδαφος, χωρίς άδεια, ενώ κατά τις ίδιες πηγές η σύλληψη των δύο στρατιωτικών έγινε χωρίς βία, ενώ τους επετράπη να τηλεφωνήσουν από τα κινητά τους στις μονάδες τους.