Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Έφυγε ο Αντώνης Λιβάνης...

Πέθανε ο εκδότης Αντώνης Λιβάνης
 Σε ηλικία 94 ετών πέθανε ο εκδότης και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Λιβάνης -από τους πιο στενούς και έμπιστους συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Αντώνης Λιβάνης ήταν ο δημιουργός του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη, μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κλάδο των εκδόσεων.
Ως πολιτικός, υπήρξε ο μακροβιότερος και πιο έμπιστος.. συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού (1981-1989) και Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ (1993-1996).
Ο Αντώνης Λιβάνης γεννήθηκε το 1925 στην Πάτρα. Ήταν γόνος εύπορης οικογένειας εμπόρων με καταγωγή από τα Καλάβρυτα. Πολύ νέος αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση και καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Ναζί, αλλά σώθηκε χάρη στην παρέμβαση ισχυρών συγγενών του.
Σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις. Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο Λιβάνης έγινε δραστήριος παράγοντας της Πάτρας στην υπηρεσία του Γεωργίου Παπανδρέου, και ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ένας από τους κομματάρχες του.
Ο Αντώνης Λιβάνης ήταν νυμφευμένος με την Κατερίνα Κατέχου και είχε δύο παιδιά, τον Ηλία (που σήμερα διευθύνει τον εκδοτικό οίκο και εκδίδει την εφημερίδα ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ) και την Γιώτα.
Ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη που δημιούργησε ο Αντώνης Λιβάνης είναι μία από τις πιο πετυχημένες επιχειρήσεις στον κλάδο των εκδόσεων. Στα πιο γνωστά μπεστ σέλερ του συμπεριλαμβάνονται τα «Εκατό Χρόνια Μοναξιά» (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες), ο «Κώδικας Ντα Βίντσι» (Νταν Μπράουν), «Ο Αλχημιστής» (Πάουλο Κοέλιο) κτλ. Από τις εκδόσεις Λιβάνη συνήθως κυκλοφορούν και τα βιβλία ελλήνων πολιτικών, υπουργών και δημοσιογράφων, ακόμη και αυτών που δεν ανήκουν πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ.

11/9/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.