Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Η διεθνής συγκυρία πιέζει τό κοινό νόμισμα

Ευρώ: Σε κλοιό πιέσεων- πόσο θα υποτιμηθεί

Η Ευρωζώνη δεν κατεβάζει απλώς ταχύτητα. Βλέπει τις μεγαλύτερες οικονομίες της σε τέλμα ή και παγιδευμένες σε τεχνική ύφεση και τα χέρια της κεντρικής τράπεζας δεμένα. Το σκηνικό αυτό, πιο νεφελώδες από ό,τι ανέφεραν τα προγνωστικά των ειδικών, θέτει υπό ισχυρή πίεση το ευρώ και επαναφέρει τα σενάρια για απόλυτη ισοτιμία 1:1 με το δολάριο. 
Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται σήμερα κοντά στα 1,133 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δύο εβδομάδες. Συνολικά την τελευταία εβδομάδα έχει παρουσιάσει τη μεγαλύτερη υποτίμηση εδώ και τέσσερις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Οι πιέσεις στο ευρώ προβλέπεται να...

 
...διατηρηθούν όσο οι ανησυχίες για την πορεία της Ευρωζώνης εντείνονται και όσο ενισχύονται τα σενάρια που θέλουν την ΕΚΤ όχι μόνο να διατηρεί τα επιτόκια αμετάβλητα στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα έως τα τέλη του έτους, αλλά και να βγάζει από την φαρέτρα της το όπλο των φθηνών δανείων. 
Έχουμε έτσι στην αγορά συναλλάγματος μία πλήρη ανατροπή του σκηνικού σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών τα τέλη του 2018, που έκαναν λόγο για αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γιεν. 
Οι ειδικοί δεν είχαν υπολογίσει ότι Γερμανία και Ιταλία θα παγιδευθούν σε ύφεση, η Γαλλία θα αναπτύσσεται αναιμικά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβαθμίσει αισθητά τις προβλέψεις της για το σύνολο της νομισματικής ένωσης, επικαλούμενη τον αντίκτυπο της αβεβαιότητας για το Brexit και των εμπορικών αντιπαραθέσεων. 
Τις ανησυχίες έρχεται να εντείνει περαιτέρω η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, πριν από την προθεσμία της 1ης Μαρτίου. Και τούτο γιατί ο ίδιος είχε επισημάνει πως χωρίς προσωπική συνάντηση δεν μπορεί να κλείσει η συμφωνία με την Κίνα. 
Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία έως την 1η Μαρτίου από την επομένη οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αυξήσουν τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές 200 δισ. δολαρίων, από το 10% στο 25%. 
Οι εξελίξεις οδηγούν τους επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας. Η απόδοση του 10ετους Bund υποχωρεί σήμερα κάτω από το 0,1% για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2016. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους από την άλλη κινείται και πάλι πάνω από το 4%. 

Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019

      Της Νατάσας Στασινού
  από: naftemporiki.gr                                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.