Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Συνέντευξη Τσίπρα (Τετάρτη 3/7/2019) στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1...

... και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη
(Γιά καλύτερο αποτέλεσμα δείτε σέ πλήρη οθόνη)
Επίθεση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ANT1. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ, ότι θέλει να δώσει το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ στις τράπεζες, να κόψει τις επικουρικές και να επαναφέρει ένα μοντέλο που λεηλάτησε τη χώρα. Επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει συνάψει «deals» με ιδιωτικά συμφέροντα σε ευαίσθητους τομείς, όπως το ασφαλιστικό, η υγεία και η ενέργεια αλλά και το ζήτημα του Ελληνικού.

Πυρ στη ΝΔ για το ασφαλιστικό...

«Ο κ. Μητσοτάκης τα έχει πει όλα, χωρίς να δεσμευτεί για τίποτε», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε πως αν γίνει πρωθυπουργός και κάνει μειώσεις συντάξεων θα μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει μιλήσει γι' αυτό αναφερόμενος σε μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Αν πάλι κάνει απολύσεις θα μπορεί να ισχυριστεί ότι και γι' αυτές έχει μιλήσει όταν τάσσεται υπέρ της επιστροφής στον κανόνα 1/5 στην αναλογία προσλήψεων, τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει να είναι η αναλογία 1/1».
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «για ποιόν λόγο χρειάζεται νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μετά από την δική μας, που έκανε βιώσιμο και πιο δίκαιο το ασφαλιστικό σύστημα, με την ενοποίηση των Ταμείων», λέγοντας πάντως ότι υπήρχαν «αγκάθια», τα οποία σταδιακά αντιμετωπίζονται. «Σταματάει πια η διαρκής κατηφόρα των περικοπών στις συντάξεις, υπάρχουν πια και μικρές αυξήσεις, ενώ έχουμε καταφέρει να ανατρέψουμε την επιδίωξη των πιστωτών για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Αυτό που νοιάζει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους είναι εάν θα συνεχίσουν να παίρνουν τις συντάξεις τους κι αυτό το διασφαλίσαμε», είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας «έρχεται τώρα η ΝΔ και λέει εγώ το Ασφαλιστικό θα το αλλάξω, διότι χρειάζεται κύμα μεταρρυθμίσεων για να μπορέσουμε να πείσουμε τους εταίρους μας για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι θα καταργήσει την 13η σύνταξη»
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι εάν εφαρμοστεί το σύστημα που προτείνει η ΝΔ για το Ασφαλιστικό, με διακοπή της καταβολής εισφορών από τους ασφαλισμένους για την επικουρική ασφάλιση, αυτό θα σημάνει «τρύπα» στα έσοδα, η οποία θα οδηγήσει σε περικοπή των συντάξεων, προσθέτοντας ότι «εμείς αντί να μειώσουμε τις συντάξεις, δώσαμε την 13η σύνταξη, η οποία είναι ίση με το παλιό «Δώρο Πάσχα», μέτρο που θα είναι μόνιμο και εάν μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια θα την δώσουμε δύο φορές μέσα στον χρόνο». Παράλληλα, στράφηκε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας ότι «έχει πει πως θα καταργήσει την 13η σύνταξη, όμως το έχει πει με έναν τρόπο που δεν είναι τόσο σκληρός, υποστηρίζοντας ότι για να δοθεί στο τέλος του χρόνου θα πρέπει η ελληνική οικονομία να έχει ρυθμό ανάπτυξης 4%. Μα είναι δυνατόν, σε έναν χρόνο να πάει η ανάπτυξη στο 4%;».
«Θα δώσουν τα 37 δις στις τράπεζες»
Ο πρωθυπουργός στον απόηχο του σάλου από τις δηλώσεις Παπαδημητρίου για την αξιοποίηση του «μαξιλαριού ασφαλείας» και της πιστοληπτικής γραμμής, τόνισε «εμείς αξιοποιήσαμε μέρος του για κοινωνική πολιτική, ενώ η ΝΔ λέει «εμείς θα πάρουμε τα 37 δις και θα τα δώσουμε στις τράπεζες», στις τράπεζες τις οποίες έχουμε πληρώσει τέσσερις και πέντε φορές». Υποστήριξε δε, ότι η ΝΔ δεν έχει διαψεύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρά μόνο αυτό για την πιστοληπτική γραμμή.


Τα 37 δισ. ευρώ, που η ΝΔ θέλει να δώσει στις τράπεζες, δεν είναι απλά ένα απόθεμα ρευστότητας, αλλά ένα απόθεμα κυριαρχίας, αξιοπρέπειας & προοπτικής για τον ελληνικό λαό. Αυτό το απόθεμα είναι που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε χαμηλά επιτοκία & ένα καθαρό διάδρομο 15ετίας.



«Η ΝΔ έχει κλείσει deal με ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα» 
Κλιμακώνοντας την κριτική του προς τη Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κλείσει ντιλ με ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα, δίνοντας τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Συγκεκριμένα είπε, ότι στο ασφαλιστικό θέλουν να δώσουν την επικουρική ασφάλιση στους ιδιώτες και έχουν ήδη κάνει επαφές με μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες. Στην υγεία θέλουν να εκχωρήσουν μεγάλο μέρος στους ιδιώτες και έχουν επαφές με τους κλινικάρχες. Στην ενέργεια, δημιουργούν εικόνα κατάρρευσης της ΔΕΗ γιατί έχουν συμφωνήσει να εκποιήσουν τα «φιλέτα», δηλαδή τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Τέλος αναφέρθηκε στην περίπτωση του Ελληνικού. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ο  παραχωρησιούχος είναι αυτός που καθυστερεί. «Τώρα οι μάσκες έπεσαν. Εμείς υπογράψαμε χθες τις υπουργικές αποφάσεις και βγαίνει ο παραχωρησιούχος και λέει “όχι δεν τις θέλουμε αυτές τις αποφάσεις, θέλουμε άλλες”. Και σε αυτό έχει κάνει ντιλ (σ.σ. η ΝΔ). Αν κερδίσει της εκλογές, θα αλλάξει τις συμβάσεις και θα βάλει περισσότερο μπετό και λιγότερο πράσινο».
«Όσο κυβερνήσαμε και κυβερνάμε η υγιής επιχειρηματικότητα θα έχει πάντα θέση δίπλα στην κυβέρνηση. Όχι να τα ξεπουλάμε όλα για να κάνουμε χατίρια και ντιλς. Μας ξαναγυρνάνε πίσω σε ένα μοντέλο που λεηλάτησε τη χώρα. Αυτό που ονομάζουν ισχυρή ανάπτυξη είναι ανάπτυξη για τους ισχυρούς. Η χώρα λεηλατήθηκε από μερικές μεγάλες οικογένειες που είχανε την πρόσβαση στης προμήθειες για να ξεζουμίζουν το ελληνικό Δημόσιο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Τρεις οικογένειες στην Ελλάδα είχαν φέρει την χώρα στον γκρεμό, έβαλαν εμάς να διασώσουμε την χώρα και μας φωνάζουν ότι «η χώρα ανήκει σε εμάς» και μας κουνάνε το δάχτυλο, επειδή βγάλαμε την χώρα στο ξέφωτο. Το κρίσιμο δίλημμα σε αυτές τις εκλογές είναι εάν θα γυρίσουμε ξανά πίσω, σε αυτούς που έφεραν το 83% της φορολογίας και την ανεργία στο 28%. Θα εμπιστευτούμε ξανά αυτούς που μας οδήγησαν τον γκρεμό;».
Τρεις πολιτικές οικογένειες κυβερνούσαν για χρόνια τη χώρα και την οδήγησαν στον γκρεμό. Τώρα που την ανασύραμε από τον γκρεμό, μας κουνάνε το δάχτυλο και μας λένε ότι η Ελλάδα τους ανήκει. Το διακύβευμα των είναι: Θα επιστρέψουμε στο παρελθόν ή θα προχωρήσουμε μαζί;

72 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του
Όπως είπε για τα μέτρα που κλήθηκε να πάρει η Κυβέρνηση του, «ο Καραμανλής είδε το «τσουνάμι» και στην μέση της θητείας του έκανε εκλογές και άφησε την χώρα με 24 δις πρωτογενές έλλειμμα, ενώ εμείς έχουμε αποθεματικά 37 δις. Το ίδιο ο Γιώργος Παπανδρέου που έλεγε «λεφτά υπάρχουν». Η Κυβέρνηση Σαμαρά επέβαλε όλους τους σκληρούς φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ και το 83% της φορολογικής επιβάρυνσης. Πότε γέμισε η αγορά με «λουκέτα»;». Εμείς δεν λέμε ότι τα καταργήσαμε αμέσως, αλλά σταδιακά καταφέραμε να βγάλουμε την χώρα από το μνημόνιο. Εμείς δεν έχουμε ούτε την Λαγκάρντ ούτε τον Ντράγκι ούτε κανέναν άλλον να καθορίζει την δημοσιονομική πολιτική».
Για τη διαπραγμάτευση του 2015
Σε ότι αφορά την διαχείριση του πρώτου εξαμήνου του 2015, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «υπήρχαν αδυναμίες στην προετοιμασία μας, αλλά και καλύτερα προετοιμασμένοι να ήμασταν, ήταν αποφασισμένη για να μας πιέσει η απέναντι πλευρά. Είναι άλλο πράγμα να με κατηγορούν για ψεύτη και άλλο πράγμα να έχω τιμήσει την εντολή του ελληνικού λαού και να έχω δώσει την μάχη με εντιμότητα», προσθέτοντας «ο Βαρουφάκης έχει κάνει πολλά στραβά, αλλά από την στιγμή που από την άλλη πλευρά είχαν αποφασίσει την ποσοτική χαλάρωση και να αφήσουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ, η πραγματικότητα είναι ότι και ο «Μέσι της πολιτικής» να ήταν στην θέση του δεν θα είχε καταφέρει πολλά περισσότερα».
«Εμείς εκείνη την εποχή κάναμε ένα βήμα πίσω, για να μπορέσουμε σήμερα όλοι μαζί να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά. Κάναμε ένα βήμα πίσω, αλλά δεν ξεχάσαμε ούτε μια στιγμή τους πολλούς για τους οποίους αγωνιζόμαστε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι «οι πολίτες δεν μας γύρισαν στην πλάτη» και συμπληρώνοντας ότι το κόμμα του κρίνεται αυστηρότερα, καθώς «υπάρχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από εμάς». Όπως συμπλήρωσε, «ούτε την ψυχή μας χάσαμε ούτε τον προσανατολισμό μας, ενώ μας κατηγορούν ότι προστατεύσαμε τους πιο αδύναμους. Είχαμε υποχρέωση να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει σαν την Βουλγαρία ή την Ρουμανία, γι' αυτό κάναμε αυτήν την επιδοματική πολιτική, ενώ το 15% του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Για το Μακεδονικό
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προκάλεσε «εθνικό διχασμό» και «πότισε τους πολίτες με εθνικιστικό φαρμάκι» με τη στάση του στο Μακεδονικό.
Σε ερώτηση για τις επιστολές του Κώστα Καραμανλή απάντησε πως δεν τις έβγαλε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα. Σημείωσε, ότι τις γνώριζε από την αρχή, αλλά εάν τις δημοσιοποιούσε θα ήταν σαν έβγαζε μόνος τα μάτια του. Κι αυτό γιατί θα έκανε κακό στη διαπραγμάτευση. 
Επικαλέστηκε την αντίδραση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, όταν του έθεσε το θέμα της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. «Είσαι τρελός; Μου λες να αλλάξω το συνταγματικό όνομα, ενώ το έχουμε κεκτημένο!» του είπε τότε ο κ. Ζάεφ, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Αθλιότητα τυμβωρυχίας» στο Μάτι
Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στο Μάτι σημείωσε πως κάθε φορά βγάζουν το θέμα παραμονές των εκλογών, χωρίς να ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής. «Η αθλιότητα της τυμβωρυχίας για να βγάλουν πολιτική υπεραξία έχει και ένα όριο», παρατήρησε ο πρωθυπουργός.
Για την συνέντευξη στον ΣΚΑΙ
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην άρση του εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΙ, λέγοντας ότι «δεν μετάνιωσα, παρότι ήταν μια δύσκολη και σκληρή συνέντευξη», σημειώνοντας όμως ότι «μετά από δύο ώρες συνέντευξης, δεν βρέθηκε ένα τέταρτο για να συζητήσουμε για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα εθνικά θέματα», πράγμα για το οποίο εξέφρασε την ενόχλησή του. «Το χάρηκα και το διασκέδασα. Εγώ ουδέποτε κρύφτηκα και πάντοτε βγαίνω να αντιμετωπίσω τους πολιτικούς μου αντιπάλους», είπε ο κ. Τσίπρας, επικρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αρνήθηκε το ντιμπέιτ και προτίμησε «ασφαλή πολιτικά περιβάλλοντα», αντί να προσέλθει σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον ίδιο.
Για τη μάχη των εκλογών
Αναφορικά με την ημέρα της κάλπης ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως το νόημα είναι «να ψηφίσουμε αυτό που αισθανόμαστε για το μέλλον της χώρας», ενώ επιτέθηκε εκ νέου στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για κρυφό πρόγραμμα. «Ψάχνουμε να συνειδητοποιήσουμε ποιο είναι το πρόγραμμα που έχει κρυφό στη συρτάρια του ο κ. Μητσοτάκης» είπε και υπογράμμισε «δεν μας λέει τι μεταρρυθμίσεις θα κάνει. Είναι οι μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ που εμείς αποτρέψαμε. Διάλυση εργασιακών σχέσεων, απολύσεις στο δημόσιο, 1 προς 5 στις προσλήψεις. Θα μείνουν ξανά τα σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές, τα νοσοκομεία θα είναι υποστελεχωμένα».
«Εγώ δεν ζητάω δεύτερη ευκαιρία, ζητάω την πρώτη ευκαιρία να λειτουργήσω ελεύθερα και με λυμένα χέρια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας «θα φέρουν χαμηλότερη φορολογία αυτοί που έφεραν το 80% των φόρων; Θα μειώσουν την ανεργία εκείνο που την πήγαν στο 28%; Θα φέρουν ισχυρή ανάπτυξη αυτοί που δημιούργησαν τη μεγαλύτερη υποανάπτυξη;»
Όσον αφορά στο αποτέλεσμα των εκλογών υποστήριξε: «το παιγνίδι είναι ανοιχτό. Κι αυτό, γιατί σε αυτές τις εκλογές ο κόσμος ψηφίζει με άλλα κριτήρια. Οι κάλπες θα είναι άδειες και οι εθνικές εκλογές δεν είναι συνέχεια των ευρωεκλογών, ούτε το δεύτερο ημίχρονο, αλλά είναι ένα νέος αγώνας. Για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια οι πολίτες ψηφίζουν γνωρίζοντας ότι την ευθύνη για την επόμενη μέρα την έχουν αποκλειστικά αυτοί και όχι τα προγράμματα των δανειστών». 

Τελευταία ανανέωση 13:22 | 04 Ιουλ. 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.