Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Τό -κάποτε- κραταιό ΠΑΣΟΚ εκπνέει "τή ευγενεί φροντίδι" τής Φώφης Γεννηματά...

Φώφη Γεννηματά: Ορατότης μηδέν!
Προ ημερών κατέβηκε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν, με το πρόσχημα μιας εκδήλωσης. Ήλθε για να διευκρινίσει  τη στάση της Φώφης Γεννηματά -που ήταν απούσα από την εκδήλωση, ούτε τη συνάντησε ο ίδιος- στην ελληνική πολιτική σκηνή. Είναι η τελευταία από μια σειρά προσπαθειών που είχαν ξεκινήσει από την εποχή του Μάρτιν Σουλτς ακόμη.
Χωρίς να το κρύβει στις δηλώσεις του ο Ευρωπαίος πολιτικός έφυγε απογοητευμένος από την κυρία, που δεν δείχνει να έχει αίσθηση ότι ο προσανατολισμός της προς τον Μητσοτάκη δεν αποδυναμώνει απλώς την ίδια στην Ευρώπη- δεν υπήρχε ποτέ άλλωστε- αλλά ακυρώνει την παρουσία του κόμματος της. Απόδειξη ότι λίγα εικοσιτετράωρα που πήγε να μιλήσει στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο σχεδόν όλοι την αγνόησαν: μόνο εφτά από τους 189 την άκουσαν. Κανείς δεν ασχολείται μαζί  της. Ούτε η ίδια έχει τις δυνατότητες να ασχοληθεί με τα θέματα που απασχολούν την ομάδα. Δεν έχει ξανασυμβεί. 
Μετά το ανοσιούργημα της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ -με την οντότητα του οποίου, το κόμμα της μετέχει στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών που δεν ξέρουν κανένα Κινάλ- προχωράει και στην τελική πράξη αυτοκτονίας.  Είτε ως τις ευρωεκλογές θα την έχουν πετάξει από την ομάδα, είτε στις  κάλπες θα την αποστρατεύσουν οι ψηφοφόροι. Η επιλογή να καταργήσει το ΠΑΣΟΚ και να βάλει στη θέση του κόμμα- δεκανίκι της Δεξιάς φτάνει στο τέλος της...
συνέχεια

Η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση πλέον. Στην Ευρώπη της γυρίζουν την πλάτη. Στη Βουλή δεν επηρεάζει ούτε τη μισή από την Κοινοβουλευτική ομάδα της οποίας είναι επικεφαλής υποτίθεται. Ο πιο υπολογίσιμος εταίρος την εγκατέλειψε ήδη. Από τους οπαδούς του παλαιού ΠΑΣΟΚ οι μισοί έχουν απογοητευτεί και θα πάνε στον Τσίπρα και οι αλλοι μισοί παριστάνουν ότι την ακολουθούν, αλλά θα ψηφίσουν Μητσοτάκη, παρασυρμένη από τη προπαγάνδα κατά του Τσίπρα που κάνουν τα ΜΜΕ της διαπλοκής που τον πολεμάει.
Παρά τις δημοσκοπικές ενέσεις το πιθανότερο είναι ότι το κόμμα της θα μείνει εκτός Βουλής.  Ένα κόμμα το οποίο όχι μόνο δεν έχει ταυτότητα, αλλά δεν έχει καν όνομα. Πότε αναφέρεται ως Κινάλ, πότε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη και πότε ως… ΠΑΣΟΚ.  Στην ουσία είναι ένα κόμμα ΙΧ.  Η  ίδια είναι επικεφαλής μιας ομάδας από τους πιο δακτυλοδεικτούμενους του παλαιού ΠΑΣΟΚ, κάποιων αυλικών και ορισμένων… συγγενών της. Συν δυο βουλευτές με προβλήματα έναντι της δικαιοσύνης και άλλους δυο που βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν τους σπουδαίους πολιτικούς.
Η Φώφη εξελέγη από την εναπομείνασα κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ για να το ανασυντάξει. Αν το έκανε θα είχε διασφαλίσει το πολιτικό μέλλον της. Προτίμησε να υλοποιήσει της επιθυμίας του Σημίτη που θέλει να εξαφανιστεί ότι έχει σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, και των μιντιαρχών που δεν θέλουν να υπάρχει σοσιαλιστικό κόμμα στην Ελλαδα. Και αντί να πάρει μέρος στην ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς, σε συνεργασία με τον Τσίπρα, στράφηκε χειρότερα από τον Βενιζέλο εναντίον του και βάζει πλάτη στις  προοπτικές του Μητσοτάκη, σαν γόνος προς γόνο.
Καθώς η ίδια δεν έχει τα πολιτικά προσόντα που απαιτούνται σήμερα στην ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, σύντομα έφτασε σε αδιέξοδο. Ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ  θα μπορούσε να επαναπατρίσει παλαιούς ψηφοφόρους του. Ποιος θα ψηφίσει όμως το «κόμμα της Φώφης» η αμετροέπεια και η αλαζονεία της οποίας  είναι εξοργιστική;
Έτσι η Γεννηματά άσκησε το κληρονομικό της δικαίωμα, πήρε την ηγεσία και άρχισε να εκθεμελιώνει το κόμμα που την ανέδειξε. Με την ανοχή των άλλων, αφού ελάχιστοι αντιστάθηκαν, όπως ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Δημ. Κρεμαστινός.
Τώρα λούζονται όλοι μαζί τις συνέπειες. Το ιστορικό κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, που θα ήταν ένα σημείο αναφοράς για τους δημοκρατικούς πολίτες, δεν υπάρχει και ο «νέος φορέας» αποσυντίθεται αφού το πρώτο που του λείπει είναι η ηγεσία, που θα το κρατούσε στο δρόμο του.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο υπέρτιτλος γράφτηκε από τή "Νέα Μύκονο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.