Τις δικές της επιλογές, με τη νομοθέτηση της ευχέρειας στα δημοτικά συμβούλια των δήμων να μην ασκούν εφέσεις σε πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων που δικαιώνουν δημοτικούς υπαλλήλους αποφασίζοντας την αναδρομική καταβολή του 13ου και 14ου μισθού ( έχουν καταργηθεί στο δημόσιο από το 2012 με τον μνημονιακό νόμο 4093) πρόκειται να «πληρώσει» με το ανάλογο νόμισμα η Κυβέρνηση.
Σε έκθεσή τους, που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Τετάρτης, οι δανειστές θα επισημαίνουν τον κίνδυνο οικονομικού εκτροχιασμού του Προϋπολογισμού του Κράτους εφόσον ικανοποιούνται ανάλογες δικαστικές αποφάσεις καλώντας τη να λάβει αντίστοιχα αντίμετρα.
Το φαινόμενο της διεκδίκησης αναδρομικών και επαναφοράς των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας έχει λάβει σε δήμους (αλλά και στο δημόσιο) εκρηκτικές διαστάσεις καθώς εκατοντάδες υπάλληλοι προσφεύγουν μαζικά στα δικαστήρια και αρκετοί από αυτούς δικαιώνονται σε πρώτο βαθμό.
Ωστόσο αρκετοί δήμοι αρνούνται να...
συνέχεια...
...ασκήσουν εφέσεις εφόσον τους δίνει την ευχέρεια ο νόμος Σκουρλέτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ψηφίστηκε το 2017) ,και έτσι άρχισαν ήδη να καταβάλλουν "μποναμάδες" αναδρομικών (13ου και 14ου μισθού),για μια διετία η τριετία , σε πλήθος εργαζομένων τους.
Εντύπωση προκαλεί και η στάση αρκετών δικαστών (κυρίως σε Ειρηνοδικεία) οι οποίοι σπεύδουν, κρίνοντας ως αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων στο δημόσιο ,να δικαιώνουν δημοτικούς υπαλλήλους απαιτώντας την καταβολή αναδρομικών και επαναχορήγησης του 13ου και 14ου μισθού, κρίνοντας ίσως ότι η χώρα, μετά το τέλος των Μνημονίων, έπαψε πλέον να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και επανήλθε στα χρόνια της πλαστής ευημερίας.
Από ποιους Δήμους υπάλληλοι δικαιώθηκαν δικαστικά για την καταβολή, αναδρομικά, του 13ου και 14ου μισθού ύψους 2.500-3.000 ευρώ
*ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ...
Το Ειρηνοδικείο Περιστερίου δικαίωσε 152 εργαζόμενους του Δήμου Περιστερίου (Ιδιωτικού δικαίου Αορίστου χρόνου και συμβασιούχους) ζητώντας την καταβολή, μέσω αναδρομικών, των δώρων της περιόδου 2015-2016 .Ο Δήμαρχος Περιστερίου κ.Παχατουρίδης με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν άσκησε έφεση και αποφάσισε την καταβολή από τα ταμεία του δήμου (και όχι βέβαια από την τσέπη του) των αναδρομικών όχι μόνο στους προσφεύγοντες στο δικαστήριο υπαλλήλους ,αλλά και στους 220 υπαλλήλους του δήμου ύψους από 2.000-2.500 ευρώ για κάθε υπάλληλο. Η καταβολή θα γίνει σε δύο δόσεις ,η μία πριν από τις γιορτές και η άλλη μετά το νέο έτος (έρχονται γαρ και αυτοδιοικητικές εκλογές).
*ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Ο Δήμος Πατρέων αποφάσισε, κατά πλειοψηφία , στις αρχές Νοεμβρίου την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους υπαλλήλους του και την καταβολή αναδρομικών εφόσον αυτοί δικαιωθούν σε πρώτο βαθμό. Όσο για τα απαιτούμενα χρήματα ,όπως δηλώθηκε, αυτά ο δήμος θα τα απαιτήσει από το Κράτος.
*ΔΗΜΟΣ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
Πρόσφατα ο Δήμος .Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας αποφάσισε να καταβάλλει ως αναδρομικά 13ου και 14ου μισθού 110.000 ευρώ σε 22 υπαλλήλους δημοτικής του επιχείρησης για τα έτη 2013-2017 που αντιστοιχούν σε 3.000 ευρώ σε κάθε υπάλληλο. Ο συγκεκριμένος Δήμος βασιζόμενος στο νόμο Σκουρλέτη δεν άσκησε έφεση στα δικαστήρια μετά τη πρωτόδικη απόφαση υπέρ των εργαζομένων...
Άλλοι Δήμοι στους οποίους εργαζόμενοι κέρδισαν πρωτόδικα την αναδρομική καταβολή του "κομμένου" 13ου και 14 μισθού τους είναι...
*ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ, ΠΑΛΛΗΝΗΣ, ΓΛΥΦΑΔΑΣ, Ν.ΙΩΝΙΑΣ, ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ, ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΑΧΑΡΝΩΝ, ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, ΧΙΟΥ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΛΑΜΙΑΣ, ΦΥΛΗΣ, ΒΟΛΒΗΣ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΝΑΥΠΛΙΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΔΕΛΤΑ, ΚΗΦΙΣΙΑΣ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ κλπ.
Όπως έχει γίνει γνωστό παρότι οι Δήμοι Κηφισιάς και Πετρούπολης είχαν ασκήσει εφέσεις κατά των πρωτόδικων αποφάσεων που δικαίωναν δημοτικούς υπαλλήλους τους αποφάσισαν εν τέλει να ανακληθούν οι εφέσεις τους και να καταβάλλουν τα αναδρομικά των δώρων στους υπαλλήλους τους. Όσο για τους υπόλοιπους δημάρχους των παραπάνω δήμων ορισμένοι άσκησαν εφέσεις ,ενώ οι περισσότεροι όχι, καλυπτόμενοι από την περυσινή νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών που τους παρέχει την διακριτική ευχέρεια και δυνατότητα να μην ασκούν εφέσεις σε θετικές, υπέρ των εργαζομένων, δικαστικές αποφάσεις (αναδρομικά δώρων, μονιμοποίηση συμβασιούχων κλπ)