Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Kλυδωνίζεται η βρετανική κυβέρνηση από τις παραιτήσεις υπουργών...

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα...
Ένας ένας οι υπουργοί εγκαταλείπουν τη Μέι...

Λίγες ώρες μετά την εξασφάλιση της στήριξης του υπουργικού συμβουλίου στο προσχέδιο  της συμφωνίας για το Brexit στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες, και λίγο πριν η Τερέζα Μέι το παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο, η βρετανική κυβέρνηση κλυδωνίζεται από τις παραιτήσεις υπουργών, που ενώ αναταράξεις έχουν προκληθεί και στις αγορές, με τη στερλίνα να κάνει «βουτιά».

Το κείμενο της συμφωνίας της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός από αναταραχή, προκάλεσε και την παραίτηση του αρμόδιου για το Brexit υπουργού, Ντομινικ Ράαμπ, ο οποίος εκτιμά πως «το σχέδιο της Μέι βάζει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου»...
συνέχεια... «Δεν μπορώ να συμφιλιωθώ με τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας, δεδομένων των υποσχέσεων που δώσαμε στη χώρα στο μανιφέστο μας στις τελευταίες εκλογές. Αυτό είναι, στη βάση του, υπόθεση που επηρεάζει την εμπιστοσύνη του λαού (σ.σ. στο πρόσωπό μας)», ανέφερε ο Ράαμπ. 

Η παραίτηση του Ράαμπ αποτέλεσε αφορμή για να εξαπολύσει επίθεση στην Μέι το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως η πρωθυπουργός στερείται πλέον κύρους.

«Η κυβέρνηση διαλύεται μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού», δήλωσε ο Τζον Τρίκετ, μέλος της ηγετικής περί τον Τζέρεμι Κόρμπιν ομάδας.«Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας», είπε.

Μετά τον Ράαμπ, την παραίτησή της υπέβαλε και η υπουργός Εργασίας, Έσθερ ΜακΒέι, αλλά και η υφυπουργός του, Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Νωρίτερα, είχε υποβάλλει την παραίτησή του και ο υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία. Ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit. 

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Όμως οι αποχωρήσεις από την κυβέρνηση της Μέι, η οποία ετοιμάζεται να δώσει τη μεγάλη μάχη για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο, δεν σταματούν εδώ, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης ανακοίνωσε την παραίτησή της και η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι, λόγω της διαφωνίας της με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

«Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.