Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Άρθρο τού Δημήτρη Τσοβόλα γιά τίς παρεμβάσεις στή δικαιοσύνη...

Βλάπτουν σοβαρά τη Δικαιοσύνη
Δημήτρης Τσοβόλας

του Δημήτρη Τσοβόλα*
Ο ελληνικός λαός τις τελευταίες ημέρες που πρόκειται, όπως φαίνεται, να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση, να αξιολογηθεί το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε και να ασκηθούν ή όχι ποινικές διώξεις για το σκάνδαλο της NOVARTIS, παρακολουθεί με μεγάλη αγανάκτηση και οργή τις πολύπλευρες δηλώσεις πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφων και εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων.
Ολοι επισημαίνουν δήθεν την αναγκαιότητα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή με αυτά που διατυπώνουν δημόσια και τις απειλές που εκτοξεύουν κατά εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, που χειρίζονται τη δύσκολη και επικίνδυνη αυτή υπόθεση, αλλά και άλλες υποθέσεις έντονου δημόσιου ενδιαφέροντος, παρεμβαίνουν ευθέως στο έργο της Δικαιοσύνης. Ετσι βλάπτουν σοβαρά τη Δικαιοσύνη, γιατί κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτή.
Προφανώς στόχος τους είναι να τους τρομοκρατήσουν για να μην ασκήσουν κατά συνείδηση και με βάση το αποδεικτικό υλικό και τον νόμο τα καθήκοντά τους...
συνέχεια...
 Πρέπει να αντιληφθούν όλοι αυτοί οι όψιμοι υποστηρικτές της δήθεν ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της διάκρισης των εξουσιών ότι ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και γνώση και κρίση.
Ενθυμείται και γνωρίζει ότι κάποιοι απ’ αυτούς που ομιλούν σήμερα για ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία είναι οι πρώτοι διδάξαντες την απροκάλυπτη αξιοποίηση της Δικαιοσύνης για να κατακτήσουν ή να διατηρήσουν την εξουσία, καταλύοντας κάθε έννοια ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Μάλιστα στο παρελθόν, παρακάμπτοντας π.χ. τριάντα οκτώ αρχαιότερους και ικανούς δικαστές, επέλεξαν στο ανώτατο δικαστικό αξίωμα «ημέτερο» δικαστή, για να τον χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο σπίλωσης πολιτικών τους αντιπάλων με κατασκευή σκευωριών.
Αλήθεια, τότε πού ήταν κάποιοι δημοσιογράφοι, κάποιοι πολιτικοί διαφόρων παρατάξεων και κάποιοι συνδικαλιστές, όταν γίνονταν όλα αυτά; Τότε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η Δημοκρατία δεν επλήττοντο; Ή η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος δεν κινδυνεύουν όταν παρεμβαίνουν σε αυτήν τα κόμματά τους;
Εμείς θεωρούμε ότι η υποκρισία περισσεύει αυτές τις ημέρες. Ο ελληνικός λαός τούς έχει αντιληφθεί. Επιτέλους, ας αφήσουν όλοι, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και αρμόδιοι συνδικαλιστικοί φορείς τους εισαγγελείς και τους δικαστές που χειρίζονται αυτές τις μεγάλες υποθέσεις να κάνουν απερίσπαστοι το καθήκον τους, αν θέλουν πράγματι να αναβαθμίσουν τον ρόλο της Δικαιοσύνης και να την καταξιώσουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Ας παύσουν τις δημόσιες απειλές και στοχεύσεις εισαγγελέων και δικαστών, γιατί αυτοί που τις εκστομίζουν δυναμιτίζουν τη Δημοκρατία και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, για να εξυπηρετήσουν μικροκομματικά ή άλλα συμφέροντα.
Είμαι βέβαιος ότι οι αρμόδιοι εισαγγελείς και δικαστές θα πράξουν ευσυνείδητα το καθήκον τους και θα κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά τους στις Σειρήνες των δήθεν υπερασπιστών των δημοκρατικών θεσμών. Είμαι βέβαιος ότι οι εισαγγελείς και δικαστές, έχοντας ως πρότυπα τους Τερτσέτη και Πολυζωίδη, θα υψώσουν το ανάστημά τους και θα προστατεύσουν την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης από τους πραγματικούς υποκριτές και υπονομευτές της, απ’ όπου και αν προέρχονται.
 07.01.2019

* Δικηγόρος Αθηνών, πρ. υπουργός Οικονομικών

από  efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.