Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Παλάτι των Μεδίκων : ο εικαστικός θησαυρός τής Φλωρεντίας. Ο οίκος τής Αναγέννησης. Εκεί όπου άρχισαν όλα.

Τό πρώτο παλάτι τών Μεδίκων, όπου έζησαν ο Κόζιμο ο Α' ο πρεσβύτερος καί ο Λορέντζο (Λαυρέντιος) των Μεδίκων (ο Μεγαλοπρεπής) καί εργάσθηκαν καλλιτέχνες όπως ο Λεονάρντο ντά Βίντσι, ο Ντονατέλλο, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Πάολο Ουτσέλλο, ο Μπενότσο Γκοτσόλι καί ο Μποτιτσέλλι. 
Ο οίκος τής Αναγέννησης. Εκεί όπου άρχισαν όλα.                                           
(Δείτε τό VIDEO σέ πλήρη οθόνη)

Το Μουσείο των Μεδίκων στη Φλωρεντία Αποτελεί Εικαστικό Θησαυρό!

Το σπουδαιότερο μουσείο της Φλωρεντίας με έργα των μεγαλύτερων ζωγράφων της Αναγέννησης είναι το Uffizi Gallery, που στεγάζεται στο Παλάτι των Μεδίκων στην καρδιά της πόλης δίπλα από την περίφημη Piazza della Signoria.

Μετά το τέλος της κυριαρχίας των Μεδίκων οι συλλογές των έργων τέχνης της άρχουσας οικογένειας δωρήθηκαν στην πόλη της Φλωρεντίας από την τελευταία κληρονόμο, την Άννα Μαρία Λουίζα.
Το μουσείο, ένα από τα σύγχρονα της Ιταλίας, άνοιξε για το κοινό το 1865 κι έκτοτε παραμένει το δημοφιλέστερο σε όλη την Ιταλία.
Χτίστηκε το 1560 από το διάσημο αρχιτέκτονα Vasari για να στεγάσει τα αρχεία της Φλωρεντίας επί Κοσιμο Μέδικου και ολοκληρώθηκε το 1560.
Η οικογένεια των Μεδίκων στέγασε εκεί τις συλλογές έργων τέχνης που είχαν στην κατοχή τους οι μάγιστροι .

Η Γκαλερία που πήρε το όνομά της από την αρχιτεκτονική της κατασκευή αποτελεί έργο τέχνης από μόνη της καθώς τα ταβάνια της είναι διακοσμημένα με συγκλονιστικές τοιχογραφίες, ενώ αναγεννησιακά γλυπτά στολίζουν τους χώρους. Η θέα προς τον Άρνο ποταμό ολοκληρώνει την τελειότητα του αρχιτεκτονήματος.
Οι σπουδαιότερες αίθουσες είναι εκείνη του Boticcelli με κορυφαίο πίνακα την Αναγέννηση της Αφροδίτης, ενώ πολλά έργα του Tiziano (δασκάλου του El Greco) βρίσκονται συγκεντρωμένα σε άλλη αίθουσα.
Συγκλονιστική είναι η πτέρυγα η αφιερωμένη στο Leonardo Da Vinci όπου εκτίθενται τα περίφημα σκίτσα του μεγάλου μαιτρ της Αναγέννησης καθώς και τρείς μεγάλων διαστάσεων πίνακές του.

Αυτό που εντυπωσιάζει στο Μουσείο των Μεδίκων δεν είναι μόνο ο πλούτος και η ποικιλία των έργων τέχνης από τους μεγαλύτερους μαιτρ της Αναγέννησης, αλλά ο φωτισμός των έργων και η αναπαλαίωσή τους που δίνει την αίσθηση ότι μόλις βγήκαν από το πινέλο των ζωγράφων του 15ου και 16 ου αιώνα.
Τις εποχές της αιχμής είναι δύσκολο να βρει κανείς εισιτήριο και να απολαύσει την περιήγηση καθώς οι χώροι είναι σχετικά μικροί και τα σμήνη των τουριστών είναι μεγάλα.






Ετικέτες: Ιουστίνη Φραγκούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.