Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Η "υγεία" τού τραπεζιού τής Καθαράς Δευτέρας...

Πώς να απολαύσετε το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας υγιεινά

taramosalata-elies-ntolmadakia-kathara-deutera

Τα «ψέματα» τελείωσαν, οι Απόκριες πέρασαν κι εμείς πρέπει να το γιορτάσουμε με μια Καθαρά Δευτέρα, που μοιάζει «καθαρή» αλλά δεν είναι και τόσο. Δείτε τι πρέπει να ξέρετε, για να μην φοβάστε την ζυγαριά τις επόμενες ημέρες και ταυτόχρονα να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας.

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι παραδοσιακό και γίνεται ακόμη πιο ιδιαίτερο αν το απολαμβάνουμε στη φύση. Ουσιαστικά σημαίνει τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της νηστείας και περιλαμβάνει νηστίσιμα εδέσματα, όπως λαγάνα, ταραμοσαλάτα, χαλβά, καλαμαράκια, φασολάδα. Όλα καλά μέχρι εδώ, αρκεί να προσέξετε την ισορροπία, γνωρίζοντας τα παρακάτω :
-Η ταραμοσαλάτα παρασκευάζεται από τον ταραμά, δηλαδή τα αυγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου (αβγοτάραχο), τα οποία αφαιρούνται από το ψάρι, αλατίζονται και τοποθετούνται για ωρίμανση για κάποιες μέρες. Ο ταραμάς συνδυάζεται με ψωμί, αλάτι, λεμόνι και ελαιόλαδο για να μας δώσει την ταραμοσαλάτα και παρ’ όλο που έχει υψηλή διατροφική αξία, τα 100 γραμμάριά του αποδίδουν περίπου 400 θερμίδες, ενώ μια κουταλιά ταραμοσαλάτας «κρύβει» περισσότερες από 100 θερμίδες. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα του αβγοτάραχου σε νάτριο, σημαίνει ότι η κατανάλωση της ταραμοσαλάτας θέλει μέτρο, ειδικά για όσους πάσχουν από υπέρταση, γι’ αυτό μην ξεπεράσετε τις 1-2 κουταλιές της σούπας.
-Η λαγάνα είναι το χαρακτηριστικό ψωμί της ημέρας που φτιάχνεται χωρίς προζύμι (άζυμος άρτος), μόνο με αλεύρι και νερό, παραμένοντας «πλακέ» με αρκετή κόρα και λίγη ψίχα. Το σουσάμι της μας παρέχει φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β5), αλλά και βιταμίνη Ε, όπως και πρωτεΐνη και υδατάνθρακα. Για κάθε φέτα υπολογίστε ότι λαμβάνετε τουλάχιστον 70 θερμίδες, γι’ αυτό μην την καταναλώνετε αλόγιστα, ειδικά αν προσέχετε τη σιλουέτα σας ή παίρνετε εύκολα βάρος.
-Τα θαλασσινά είναι ένας ακόμη πρωταγωνιστής της ημέρας, τα οποία θα πρέπει να προσέξετε. Αν έχετε υψηλή χοληστερίνη, προτιμήστε καλαμάρι, χταπόδι ή σουπιά που έχουν πιο μικρή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη σε σχέση με τα οστρακοειδή. Προσέξτε ό,τι κι αν πάρετε να είναι φρέσκο κι αν είναι κατεψυγμένο, ελέγξτε οπωσδήποτε την ημερομηνία λήξης. Οι γαρίδες έχουν επίσης υψηλή χοληστερίνη, αλλά και πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ. Μια μερίδα γαρίδες βραστές ή ψητές αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες, οπότε δεν αποτελούν ιδιαίτερη απειλή. Τα τηγανητά καλαμαράκια μπορεί να φτάσουν και τις 300 θερμίδες ανά μερίδα, ενώ τα καλαμαράκια κονσέρβας φτάνουν τις 60 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
-Η φασολάδα είναι ένα πολύ υγιεινό πιάτο, πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες που μπορείτε να απολαύσετε την ημέρα αυτή. Περιέχει εκτός από φασόλια, καρότο, σέλινο, κρεμμύδι και κάνει καλό στο έντερο. Μια μερίδα φασολάδα ξεπερνά τις 250 θερμίδες, κάτι που πρέπει να υπολογίσετε στο γεύμα σας, ώστε να καταναλώσετε στη συνέχεια με σύνεση τις υπόλοιπες τροφές, για να μην ξεφύγετε θερμιδικά.
-Ο χαλβάς είναι το επιδόρπιο της ημέρας και η αλήθεια είναι ότι αποτελεί ένα υγιεινό επιδόρπιο. Παρασκευάζεται από ταχίνι, διατηρώντας τα οφέλη του σουσαμιού, αλλά και από σιμιγδάλι. Την Καθαρά Δευτέρα, όμως, και την προσεχή περίοδο, ο σησαμένιος είναι αυτός που προτιμάται, καθώς δεν περιέχει λάδι ή βούτυρο. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα του, συντελούν στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β κάνουν καλό στο νευρικό μας σύστημα. Ακόμη, μας παρέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και το μόνο αρνητικό του είναι οι θερμίδες του, οι οποίες ξεπερνούν τις 300 ανά 100 γραμμάρια, γι’ αυτό καταναλώστε τον με σύνεση και προτιμήστε τον χωρίς σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς.

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

από :  clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.