Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Έκθεση αντιπολεμικής γελοιογραφίας στό μετρό...



                                                                                                              τού Βαγγέλη Παυλίδη
Τα σκίτσα αντιστέκονται στον πόλεμο

Έκθεση στο μετρό του Συντάγματος



Σκίτσα που φωτίζουν την πραγματικότητα, συγκινούν και αφυπνίζουν από 32 Έλληνες και 9 Πορτογάλους γελοιογράφους. Μετά τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκθέσεις «Μετέωρο Βήμα» για το προσφυγικό και «Sweet Europe» για την Ευρώπη (η οποία μάλιστα είχε δεχτεί «επικρίσεις» από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα) η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων στρέφει φέτος τη ματιά της στο θέμα του πολέμου.
Συνολικά θα εκτεθούν 160 έργα, ενώ στον χώρο θα βρίσκονται κάθε μέρα μέλη της Λέσχης για να ενημερώνουν και να ξεναγούν το κοινό. Η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου σκιτσογράφου Βαγγέλη Παυλίδη που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγο καιρό. «Έφυγε νέος, ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως όλοι οι γελοιογράφοι», ανέφερε η ανακοίνωση της Λέσχης.
Γιατί όμως αυτό το θέμα;
«Φιλοδοξούμε η έκθεση «Πόλεμος Α.Ε. - War S.A.» να αποτελέσει μια φιλειρηνική, διεθνιστική κραυγή αγωνίας και συμπαράστασης. Αρνούμαστε να σιωπήσουμε μπροστά στα καραβάνια των προσφύγων και στεκόμαστε με αλληλεγγύη απέναντι στα παιχνίδια εξουσίας και τις ξένες επεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων στις ζωές των ανθρώπων», λένε οι ίδιοι οι διοργανωτές.
Ένας ακόμα στόχος είναι να συστήσουν στο κοινό δημιουργούς από όλο τον κόσμο. Στη φετινή διοργάνωση θα δώσουν το παρών σκιτσογράφοι από την Πορτογαλία, μια χώρα με τεράστια παράδοση στο πολιτικό σκίτσο.
Η εφημερίδα Documento ζήτησε από δημιουργούς να γράψουν για το θέμα του πολέμου. Πηγή έμπνευσης για αρκετούς αποτέλεσαν αφίσες του Μάη του ’68, λογοτεχνικά κείμενα, διαφορετικά γεγονότα και εικόνες. Ολοι όμως συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι δεν μπορούν να σιωπήσουν μπροστά στην πραγματικότητα.
Συμμετέχουν: Από τη Λέσχη Ελλήνων γελοιογράφων (www.cartoonists.gr)
Βαγγέλης Παυλίδης, Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, John Antono, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Σάκης Κουτσαντάς, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Εφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Αλέξια Οθωναίου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Κώστας Σκλαβενίτης, Soloup, Soter, Στάθης Σταυρόπουλος, Ηλίας Ταμπακέας, Μαρία Τζαμπουρά, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ
Από την Πορτογαλία:
Antonio, Carlos Brito, Andre Carrilho, Cristina Sampaio, Vasco Gargalos, Jorge Goncalves, Maia, Rodrigo De Matos, Cristiano Salgado
Οργάνωση :
Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, την Περιφέρεια Αττικής,την ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών
Info:
Εκθεση Γελοιογραφίας «Πόλεμος Α.Ε.»
Εκθεσιακός Χώρος Μετρό Συντάγματος
15 έως 20 Μαΐου 2018
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 15 Μαΐου στις 10:30 το πρωί
Ωρες λειτουργίας: 9.00 – 21.00
Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες γελοιογραφίες καί ολόκληρο τό δημοσιέυμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.