Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Ο τέως προστατευόμενος... Νύν διωκόμενος...

Από προστατευόμενος μάρτυρας...
...κατηγορούμενος και... παρά λίγο φυγάς...
Αντιμέτωπος με το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου βρίσκεται τελικά ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος έχει διατελέσει άτυπος σύμβουλος πρώην υπουργών Υγείας που ελέγχονται από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς και επιχείρησε να διαφύγει από την Ελλάδα παραμονές της Πρωτοχρονιάς.
***************************************************************************** Ο κομβικός ρόλος του κ. Μανιαδάκη, σε πανευρωπαϊκό μάλιστα επίπεδο, ως κρίκος μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων και της φαρμακευτικής εταιρείας είναι όπως προκύπτει τουλάχιστον για το FBI πολύ σοβαρό στοιχείο ενοχής, ενώ εκείνοι οι οποίοι πραγματικά εισφέρουν στοιχεία στην υπόθεση που διερευνούν και οι αμερικανικές αρχές είναι οι τρεις Ελληνες προστατευόμενοι μάρτυρες, τους οποίους εκπροσωπεί ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης.
*****************************************************************************
Ο πρώην σύμβουλος φέρεται να ήταν ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που κατέθεσαν στοιχεία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, πλην όμως τέθηκε στο στόχαστρο των εισαγγελέων καθώς... 
συνέχεια...
 ...φαίνεται να προέκυψαν σε βάρος του στοιχεία για χρηματικά ποσά που κατά την εισαγγελική έρευνα σχετίζονται με τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis προκειμένου να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στην αγορά φαρμάκου.

Προφανώς η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε αντιληφθεί τις πιθανές προθέσεις του κατηγορούμενου κι έτσι όταν προσπάθησε το βράδυ της Κυριακής να διαφύγει με όλη την οικογένειά του και την οικοσκευή στην Ισπανία, σήμανε συναγερμός στις εισαγγελικές αρχές που εξέδωσαν αμέσως διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ παράλληλα οι διωκτικές αρχές παρέλαβαν το διαβατήριό του.

Η υπόθεση του εν λόγω συμβούλου, που ουσιαστικά είναι ο δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας μετά το πρώην στέλεχός της, εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει εξελίξεις στην εισαγγελική έρευνα.

Τα δύο πρόσωπα είναι βέβαιο ότι σύντομα θα κληθούν να περάσουν τις πόρτες της Εισαγγελίας.

Προστατευόμενος ή Χριστοφοράκος;
Ο κ. Μανιαδάκης, με το πλούσιο έργο στον χώρο της υγείας, ζήτησε αρχικά καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στους εισαγγελείς, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις μάλλον οι γενικόλογες καταθέσεις του δεν έπεισαν τους εισαγγελείς και δεν του εξασφάλισαν την επιθυμητή ασυλία που ζητούσε.

Ετσι τώρα που η δικαστική έρευνα μπαίνει πλέον στην ουσιαστική ανάκριση και εξέταση των στοιχείων είναι δεδομένο ότι και οι καταθέσεις των προστατευόμενων θα περάσουν από κόσκινο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως εισφέρουν στη διαλεύκανση της μεγάλης αυτής υπόθεσης διαφθοράς όπως προβλέπει η σχετική διάταξη που τροποποιήθηκε το 2014.

Πώς εξελίχθηκε η «υπόθεση Μανιαδάκη»
Σύμφωνα με «προφητικά» δημοσιεύματα από τις παραμονές της προσπάθειας διαφυγής του καθηγητή, ο ίδιος ισχυριζόταν ότι πιέστηκε από τους εισαγγελείς προκειμένου να καταθέσει με κίνδυνο μάλιστα να αυτοενοχοποιηθεί.

Προφανώς ένας όψιμος ισχυρισμός περί πίεσης μάλλον δύσκολα πείθει όταν προηγήθηκαν αυτοβούλως δικές του καταθέσεις στους εισαγγελείς με βασικό αίτημα τον χαρακτηρισμό του ως προστατευόμενου.

Ομως ο νόμος προβλέπει ότι μόνο αν αληθινά εισφέρει κάποιος στη διαλεύκανση μιας υπόθεσης υπάγεται σε καθεστώς προστασίας. Από την άλλη μεριά η δικογραφία μοιάζει να είναι πολύ βαριά για τον κ. καθηγητή, οπότε δύσκολα θα μπορούσε να ξεφύγει από ενδεχόμενες κατηγορίες με το «στρίβειν διά... της προστασίας» και για τον λόγο αυτό άλλωστε επιχειρήθηκε η διαφυγή.

Προκύπτει επίσης από πληροφορίες, δημοσιεύματα και δηλώσεις ότι το FBI είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στις αρχές της χώρας για το καθεστώς προστασίας που είχε χορηγηθεί στη διάρκεια της προανάκρισης στον κατηγορούμενο πλέον καθηγητή, χωρίς να έχει πραγματικά εισφέρει το παραμικρό στη διαλεύκανση του σκανδάλου που απασχόλησε τη δικαιοσύνη πολλών χωρών και μάλιστα χωρίς σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις και θεωρίες περί σκευωριών.

Στις αρχές του Δεκέμβρη, σε συνάντηση που είχαν οι Αμερικανοί με τους Ελληνες εισαγγελείς στη Βιέννη για ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων από την έρευνα στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής, υπήρξαν έντονες αντιρρήσεις για τη διατήρηση δικαστικής προστασίας του συγκεκριμένου μάρτυρα δεδομένου ότι το FBI, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει, τον θεωρεί ως βασικό εμπλεκόμενο στην υπόθεση.

Φαίνεται δε ότι λίγο πριν του απαγγελθούν οι όποιες κατηγορίες ο πολύ «ευκατάστατος» κ. καθηγητής έστειλε την οικοσκευή του με κοντέινερ στην Ισπανία και ετοιμάστηκε να αυτοεξοριστεί.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ενεργοποίησε τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές και εμπόδισε έγκαιρα άλλη μια διαφυγή σώζοντας την τιμή της δικαιοσύνης αλλά και της χώρας. Είναι ανέκδοτο στην Ε.Ε. το πώς διαχρονικά διέφυγαν τόσοι βασικοί κατηγορούμενοι μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς.

Τελικά, με δυο λόγια μόνο, και ο συγκεκριμένος μάρτυρας ζήτησε προστασία, όπως είχε ζητήσει για την υπόθεση του «Noor One» ο βασικός πρωταγωνιστής της, παραπλανώντας τις αρχές και προκειμένου να προστατέψει τη δική του... δραστηριότητα.

Το μόνο, δε, που φαίνεται να απέμεινε στον κ. καθηγητή από το καθεστώς προστασίας είναι οι μηνύσεις και οι απειλές των πρώην υπουργών με τους οποίους τόσο στενά είχε συνεργαστεί για πολλά χρόνια.

Ο κομβικός ρόλος του κ. Μανιαδάκη, σε πανευρωπαϊκό μάλιστα επίπεδο, ως κρίκος μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων και της φαρμακευτικής εταιρείας είναι όπως προκύπτει τουλάχιστον για το FBI πολύ σοβαρό στοιχείο ενοχής, ενώ εκείνοι οι οποίοι πραγματικά εισφέρουν στοιχεία στην υπόθεση που διερευνούν και οι αμερικανικές αρχές είναι οι τρεις Ελληνες προστατευόμενοι μάρτυρες, τους οποίους εκπροσωπεί ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης.

Αναπροσαρμόζεται αναγκαστικά πλέον και η προσφιλής στη Ν.Δ. και στα φιλικά της ΜΜΕ θεωρία των στημένων σκευωριών του Μαξίμου, ειδικά όταν προκύπτει ότι δικός τους άνθρωπος ήταν τουλάχιστον ο ένας από τους κουκουλοφόρους.

Και πάλι όμως, αντί να συνταχθούν όλοι στην απόφαση να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες σε ένα από τα σκάνδαλα που ρήμαξαν το δημόσιο ταμείο, γίνεται νέα προσπάθεια να εντοπιστούν ευθύνες και κενά στην εισαγγελική έρευνα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ήδη σε ΜΜΕ που στηρίζουν τη Ν.Δ. για τον πρώην σημαντικό συνομιλητή και συνεργάτη άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την εντιμότητα και την ακεραιότητά του!...

Άντα Ψαρρά
  efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.