Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Eπεξηγήσεις καί υποσημειώσεις : Ο διάολος κρύβεται στά "ψιλά γράμματα"...

Βιασμός: τι έγινε ρε παιδιά;
Βιασμός είναι όταν ένας νόμος δεν γίνεται άμεσα κατανοητός από κάποιον που απλώς ξέρει γράμματα!
  • Γιατί ενώ σωστά αλλάζουν τους κώδικες της Δικαιοσύνης δεν κάνουν το αυτονόητο για τον ΒΙΑΣΜΟ: ότι δηλαδή κάθε σεξουαλική πράξη χωρίς τη συναίνεση είναι βιασμός, παρά λένε το άλφα και το βήτα και το γάμα και …γάματα;
  • Θέλει ταλέντο να χύνεις την.. καρδάρα με το γάλα την ώρα που φτάνει στο τραπέζι… Τι να πω!..
  • Ο Βιασμός είναι ένα έγκλημα και πρέπει να τιμωρείται με πολύ αυστηρές ποινές και δεν χωράνε «ήξεις αφήξεις» και χρησμοί.
  • Σε μια εποχή που τα θύματα της «αγάπης» πληθαίνουν και τα νεκροτομεία γεμίζουν πτώματα γυναικών πρέπει και ο νόμος να μην αφήνει δυνατότητες και πιθανότητες παρερμηνείας!
  • Κι αυτό πρέπει να περάσει και στην παιδεία. Να μαθαίνουν τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια ότι καμία αγάπη δεν δικαιολογεί το φόνο. Να μάθουν το σεβασμό στο άλλο φύλλο, στον άλλον άνθρωπο.
  • Μανάδες και πατεράδες να μεγαλώνουν παιδιά και όχι «γιους» και «κόρες» με προκαθορισμένους ρόλους, υποχρεώσεις και δικαιώματα.
  • Φρικάρω όταν ακούω – με αφορμή τα διάφορα εγκλήματα μεταξύ ζευγαριών – ατάκες του τύπου: Την αγαπούσε με τον τρόπο του!
  • Επίσης φρικάρω όταν σε περιπτώσεις βιασμού που βγαίνουν στην επικαιρότητα χάρις στο θάρρος του θύματος να …ξαναβιαστεί ακούω χαμηλοφώνως ή μεγαλοφώνως: τα ήθελε ή πώς ήταν ντυμένη ή ας αντιστεκόταν.
  • Βιάζεται κάθε μέρα η λογική μας με όλα τα παράλογα που μας συμβαίνουν κι αυτός ο βιασμός φαίνεται μας κάνει πιο μαλθακούς (να το πω όσο πιο κομψά μπορώ), πιο ανεκτικούς στον πραγματικό βιασμό.
  • Με όλα όσα περνάμε έχουμε τοποθετήσει – ως κοινωνία – τον εαυτό μας στο ρόλο του θύματος. Κι αυτό είναι το μέγα λάθος!
  • Ε, λοιπόν και οι νόμοι και η παιδεία και οι νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν. Δεν είμαστε θύματα, δεν είμαστε αδύναμοι! Έχουμε φωνή, κι αυτή τη φωνή πρέπει να τη δίνουμε σε όποιον αισθάνεται θύμα. Κάθε θύμα κυριολεκτικού ή μεταφορικού βιασμού πρέπει να έχει στο πλεύρο του εμάς, πρέπει να μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να δει τον θύτη του να τιμωρείται. Να τον δει να τιμωρείται χωρίς να πρέπει να υποστεί δημόσιους εξευτελισμούς ξεπερασμένων πρακτικών ενός ποινικού κώδικα που γραφτηκε …κάποτε!
  • Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι νόμοι, όσο κι αν δέν βοηθάει η γλώσσα των δικηγόρων-πολιτικών που τους γράφουν, να μπορούν να γίνουν αντιληπτοί από όλους τους εγγράμματους ανθρώπους-πολίτες. Ο,τιδήποτε άλλο που θέλει επεξηγήσεις, υποσημειώσεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους μόνο δόλο κρύβει και «κακό» για τους πολίτες – που υποτίθεται έγινε για να τους προσφέρει προστασία, στην προκειμένη περίπτωση!
Γιάννης Καφάτος / viewtag

------------------------------------------------------------------------------------------------

Ψηφίστηκαν οι νέοι ποινικοί κώδικες

Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 336 προστέθηκε η φράση «όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη», καθιστώντας το αδίκημα ως κακούργημα, απαλείφοντας την προηγούμενη πρόβλεψη ποινής από 3 έως 5 έτη και προσθέτοντας τη λέξη - κλειδί, «συναίνεση».
Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου είχε δηλώσει: «Δεν ισχύει ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Διατηρείται κακούργημα για τις περισσότερες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι στην παράγραφο 5 προβλέφθηκε ποινή φυλάκισης 3 έως 5 έτη φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη. Επειδή όμως δεν μπορεί αυτό το Υπουργείο και αυτή η κυβέρνηση που έχουν νομοθετήσει τόσα πολλά για τα δικαιώματα να εμφανίζεται ότι υπερασπίζεται βιαστές, σε συνεννόηση με τα μέλη των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, θα κάνουμε μία νομοτεχνική βελτίωση και θα διαγραφεί η παράγραφος 5 προκειμένου να υπάρξει σωστή εξισορρόπηση».
Η εν λόγω παράγραφος είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις, τόσο από το φεμινιστικό κίνημα και τις οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, όσο και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούν ότι δεν θα ψηφίσουν την συγκεκριμένη διάταξη, ενώ η Αννέτα Καββαδία και η Μαρία Θελερίτη υποστήριξαν χθες (κατά τη συζήτηση του ποινικού κώδικα στην επιτροπή) ότι ο νέος ποινικός κώδικας στο συγκεκριμένο άρθρο κάνει διάκριση των βιασμών σε κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Τελευταία ανανέωση 16:46 |
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Υπερψηφίστηκαν τα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα νομοσχέδια υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, τα οποία συμμετείχαν στην συζήτηση και στην ψηφοφορία.
Η ΝΔ, δεν συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως είχε προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το ΚΙΝΑΛ το ΚΚΕ και η ΧΑ κατήγγειλαν την διαδικασία και αποχώρησαν τόσο από την συζήτηση όσο και από την ψηφοφορία.

Ο βιασμός
Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας των δύο Κωδίκων, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε σειρά βελτιωτικών νομοτεχνικών αλλαγών. Ιδίως για το έγκλημα του βιασμού - για το οποίο νωρίτερα ο κ. Καλογήρου είχε υπογραμμίσει ότι παραμένει κακούργημα και είναι έγκλημα που έχει ποινολογική κλιμάκωση - ανακοίνωσε ότι επιφέρει νομοτεχνική βελτίωση δεδομένου ότι «το θέμα απασχόλησε ευρέως την κοινή γνώμη και δημιουργήθηκε ένα κοινωνικό αίτημα και μια εσφαλμένη εντύπωση ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα».
«Δεν ισχύει κάτι τέτοιο ασφαλώς», επανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις των ρυθμίσεων του άρθρου 336 ήταν πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία είχε μια σταθερή νομική κατεύθυνση. Με τη σύμφωνη γνώμη, λοιπόν, της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία σημειωτέον σήμερα παρακολούθησε τη συζήτηση, η νέα διάταξη θα έχει ως εξής: «"Όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη" (σ.σ. παράγραφος 5 του άρθρου 336). Τελειώσαμε και με αυτό και παρακαλώ να χαιρετιστεί ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή αφουγκράστηκε και εργάστηκε να δώσει λύση», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, που νωρίτερα είχε καταγγείλει εκείνους που επιχειρούν αυτές τις ημέρες να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπερασπιστή των βιαστών.

Τελευταία ανανέωση 16:48 |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.