Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Τζόρτζ Οργουελ : «Ελευθερία είναι να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν» ή...

Επτά άβολες αλήθειες για Μητσοτάκη και Γεννηματά…
Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά σε μια πρόσφατη συνάντησή τους στη Βουλή. Ολες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα συγγενή με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας
Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Επομένως, δεν έχει κανένα νόημα για την συστημική αντιπολίτευση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) η επιμονή στο λάθος της καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για το λάθος αυτό έχουν μιλήσει καθαρά όσοι έχουν χειριστεί το θέμα, απόντες και παρόντες 

Στην πολιτική τα πάντα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Η αντιπολίτευση (πρέπει να) επιδιώκει να πέσει η κυβέρνηση, πόσο μάλλον αν έχει πεισθεί ότι θα κερδίσει τις πρόωρες εκλογές. Επομένως, όλα καλά έγιναν με την πρόταση εμπιστοσύνης. Ομως, η κυβέρνηση δεν έπεσε και οι εκλογές θα γίνουν όποτε επιλέξει ο Πρωθυπουργός. Εχει, πλέον, κανένα νόημα η επιμονή σε ένα λάθος, όπως είναι η στάση της συστημικής αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) στο Μακεδονικό; Δεν έχει, όπως θα καταδείξουμε καταγράφοντας επτά πικρές αλήθειες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά (για τον Σταύρο Θεοδωράκη τα είπαμε χτες, εδώ), οι οποίοι έχουν παρασυρθεί σε μια αδιέξοδη στάση, που μόνο ζημιά θα τους επιφέρει, αν γίνει καμιά στραβή ή αν ο Αλέξης Τσίπρας κάνει καμιά πονηριά και τους αφήσει αμανάτι τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους.
Αλήθεια πρώτη:
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε μιλήσει πολλές φορές υπέρ της λύσης του προβλήματος με σύνθετη ονομασία, προειδοποιώντας ότι αλλιώς θα έμενε το σκέτο Μακεδονία (εδώ). Οπερ και εγένετο! Τώρα, που αυτό πάει να διορθωθεί με τη σύνθετη ονομασία, έχουμε άφρονες και τυχοδιωκτικές αντιδράσεις. Επίσης, η κυβέρνηση του πατρός Μητσοτάκη έπεσε από τους «μακεδονομάχους» της τότε εποχής, οι οποίοι σήμερα ωθούν τον γιο του προς ένα μεγάλο λάθος.  
Αλήθεια δεύτερη: Ο έτερος των πρωθυπουργών της ΝΔ Κώστας Καραμανλής είχε φτάσει το 2008 κοντά στη λύση με σύνθετη ονομασία (ακούστε εδώ τα λόγια του), αλλά την απέρριψαν οι εθνικιστές του Γκρουέφσκι. Η δε υπουργός Εξωτερικών της εποχής Ντόρα Μπακογιάννη το έχει πει urbi et orbi (εδώ), αλλά σήμερα κάνει την καρδιά της πέτρα και ψελλίζει διάφορες, καθόλου πειστικές, δικαιολογίες. Κατανοητό, η πολιτική αδελφοκτονία είναι βαρύ αμάρτημα για να το διαπράξει κανείς.   
Αλήθεια τρίτη: Ο ίδιος ο Κυριάκος, σε ανύποπτο χρόνο, δηλαδή πριν τον πάρουν από κάτω οι «μακεδονομάχοι», είχε ταχθεί, ανοιχτά και μέσα στη Βουλή, υπέρ της λύσης με σύνθετη ονομασία, για να μην αφήνει την κυβέρνηση να σπεκουλάρει μόνη της με το θέμα (εδώ)
Αλήθεια τέταρτη: Μόλις φάνηκε ότι η λύση πλησιάζει, ξεσηκώθηκαν οι «μακεδονομάχοι» και άρχισε ο Καμμένος το αντάρτικο, ο Μητσοτάκης το γύρισε. Ο φόβος ότι μπορεί να έχει την τύχη του πατέρα του και μάλιστα χωρίς να έχει γίνει πρωθυπουργός είναι ένας αξεπέραστος φόβος. Αλλά δεν είναι πραγματικός.
Αλήθεια πέμπτη: Ολοι οι σοβαροί άνθρωποι στην Ελλάδα- και δη αυτοί που έχουν χειριστεί το θέμα- έχουν ταχθεί υπέρ της λύσης. Και αυτό που διακινείται δεξιά κι αριστερά, ότι τάχα δεν έχουν μιλήσει ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι από συνειδητό ψεύδος έως ασυγχώρητη επιπολαιότητα. Πολύ έγκαιρα ο Σημίτης είχε πάρει καθαρή θέση και μάλιστα την είχαν προβάλει πανηγυρικά οι υποστηρικτές της κυβέρνησης (εδώ). Γιατί δεν την επαναλαμβάνει σήμερα; Ας ρωτήσουν αυτούς που μεθόδευσαν την άθλια υπόθεση με το άνοιγμα των λογαριασμών του. Η πικρία είναι ανθρώπινη αδυναμία. Αλλά το γεγονός είναι ένα: ο πρώην Πρωθυπουργός έχει ταχθεί ανοιχτά και καθαρά υπέρ της λύσης. Το ίδιο και ο Παπανδρέου (εδώ). Η Φώφη Γεννηματά έμεινε μόνη της στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, όταν συζητήθηκε το θέμα, αφού τα άλλα πέντε μέλη του (Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλος, Καμίνης, Ανδρουλάκης, Θεοδωράκης) είχαν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και αυτός ήταν ένα από τους λόγους για την αποχώρηση του Ποταμιού (εδώ).  
Αλήθεια έκτη: Ολες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα συγγενή με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας, ακόμα και ο θερμότερος υποστηρικτής του κ. Μητσοτάκη (εδώ). Μητσοτάκης και Γεννηματά είναι απομονωμένοι διεθνώς. Και καλά η πρόεδρος του, μικρού πλέον, ΠΑΣΟΚ δεν νοιάζεται γι’ αυτά, αλλά ο κ. Μητσοτάκης τι θα κάνει αν (λέμε αν), γίνει καμιά στραβή και δεν περάσει η Συμφωνία; Θα κάνει…επαναδιαπραγμάτευση, όπως ο Σαμαράς και ο Τσίπρας με τα Μνημόνια; Εδώ γελάνε.
Αλήθεια έβδομη: Τα όποια επιχειρήματα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών κατέρρευσαν πλήρως μετά την οριστική υποστήριξή της από έναν υπεράνω υποψίας παλιό μακεδονομάχο (εδώ). Ο Μέρτζος αφαίρεσε κάθε φύλλο συκής από όσους (επαγγελματίες) «μακεδονομάχους» βγάζουν ακόμα το ψωμάκι τους από το Μακεδονικό. Μόλις λυθεί θα χάσουν τα πάντα. Επίσης, όσα αυτονόητα και λογικά λέει ο Μέρτζος –σύμβουλος του Μητσοτάκη την περίοδο 1990-1993– αφαιρεί κάθε επιχείρημα ειδικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Βλέπετε, ο Μέρτζος δεν είναι ούτε ΣΥΡΙΖΑίος ούτε «εθνομηδενιστής», απλώς εις τα δυσμάς του βίου του έγινε εντελώς ρεαλιστής. Και, σε αντίθεση με τους παλιούς συνοδοιπόρους του, είναι απολύτως ειλικρινής. Γνωρίζω ότι οι αλήθειες είναι συχνά άβολες και ενοχλητικές. Αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να τις λέμε. Διότι, όπως έχει πει ο Τζόρτζ Οργουελ, «ελευθερία είναι να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν».   
 17 Ιανουαρίου 2019
Γιώργος Καρελιάς

Πηγή: Protagon.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ "Νέας Μυκόνου" : Ο υπέρτιτλος γράφτηκε από τή "Νέα Μύκονο"  καί είναι φράση τού κειμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.