Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Άνω Μερά : Η πρώτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου...

ΞΕΣΠΑΘΩΣΕ Η ΑΝΩ ΜΕΡΑ 
Γεμάτη η αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητας Άνω Μεράς από πολίτες και πολιτικούς, που ήρθαν να παρακολουθήσουν την πρώτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019.  Ο νέος πρόεδρος κ. Πέτρος Σταυρακόπουλος πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει στον κόσμο τα Τοπικά Συμβούλια και  προσκάλεσε τους κατοίκους της Άνω Μεράς σε συμμετοχή.

Ιδιαίτερα σημαντική η πρωτοβουλία αυτή, αφού τουλάχιστον εξήντα άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και μάλιστα συμμετείχαν με πολλή «ζωντάνια» στα θέματα που συζητήθηκαν.

Παρόντα όλα τα μέλη του 5μελούς Τοπικού Συμβουλίου:
ο πρώην πρόεδρος Γιάννης Ζουγανέλης «Νικολαρίδι» και οι νεοεκλεγέντες Φλώριος Μπουγιούρης, Ειρήνη Ζουγανέλη και Δήμητρα Λοϊζου Βουλγαράκη. Εκτός από κατοίκους της Άνω Μεράς, την συνεδρίαση παρακολούθησαν και συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους, ο δήμαρχος κ. Κων/νος Κουκάς, ο αντιδήμαρχος κ. Αλέκος Κουκάς, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χρήστος Βερώνης, οι δημοτικές σύμβουλοι κ. Άννα Καμμή (γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου) και κ Τόνια Ανδρονίκου, η πρώην πρόεδρος του Τοπικού Άνω Μεράς κ. Ευγενία Χανιώτη, ο πρώην αντιπρόεδρος του Τοπικού κ. Μάρκος Κοντός και άλλα ενεργά μέλη της κοινωνίας του νησιού.   

Τα προς συζήτηση θέματα ήταν πολλά, όμως αυτό προφανώς, κρίθηκε απαραίτητο, ώστε οι Ανωμερίτες να είναι ενήμεροι για την υφιστάμενη κατάσταση και τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα, που καλείται να λύσει το νέο Τοπικό Συμβούλιο.  

Σ’ αυτά τα πλαίσια και αφού ο πρόεδρος κ. Πέτρος Σταυρακόπουλος, ανέγνωσε την εγκύκλιο 88/2019 του ΥΠΕΣ  (http://www.karagilanis.gr/files/egk.88_2019.pdf), περί Λειτουργίας των Κοινοτήτων, συζητήθηκαν εκτενώς τα παρακάτω θέματα:

Περί αναγκαιότητας προμήθειας εξοπλισμού των γραφείων της Δημοτικής Κοινότητας με Η/Υ και λοιπό τεχνολογικό εξοπλισμό. Περί αναγκαιότητας μονώσεων και ελαιοχρωματισμού των κοινοτικών κτιρίων Άνω Μεράς.  Περί αναγκαιότητας αντικατάστασης εσωτερικών κουφωμάτων της Δημοτικής Κοινότητας και του Πολιτιστικού Κέντρου Άνω Μεράς.  Περί απομάκρυνσης- αντικατάστασης του δαπέδου του πολιτιστικού κέντρου της Κοινότητας. Περί απομάκρυνσης κατεστραμμένων στύλων φωτισμού από κοινόχρηστους χώρους στην Άνω Μερά.  Περί αναγκαιότητας καθαρισμού λαγκαδιών και υδραυλάκων στην Κοινότητα της Άνω Μεράς.  Περί αναγκαιότητας ασφαλτόστρωσης υπαίθριου χώρου έμπροσθεν του Δημοτικού Σχολείου Άνω Μεράς.  Περί ενημέρωσης για την υφιστάμενη γεώτρηση που βρίσκεται στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Μεράς Μυκόνου της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής.  Περί αναγκαιότητας για την άμεση επισκευή οδοστρωμάτων της Άνω Μεράς. Περί ενημέρωσης για το οστεοφυλάκιο της Άνω Μεράς.

Μετά παρρησίας οι παρόντες κάτοικοι υποστήριξαν τα δίκια και τα δικαιώματά τους, ενώ αρκετοί είχαν το θάρρος να πουν με το όνομά τους, πράγματα που ως τώρα δεν είχαν τολμήσει να εκστομίσουν δημοσίως, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι απαραίτητες εντάσεις και να οξυνθούν τα πνεύματα, που όμως οι ψυχραιμότεροι κατάφεραν να κατευνάσουν εγκαίρως…

Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Μάλιστα, επειδή ήσαν παρόντες κάποιοι από τους παράγοντες που υπηρέτησαν τον τόπο, την τελευταία 5ετία, ο κόσμος απηύθυνε ερωτήσεις  και σε αυτούς.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς που διέπουν την λειτουργία των Δήμων, οι Κοινότητες έχουν μόνο εισηγητικό ρόλο, δηλαδή εισηγούνται στον Δήμο τα τοπικά θέματα – προβλήματα και τις προτάσεις τους και ο Δήμος αποφασίζει ή όχι, ποιες είναι υλοποιήσιμες.

Ο Δήμαρχος ερωτήθηκε για το οικονομικό καθεστώς της Κοινότητας, δηλαδή αν προβλέπονται οικονομικοί πόροι και επιφυλάχθηκε να απαντήσει σύντομα, αφού μελετήσει τις ισχύουσες νομολογίες.

Στον αντιδήμαρχο κ. Αλέκο Κουκά, ανέθεσε ο δήμαρχος την παρακολούθηση των τοπικών συμβουλίων και  των θεμάτων της Άνω Μεράς, καθώς και την παροχή κάθε βοήθειας, κυρίως τεχνικής φύσεως, στα θέματα που προκύπτουν.

Η συνεδρίαση έκλεισε σε πολύ καλό κλίμα και με την υπόσχεση εκ μέρους του νέου προέδρου, τα συμβούλια να είναι πάντα ανοικτά για όλους, αλλά και από τους Ανωμερίτες, με την επιθυμία να παρευρίσκονται και να συμμετέχουν στα συμβούλια, αφού έγινε προφανές και κατανοητό από όλους, ότι με την συμμετοχή και τη βοήθεια του κόσμου, όλα τα προβλήματα είναι δυνατόν να βρίσκουν τη λύση τους…
Άννα Λοϊζου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.