Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Ανακοινώθηκε επίσημα η απόφαση : Εκτός παραγωγής καί αγοράς αεροπλάνων F-35 η Τουρκία...

Λευκός Οίκος για S-400: Αδύνατη πλέον η συμμετοχή της Τουρκίας στην παραγωγή των F-35


Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη εμπλοκή της στην παραγωγή των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, ανακοίνωσε επίσημα απόψε ο Λευκός Οίκος.
«Τα F-35 δε μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει γνώση των προηγμένων δυνατοτήτων» του μαχητικού αεροσκάφους, ανέφερε η ανακοίνωση, που συνέχισε:

«Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η σχέση μας είναι πολυεπίπεδη και δεν επικεντρώνεται μόνο στα F-35. Η σχέση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας είναι ισχυρή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτεταμένα με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς λόγω της παρουσίας του συστήματος των S-400 στην Τουρκία».
«Οι ΗΠΑ και άλλοι εταίροι στο πρόγραμμα των F-35 είναι ευθυγραμμισμένοι στην απόφαση να αναστείλουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα και να ξεκινήσουν τη διαδικασία για να την απομακρύνουν επίσημα» δήλωσε η Έλεν Λορντ, η υφυπουργός Άμυνας αρμόδια για τις προμήθειες και την τεχνολογία.
Η αντίδραση αυτή ήταν αναμενόμενη, από τη στιγμή που η Αγκυρα άρχισε να παραλαμβάνει τμήματα των S-400 την προηγούμενη εβδομάδα.
Την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι "δεν είναι δίκαιο" ούτε για την Άγκυρα, ούτε για την Ουάσινγκτον το γεγονός ότι η χώρα του δεν μπορεί να πουλήσει στην Τουρκία μαχητικά F-35, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος εκ μέρους της.
Τα πρώτα κομμάτια του ρωσικού συστήματος μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην αεροπορική βάση Μουρτέντ, στα βορειοδυτικά της Άγκυρας, την περασμένη Παρασκευή, σφραγίζοντας έτσι τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία, παρά τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον, επί μήνες, να εμποδίσει την υλοποίησή της.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019
από : Naftemporiki
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.