Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Πέθανε ο Νο 115365 στο Άουσβιτς...

«Έφυγε» στα 91 του ο Θεσσαλονικιός Εβραίος Ρόμπυ Βαρσάνο...
Πέθανε ο Νο 115365 στο Άουσβιτς, Ρόμπυ Βαρσάνο
Πέθανε χθες, σε ηλικία 91 ετών, ο Ροφέλ (Ρόμπυ) Βαρσάνο, Θεσσαλονικιός Εβραίος που επέζησε του Ολοκαυτώματος, ο άνθρωπος που το 1957 αναγνώρισε στον δρόμο το ναζί εγκληματία Μαξ Μέρτεν, ο οποίος οδήγησε στα στρατόπεδα κολαστήρια του Γ' Ράιχ τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας έτσι στη σύλληψή του.
Σε ηλικία μόλις 15 ετών, ο Ρόμπυ Βαρσάνο εξαναγκάστηκε μαζί με άλλους Εβραίους της Θεσσαλονίκης να πάρει τον δρόμο για το στρατοπέδο θανάτου του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, απ' όπου κατάφερε να βγει ζωντανός (ένας από τους ελάχιστους Θεσσαλονικείς Εβραίους που είχαν την ίδια μοίρα) χωρίς όμως ποτέ να ξεχάσει τη φρίκη που ο ίδιος και οι υπόλοιποι ομόθρησκοί του βίωσαν στα στρατόπεδα θανάτου.
Με το "Νο 115365" ανεξίτηλα γραμμένο στο χέρι του, αλλά και τις μνήμες της βιαιότητας για πάντα σφυρηλατημένες στην ψυχή του, ο Ρόμπυ Βαρσάνο αφιέρωσε τη ζωή του στη διατήρηση της μνήμης και στο όραμα μιας κοινωνίας με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.
 
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στις 4μμ, από το Εβραϊκό Νεκροταφείο στη Σταυρούπολη.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης "αποχαιρετά το Ρόμπυ Βαρσάνο και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και την Εβραϊκή Κοινότητα της πόλης μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.