Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Πυροτεχνήματα χωρίς κρότο γιά νά μήν τρομάζουν τά ζωα καί τά πουλιά...

Ιταλική πόλη επέβαλε τα αθόρυβα πυροτεχνήματα για να μην τρομάζει τα ζώα
Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν ένα μεγάλο θέαμα πυροτεχνημάτων, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο, με τα περισσότερα ζώα. Τα πυροτεχνήματα κάνουν πολύ θόρυβο και τρομάζουν συνήθως τα σκυλιά και άλλα κατοικίδια ζώα που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και όλες αυτές οι δυνατές εκρήξεις και τα λαμπερά φώτα, τα τρομοκρατούν.
Οι στατιστικές δείχνουν μια μεγάλη συσχέτιση μεταξύ πυροτεχνημάτων και επισκέψεων στον κτηνίατρο την επόμενη μέρα.
Η 5η Ιουλίου, για παράδειγμα, είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες του έτους για τους Αμερικανούς κτηνιάτρους – την ημέρα, δηλαδή, μετά τις εκδηλώσεις της 4ης Ιουλίου, οι οποίες συχνά, συνοδεύονται από πολλά πυροτεχνήματα.
Τα κουτάβια συχνά τρέχουν μακριά, φοβισμένα για τη ζωή τους, με αποτέλεσμα, άλλοτε να χάνονται και άλλοτε, ακόμα χειρότερα, να χτυπιούνται από αυτοκίνητα. Οι κότες, είναι γνωστό ότι κάνουν λιγότερα αυγά και ένα τεράστιο πλήθος πτηνών, πανικοβάλλεται και πετάει μακριά, μερικές φορές χτυπώντας πάνω στα κτίρια και πέφτοντας στο έδαφος.
Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις, τα πυροτεχνήματα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε πιο μακροχρόνια ιατρικά ζητήματα για κατοικίδια και άγρια ζώα...

συνέχεια...
Ξαφνικά δυνατά χτυπήματα έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα του στρες στα νεογνά, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούνται σε ναυτία, χρόνιες κρίσεις πανικού και ακόμη και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Είτε πρόκειται για εθνική εορτή, νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο, παραμονή Πρωτοχρονιάς ή κάποια άλλη εκδήλωση, μια ιταλική πόλη βρήκε τον τέλειο τρόπο για να κρατήσει τα πυροτεχνήματα ζωντανά αλλά να τα απολαμβάνουν και τα ζώα και ο τρόπος αυτός είναι ότι, έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση σιωπηλών πυροτεχνημάτων από τώρα και στο εξής.
Η ιταλική πόλη Collecchio, λοιπόν, στην επαρχία Πάρμα, όπως διαβάσαμε στο realfarmacy.com, πραγματοποιεί το πρώτο βήμα και ελπίζει ότι πολλές άλλες πόλεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, θα ακολουθήσουν τα βήματά της. Ο νόμος ορίζει σαφώς ότι, όλοι οι πολίτες πρέπει να χρησιμοποιούν σιωπηλά πυροτεχνήματα για να σέβονται τα ζώα που βρίσκονται γύρω μας και να μειώνουν τα επίπεδα του στρες τους.

Τα αθόρυβα πυροτεχνήματα προσφέρουν φώτα και οπτικό θέαμα ενώ παράγουν ελάχιστο θόρυβο, όταν εκτοξευθούν στον αέρα και η αναγκαία ανάφλεξη που χρειάζεται ώστε να τα δούμε ψηλά στον ουρανό, δεν κάνει σοβαρό θόρυβο ώστε να τρομάξει τα ζώα.
Μια ιταλική εταιρεία ειδικεύεται στην παραγωγή αυτών των σιωπηλών πυροτεχνημάτων και μπορεί να προσαρμόσει τα χρώματα και το θέαμά τους στην επιλογή σας. Οι τοπικές αρχές στην ιταλική πόλη δήλωσαν ότι, η χρήση «κανονικών» πυροτεχνημάτων θα τιμωρείται από το νόμο.
Αν ανησυχείτε ότι αυτά τα σιωπηλά πυροτεχνήματα δεν προσφέρουν το ίδιο θέαμα όπως τα «κανονικά», κάνετε λάθος διότι, τα σιωπηλά προγράμματα πυροτεχνημάτων συνοδεύονται συνήθως από ισχυρότερα οπτικά εφέ και εκπομπές λέιζερ και είναι συνήθως πολύ πιο πολύχρωμα.
Μόλις πρόσφατα, η βελγική πόλη Middelkerke που εμπνεύστηκε από την ιδέα των Ιταλών, διοργάνωσε μια έκθεση για πυροτεχνήματα, «φιλικά προς τα ζώα». Η τοπική κυβέρνηση ενθάρρυνε τους ιδιοκτήτες ζώων να φέρουν τα κατοικίδιά τους και να παρακολουθήσουν την παράσταση. Αυτή τη φορά, όλοι – άνθρωποι και ζώα – ήταν σε θέση να απολαύσουν το εντυπωσιακό θέαμα.
Ας ελπίσουμε ότι όλο και περισσότερες πόλεις θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.


enallaktikiagenda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.