Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Τερέζα Μέι : Νέα βαριά ήττα...

Brexit: Όλα ρευστά μετά την ήττα Μέι
Νέα βαριά ήττα -όπως άλλωστε αναμενόταν, μετά και τις εξελίξεις στο backstop- γνώρισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με το βρετανικό κοινοβούλιο να καταψηφίζει τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το Brexit. Μόλις 242 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, ενώ 391 την καταψήφισαν.
«Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για αυτή την απόφαση που έλαβε απόψε το κοινοβούλιο» δήλωσε η Μέι, σημειώνοντας πως...
 
...οι ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, μία για την αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία και η άλλη για μια χρονική παράταση στο Brexit, θα προχωρήσουν κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο, την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε πως, αν η Βουλή ψηφίσει υπέρ ενός Brexit χωρίς συμφωνία, θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτή την απόφαση. Αν καταψηφίσει ένα no-deal Brexit, τότε θα διεξαγάγει νέα ψηφοφορία την Πέμπτη για την επέκταση του Άρθρου 50.
Για την αυριανή ψηφοφορία, δήλωσε πως οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος μπορούν να ψηφίσουν κατά βούληση.
Παράλληλα, επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η συμφωνία που έφερε προς ψήφιση είναι «η καλύτερη και μόνη διαθέσιμη».
Εκπρόσωπος της Μέι τόνισε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχέδια για επιπλέον συνομιλίες με την ΕΕ.
Νωρίτερα, ο Γενικός Εισαγγελέας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέφρο Κοξ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νομικός κίνδυνος από το backstop παραμένει για τη Βρετανία, γεγονός που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη στάση των «σκληρών» του Brexit στην ψηφοφορία.
Η Μέι χρειάζόταν τη στήριξη δεκάδων ευρωσκεπτικιστών Τόρις, αλλά και βουλευτών του DUP, του μικρού ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, κάτι που τελικά δεν κατάφερε.
Κόρμπιν: «Νεκρή» η Συμφωνία της Μέι
Η Συμφωνία Αποχώρησης της βρετανικής κυβέρνησης και των Βρυξελών είναι «νεκρή» δήλωσε απόψε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
«Η συμφωνία τους, αυτή της πρωθυπουργού, είναι ξεκάθαρη νεκρή» τόνισε, προσθέτοντας πως «είναι πλέον η στιγμή να διεξαγάγουμε εθνικές εκλογές και ο λαός να μπορεί να επιλέξει την κυβέρνηση που επιθυμεί».
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019

από : naftemporiki.gr   με πληροφορίες από Reuters, dpa, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.