Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

ΒΟΥΛΗ, χθές : «Εξαιρετικά βαρύ ατόπημα» Μητσοτάκη καί προειδοποίηση στόν Ζόραν Ζάεφ...


Ως προς το πρώτο, κυβερνητικές πηγές έκαναν χθες το βράδυ λόγο για...
 
...«εξαιρετικά βαρύ ατόπημα» Μητσοτάκη – ένα ατόπημα, το οποίο δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο. Η οργή του Αλέξη Τσίπρα, άλλωστε, ήταν έκδηλη κατά την απάντησή του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ντροπή να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τη Μακεδονία... Δεν σας επιτρέπω να μας ονομάζετε προδότες και μειοδότες», είπε, προκαλώντας μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει εάν πριμοδοτεί τις αντισυγκεντρώσεις που οργανώνονται στην Θεσσαλονίκη εν όψει της εκεί ομιλίας του πρωθυπουργού την Παρασκευή.
Το ερώτημα ήταν απολύτως στοχευμένο, καθώς στην κυβέρνηση καταλόγιζαν χθες το βράδυ στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνον θεσμικό ατόπημα, αλλά και συνειδητή ταύτιση με την ακροδεξιά ατζέντα. «Ο Μητσοτάκης δεν υιοθετεί απλώς την θεωρία Γεωργιάδη περί "ανταλλαγής" συντάξεων και μακεδονικού», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας: «Η ΝΔ υιοθετεί πλέον επιχειρηματολογία Χρυσής Αυγής. Λέει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ πούλησε την Μακεδονία" κατά το "η Δημοκρατία πούλησε την Μακεδονία"».
Κατά τους ίδιους κύκλους, ακριβώς η στάση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εξοργίσει τον πρωθυπουργό και οι πληροφορίες θέλουν το όλο θέμα να έχει συνέχεια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να θέσει και στους εταίρους στην ΕΕ τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη περί «ανταλλαγής» μακεδονικού και συντάξεων, αν και από τη ΝΔ επιχειρείτο επίσης χθες το βράδυ να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις και το μήνυμα που εκπεμπόταν ήταν πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την επίμαχη αναφορά του, απλώς μετέφερε «το αίσθημα που επικρατεί στους πολίτες». Επίσης από πηγές της ΝΔ, η προειδοποίηση Τσίπρα προς τα Σκόπια ερμηνευόταν ως ομολογία πίεσης από τον πρωθυπουργό και αδυναμίας εξεύρεσης της πλειοψηφίας για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Η ερμηνεία από το κυβερνητικό στρατόπεδο επ’ αυτού είναι ακριβώς αντίθετη. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ των Πρεσπών παραμένει δεδομένη, ο Αλέξης Τσίπρας όμως επέλεξε να καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές – μηδέ του Ζόραν Ζάεφ εξαιρουμένου – ότι ο ίδιος είναι εκείνος που εξακολουθεί να κρατά στα χέρια του το «κλειδί» για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Και πως ουδείς πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι «το κλειδί θα γυρίσει», εάν η ρητορική από την πλευρά των Σκοπίων συνεχίσει να κινείται σε σφαίρες επικίνδυνων παρερμηνειών της συμφωνίας των Πρεσπών. «Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ οφείλει τόσο με τις συνταγματικές τροπολογίες, όσο και με τις δηλώσεις των αξιωματούχων να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών», ήταν η σαφής τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα χθες στην Βουλή, με την κομβική προσθήκη ότι «εάν αυτό δεν γίνει δεν θα προχωρήσει η συμφωνία, ούτε η ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς».
Τούτο, όπως επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές, δεν σημαίνει πως ο πρωθυπουργός δεν εξακολουθεί να πιστεύει στην δυναμική της συμφωνίας και στην τελική εφαρμογή της. Σημαίνει όμως ότι δεν θα επιτρέψει παρεκκλίσεις και παρερμηνείες που μπορούν να την υπονομεύσουν και να αλλοιώσουν δομικές πτυχές της. Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να καταστεί σαφές και στην σημερινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, αλλά και κατά τις επαφές που θα έχει από αύριο ο πρωθυπουργός με τους ευρωπαίους ηγέτες στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.
 12 Δεκ. 2018
από tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.