Ευθεία απειλή ότι θα προβάλει βέτο για την εισδοχή της FYROM στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.
Αιτία, η παραχάραξη της ιστορίας από την FYROM και η προσπάθειά της να καθιερώσει την «Μακεδονική γλώσσα».
«Δεν υπάρχει τέτοια γλώσσα και κανείς δεν μπορεί να την καθιερώσει», δήλωσε ο κ.Καρακατσάνοφ και-απευθυνόμενος προς τον κ.Ζάεφ- είπε: «Μην καταχραστείτε το θέμα της γλώσσας της ΠΓΔΜ».
Καταιγιστικός ο Βούλγαρος υπουργός σημείωσε και τα εξής:

«Η ιστορία της Μακεδονίας που προβάλλει ο Ζάεφ δεν ίσχυε εως το 1944(…) Ο όρος Βόρεια Μακεδονία αποτελεί γεωγραφική ονομασία που περιλαμβάνει εδάφη της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και αύριο ο κ.Ζάεφ μπορεί να θέλει να ορίσει παρόμοια βουλγαρική διάλεκτο ως επίσημη ξένη γλώσσα. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και προκλητικό».
Χλιαρή ήταν η αντίδραση της FYROM. To Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι οι δηλώσεις αυτές «διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα που θα οδηγήσει μακριά τον έναν από τον άλλον και θα προκαλέσει εχθρότητα παρά φιλία».
Οσα είπε ο κ.Καρακατσάνοφ συνιστούν πάγιες θέσεις της Βουλγαρίας. Όμως η υπόμνηση των θέσεων αυτών κατά την σημερινή συγκυρία, καθώς και η απειλή για βέτο, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.
Φυσικά, δεν είναι βέβαιο ότι θα υλοποιήσει την απειλή της η Βουλγαρία. Ωστόσο, η στάση της αποκτά ειδικό βάρος .
Πρώτον, διότι πέραν των αντιδράσεων στην Ελλάδα για την γλώσσα και την εθνότητα, καταδεικνύεται διεθνώς ότι αντιδρούν και άλλοι στην προσπάθεια της FYROM να οικειοποιηθεί στοιχεία της ιστορίας που δεν της ανήκουν.
Και, δεύτερον, διότι η παρέμβαση της Βουλγαρίας πραγματοποιείται λίγο πριν την ψηφοφορία για επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Κοινοβούλια της FYROM και της χώρας μας.
Δημοσίευση 10/12/2018
από  newpost.gr