Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Πρώτο τό Ισραήλ μετονόμασε την πΓΔΜ από «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία»...

Οι επόμενοι σταθμοί της συμφωνίας των Πρεσπών...
Και το όνομα αυτής «Βόρεια Μακεδονία»: Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ μπορεί να έγινε ήδη ο πρώτος επίσημος φορέας διεθνώς που μετονόμασε την πΓΔΜ από «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία», η οριστική και συνολική ισχύς όμως της νέας ονομασίας για την γειτονική χώρα απαιτεί ακόμη κάποια βήματα κι ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Ο τελευταίος, και καθοριστικός σταθμός, για την καθολική ισχύ της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» είναι η κύρωση από την ελληνική Βουλή και του Πρωτοκόλλου Ενταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ – μια διαδικασία, που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Εως τότε, η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να περάσει από έναν συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» εντός και εκτός συνόρων, ο οποίος άνοιξε ήδη χθες το απόγευμα με την υπογραφή του κυρωτικού νόμου της συμφωνίας από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Επόμενο βήμα είναι η υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία αναμένεται την Δευτέρα και η δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Επίσης την Δευτέρα, αναμένεται να σταλεί από το υπουργείο Εξωτερικών και η επιστολή στην Γραμματεία του ΝΑΤΟ με την οποία θα ανακοινώνεται στον Γενικό Γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η συμφωνία κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αμέσως μετά την ψηφοφορία στην Βουλή, δήλωσε: «Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Μετά την επίσημη γνωστοποίηση της κύρωσης της συμφωνίας στο ΝΑΤΟ, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν είναι τα εξής:

Υπογραφή από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ του Πρωτοκόλλου Εισδοχής.
Αποστολή του Πρωτοκόλλου στις πρωτεύουσες στις πρωτεύουσες των κρατών – μελών.
Κύρωση πρωτοκόλλου εισδοχής από την Βουλή των Ελλήνων.
Αποστολή από την Αθήνα ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση Συμφωνίας και Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι Συμφωνία των Πρεσπών τίθεται σε ισχύ.
Αποστολή από τα Σκόπια επιστολής προς τα κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία.

Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του κυρωτικού οργάνου σε Ουάσιγκτον.
Για την κύρωση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής στο ΝΑΤΟ εκτιμάται ότι θα χρειαστεί διήμερη διαδικασία στο ελληνικό κοινοβούλιο – μια ημέρα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας και μία συνεδρίαση στην Ολομέλεια.

από: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.