Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Τό Υπ. Εξωτερικών προχώρησε στήν απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών...

Αιφνίδια διπλωματική ένταση με τη Ρωσία...
Υπουργείο Εξωτερικών Ένταση στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα προχωρά στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε άλλους δύο, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό.
Το θέμα επιβέβαιωσε αρχικά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι: ...

...«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη αλλά δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν σέβονται τις ελληνικές αρχές». Ο κ. Τζανακόπουλος συμπλήρωσε πως έχουν υπάρξει συμπεριφορές τέτοιες από τη Ρωσία για αυτό και θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
Νωρίτερα το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «θα απαντήσουμε στην απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών με τον ίδιο τρόπο», όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο IFAX.
Ο Ρώσος βουλευτής Αντρέϊ Κλιμόβ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, δήλωσε στο RIA Novosti ότι η Ρωσία θα απελάσει δύο Έλληνες διπλωμάτες.
Όπως μετέδωσε στη συνέχεια το ρωσικό πρακτορείο Interfax, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές για απέλαση διπλωματών. Σύμφωνα με νεότερο τηλεγράφημα σημείωσε ότι είναι σε eξέλιξη οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα.
Απ' την πλευρά της Αθήνας, διπλωματική πηγή  δήλωσε στο Reuters ότι: «Η Ελλάδα είχε πληροφορήσει τη Ρωσία από τις 6 Ιουλίου ότι επρόκειτο να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, λόγω παράνομης δραστηριότητάς τους στα συλλαλητήρια ενάντια της συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό». «Είχαμε προειδοποιήσει τις ρωσικές αρχές εδώ και καιρό για τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων διπλωματών και πολιτών. Την Παρασκευή το κάναμε επίσημο, δίνοντάς τους ένα λογικό χρονικό διάστημα προκειμένου να φύγουν από τη χώρα», υποστήριξε η συγκεκριμένη πηγή στο Reuters.
Παράλληλα, διπλωματικές πηγές, σημείωναν σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ελλάδα όταν είχε προκύψει η υπόθεση Σκριπάλ δεν είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις, ενώ τώρα υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια και λαμβάνονται μέτρα.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή», η ελληνική πλευρά χρεώνει στους Ρώσους διπλωμάτες απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, χρηματισμό κρατικών λειτουργών (απέτυχε), αλλά και εμπλοκή σε μείζονα θέματα όπως το Μακεδονικό.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, οι διπλωμάτες δια της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιον Όρος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος.
11.07.2018

από τήν: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
                     efsyn.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.