Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Βουλή: Οι πολιτικοί αρχηγοί για την Αναθεώρηση του Συντάγματος...

Συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος: Όσα είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί 
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Η αυλαία για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης άνοιξε την Τρίτη με συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και θα κλείσει με ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη. Ομόφωνα τα κόμματα διά των γενικών εισηγητών τους, συμφώνησαν και κατέληξαν στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης.
Όπως αποφασίστηκε, έπειτα από διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των γενικών εισηγητών των κομμάτων, ενιαίο θα είναι το έντυπο ψηφοδέλτιο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος πάνω στο οποίο θα καταγράφονται κατά κόμμα και κατά ομάδες βουλευτών που συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των 50, οι προτάσεις που έχουν καταθέσει με τις συνταγματικές αλλαγές...
συνέχεια...
 Οι βουλευτές θα κληθούν να πάρουν στα χέρια τους για να ψηφίσουν, το ενιαίο ψηφοδέλτιο πάνω στο οποίο θα καταγράφονται οι δύο προτάσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, καθώς και οι συμπληρωματικές προτάσεις βουλευτών που έχουν εξασφαλίσει τις 50 υπογραφές.
Στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράφονται στο ψηφοδέλτιο, τα υπό αναθεώρηση άρθρα, ενώ δίπλα σε κάθε διάταξη θα περιγράφεται η κατεύθυνση της αναθεώρησης ώστε να τεκμηριώνεται η δεσμευτικότητα του περιεχομένου. Στην πρόταση της ΝΔ, που διαφωνεί ως προς την δεσμευτικότητα του περιεχομένου των υπό αναθεώρηση άρθρων, θα καταγράφονται μόνο, άρθρο, παράγραφος και εδάφιο, δηλαδή τι αφορά. Ο κάθε βουλευτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να ψηφίσει όσα άρθρα επιθυμεί και από όλες τις προτάσεις ενώ το άθροισμα του αποτελέσματος θα υπολογίζεται για τη κάθε μία πρόταση ξεχωριστά.  
Κόντρα Τσίπρα–Μητσοτάκη
Σκληρή αντιπαράθεση επί δύο και πλέον ώρες είχαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, γεγονός που φανερώνει ότι ο στόχος του 180 για την αναθεώρηση είτε θα περιοριστεί σε ελάχιστα άρθρα είτε θα παραμείνει φρούδα ελπίδα. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διαφώνησαν στη συντριπτική πλειοψηφία των ζητημάτων που ετέθησαν, ενώ σε μείζον ζήτημα εξελίχθηκε η συζήτηση γύρω από τα άρθρα 32 και 34 τα οποία αφορούν στην αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.
Υπενθυμίζεται πως η ΝΔ συμφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές, ωστόσο απορρίπτει την  ανάδειξή του από τον λαό αν δεν υπάρξει σύγκλιση στη Βουλή μετά από έξι ψηφοφορίες,  και υποστηρίζει τον «ορισμό» του με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ, αποκάλυψε ένα υπόγειο σχέδιο, που «δουλεύεται» εδώ και καιρό στις παρασκηνιακές γέφυρες μεταξύ ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής και θέλει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας ως διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου.
Είναι ενδεικτικό πως παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να δηλώσει πως θα υποστηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε και στις δύο τοποθετήσεις του να το πράξει. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας διότι έχει κάνει άλλες "συμφωνίες" και διότι έχει μια εσωκομματική πτέρυγα που δεν τον αφήνει», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ: «Καλά εσωκομματικά ξεμπερδέματα κ. Μητσοτάκη. Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη».
13 Φεβ. 2019

από: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.