Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

5ετές ομόλογο : Πρώτο θετικό βήμα επιστροφής του ελληνικού δημοσίου στις αγορές...


Έκδοση 5ετους: Ισχυρή ζήτηση και επιτόκιο στο 3,6%
Έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετες ομόλογο. Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,6%.
Η ζήτηση ήταν εξαιρετικά έντονη, με τις προσφορές εκ μέρους των επενδυτών να υπερβαίνουν τα 9 δισ. ευρώ. To κουπόνι (ετήσιο επιτόκιο) φέρεται να διαμορφώθηκε στο 3,4%. Αναμένονται σε λίγη ώρα επίσημες ανακοινώσεις.
Η Αθήνα φαίνεται πετυχαίνει έτσι το στόχο της, που ήταν να εξασφαλίσει επιτόκιο τουλάχιστον μία μονάδα χαμηλότερο από τις αντίστοιχες εκδόσεις του παρελθόντος. Να θυμίσουμε ότι...
συνέχεια...
...5ετές ομόλογο είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 με επιτόκιο 4,95% και ξανά τον Ιούλιο του 2017 με επιτόκιο 4,625%. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, πρόκειται για μια θετική και συγχρόνως αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς η έκδοση αφορά ομόλογο 5ετούς διάρκειας, το οποίο σε έναν μεγάλο βαθμό το εγγυάται το cash buffer (θεωρείται ότι είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου τα επόμενα 4-5 χρόνια).
Παράλληλα, το ελληνικό 5ετές προσέφερε μια καλή απόδοση στους επενδυτές, οι οποίοι μέσα σε αυτό το πλαίσιο είχαν κίνητρο να συμμετέχουν. Επιπλέον, εκτιμάται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η ελληνική πλευρά δούλεψε στοχευμένα με συγκεκριμένες πηγές επενδυτών με στόχο να διαμορφώσει ένα ασφαλές περιβάλλον για την έκδοση.
Συμπερασματικά, η εξέλιξη θεωρείται ένα πρώτο θετικό βήμα στη διαδικασία της βιώσιμης επιστροφής του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, η οποία και θα κριθεί στο τέλος της ημέρας από τη δυνατότητα έκδοσης ομολόγου 10ετούς διάρκειας με ευνοϊκό επιτόκιο.
Σημειώνεται ότι στην Ευρωζώνη η απόδοση του πενταετούς ομολόγου της Ιταλίας είναι στο 1,57%, ενώ κατά πολύ χαμηλότερα είναι τα επιτόκια στα πενταετή ομόλογα Ισπανίας (0,2%) και Πορτογαλίας (0,46%). 
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 
 
 από : naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.