Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα...

«Σοβαρευτείτε»...
Αυστηρή είναι η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς την Άγκυρα μετά τις νέες απειλές του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

«Η οριοθέτηση της... ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωσή του σχετικά με πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επίσης πως σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.
Παράλληλα, τονίζει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής και καλεί «τη γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ την Τετάρτη... συνέχεια
...ο Ακάρ δήλωσε πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει δεύτερη παρενόχληση του ερευνητικού της σκάφους Μπαρμπαρός». Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν θα δεχτεί κανένα τετελεσμένο σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Το πλοίο μας συνεχίζει τις εργασίες τους και δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε παρενόχληση».

Μιλώντας στο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει κανένα βιώσιμο σχέδιο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους. «Δεν θα επιτρέψουμε δεύτερη παρενόχληση. Οι προετοιμασίες μας έχουν ολοκληρωθεί. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα προστατέψουν τα συμφέροντα της Τουρκίας μέχρι το τέλος. Αναμένουμε οι γείτονές μας να μείνουν μακριά από οποιαδήποτε πρόκληση», ανέφερε σχετικά.

Επίσης, αναφέρθηκε και στα 12 ναυτικά μίλια, λέγοντας εάν η απόφαση αυτή είναι ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας, τότε θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. «Ευχή μας είναι να μην παραβιάζουμε ο ένας τα δικαιώματα του άλλου, να σεβόμαστε τις συνθήκες και να σκεφτόμαστε», σημείωσε, για να διευκρινίσει πως προτιμά την αποφυγή εντάσεων.

«Να αφοπλιστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου»

Συνεχίζοντας τον γύρο των προκλητικών δηλώσεων εκ μέρους της Τουρκίας, σε νέες δηλώσεις στο πρακτορείο Anadolu, ο Ακάρ έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

«Υπάρχουν κάποια νησιά υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης βάση της Συνθήκης της Λωζάνης. Το θέμα μας είναι η αποστρατικοποίηση αυτών των νησιών κάτω από αυτό το καθεστώς, παρακολουθούμε και προτρέπουμε προς αυτό.

Δίνουμε σημασία στον σεβασμό της διεθνούς νομοθεσίας, τις συμφωνίες, και το εθιμικό δίκαιο με τους γείτονές μας μένοντας μακριά από προκλήσεις και εμμένοντας στην καλή γειτονίας και τις αρχές», σημείωσε...

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.