Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Τά οφέλη τού σταφυλιού στήν υγεία μας...

H μεγάλη διατροφική αξία του σταφυλιού
stafuli
Τσιμπολογάμε λίγο σταφύλι μαζί με τους ειδικούς του diatrofi.gr και μαθαίνουμε τα οφέλη του στην υγεία μας.
Βρισκόμαστε στο μήνα Σεπτέμβριο και παρ’ όλο που όλοι έχουν συνδυάσει αυτό το μήνα με την άχαρη λήξη του καλοκαιριού, είναι τόσο σημαντικός διότι φέρνει στο προσκήνιο της διατροφής μας ένα από τα πιο ωφέλιμα φρούτα, το σταφύλι.
Το σταφύλι λόγω της γλυκιάς γεύσης του είναι από όλους παρεξηγημένο και θεωρείται ένα φρούτο πλούσιο σε θερμίδες. Παραβλέπουν, όμως, τη θρεπτική του αξία.
Το σταφύλι είτε ερυθρό, είτε λευκό, είτε ροδόχρωμο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία. Είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο (Ca), φώσφορο (P), κάλιο (K) και σίδηρο (Fe). Είναι καλή πηγή υδατανθράκων, λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει, κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, ενώ η φλούδα τους περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη.


Το σταφύλι αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση και όσφρηση, πέψη, σεξουαλική ικανότητα, πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης, αναστολή υπερτροφίας του προστάτη.
Ενισχύει επίσης τα επίπεδα οιστρογόνων και μάχεται τα μικρόβια. Το σταφύλι αποκαλείται «ευτυχές δημιούργημα της φύσης» και τα 100 γραμμάρια σταφυλιών αποδίδουν 66kcal.
Επίσης, περιέχουν:
Φλαβονοειδή, τα οποία εκτός από καρδιοπροστατευτική δράση, χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.
Κουερσιτίνη που προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις και από καρκίνο.
Φυτικές ίνες, οπότε συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου γι’ αυτό και θεωρείται φάρμακο κατά της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας, της κολίτιδας και των αιμορροΐδων.

Βιταμίνη Α που ενισχύει την καλή όραση και ανθοκυανίνες (χρωστικές που βρίσκονται κυρίως στα κόκκινα σταφύλια) που δυναμώνουν τα αγγεία των ματιών κι επιβραδύνουν την γήρανση της όρασης και την ανάπτυξη παθήσεων του αμφιβληστροειδούς. Βιταμίνη C, που συντελεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Συμπερασματικά, το σταφύλι ανά 100 γραμμάρια αποδίδει 66 μόλις θερμίδες, λιπαρά: 0 γρ., χοληστερόλη: 0 γρ., υδατάνθρακες: 18 γρ., σάκχαρα: 15 γρ., πρωτεϊνη: 1 γρ., φυτικές ίνες: 1 γρ., νερό: 80 ml, βιταμίνη Α: 70 I.U., ασβέστιο: 16 mg και σίδηρο: 0,6 mg.
Ας απολαύσουμε το δώρο που μας κάνει η φύση αυτό το μήνα και να μην ξεχνάμε ότι το μυστικό στη σωστή διατροφή βρίσκεται στο δίπτυχο ποικιλία και μέτρο.

Πηγή: diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.