Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Οι παλινωδίες μέχρι νά κατασταλάξουμε στά ‘‘Σωστά μέτρα’’...

Ηλίας Μόσιαλος: Υπερσύμβουλος...
Καθώς η κυβέρνηση αυτοσυγχαίρεται που πήρε μέτρα πριν από άλλες κυβερνήσεις -και μετά από άλλες- η ανακοίνωση πως ο Ηλίας Μόσιαλος αναλαμβάνει την διεθνή εκπροσώπησή της ακούγεται ευχάριστη. Όσο δυσάρεστη είναι η είδηση πως η κόρη του βρέθηκε θετική στον ιό.

Ο καθηγητής που ζει στο Λονδίνο εμφανίστηκε στην επικαιρότητα με μια δραματική έκκληση στις 28 Φεβρουαρίου «να κλείσουν τα σχολεία τώρα»
όταν ο υπουργός Υγείας καθησύχαζε τον κόσμο -στις 24 Φεβρουαρίου- ότι η η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και θα αντιμετωπίσει την πανδημία σαν γρίπη.

Την ίδια μέρα μετά από μια σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας η κυβέρνηση ανακοινώνει πως «δεν χρειάζονται μέτρα στις πύλες εισόδου. Η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας».

«Το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κορωνοϊό, ίσως και περισσότερο, βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα» λέει χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας όταν ο Ηλίας Μόσιαλος ωρύεται -λέγοντας πως τα σχολεία πρέπει να κλείσουν, να μαθήματα να γίνονται απόσταση γιατί «αν υπάρξουν κρούσματα στα σχολεία και πανεπιστήμια τα μέτρα που θα ακολουθήσουν θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά».

«Επαναλαμβάνω ότι ο νέος ιός δεν είναι γρίπη ούτε πανομοιότυπος με το SARS. Δεν χρειάζονται υπερβολές ούτε όμως Να ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ το πιθανό πρόβλημα. Η θνητότητα από το νέο ιό θα είναι μάλλον μεταξύ 0.1 και 1%.

Αν όμως είναι 1% και έχουμε πολλά κρούσματα θα έχουμε και μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα επηρεαστούν κυρίως ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και οι ηλικιωμένοι. Αν περιορίσουμε τη διασπορά και δεν γίνουμε Βόρεια Ιταλία σύντομα, θα μπορέσουμε να αντέξουμε την αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες υγείας».

Ο καθηγητής ανησυχεί από το πρώτο κρούσμα και δεν διστάζει να τα βάλει με τους καρναβαλιστές που αγνόησαν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και τους αποκαλεί «γαϊδούρια».

» Ξέρω ότι στη δημοσιότητα κυριαρχούν τώρα άλλα πολύ σοβαρά θέματα που έχουν σχέση με την Εθνική μας ασφάλεια. Αλλά να μην υποτιμήσουμε τις επιπτώσεις από το νέο ιό. Στο χέρι μας είναι να περιορίσουμε τη διάδοση». 
Αλλά ξαφνικά ανακοινώνει ότι παραιτείται από την ενημέρωση.

«Δεν είναι ούτε απλή γρίπη όπως λένε μερικοί ούτε θα είναι η συντέλεια του κόσμου. Έδωσα έμφαση στη σημαντική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας. Είπα ότι τώρα προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι η περαιτέρω μείωση των φόρων. Αυτό δυσαρέστησε πολλούς φίλους στο κεντροδεξιό φάσμα του πολιτικού συστήματος».

Η κυβέρνηση όμως δεν έχει καν θέμα με τους …φόρους. Έχει να αντιμετωπίσει ένα θέμα που της δημιουργεί η Ιερά Σύνοδος. «Μεταδίδεται με την θεία κοινωνία ο ιός;»

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος και υπουργός Ανάπτυξης που προσπαθεί να πείσει ότι ο κορωνοϊός δεν μπορεί να κολλήσει από τη θεία κοινωνία λέγοντας «την εκκλησία «την εμπιστεύομαι, έχει υπεύθυνη κρίση. Οι άθεοι να μείνουν μόνοι τους, όχι με μας».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ως γιατρός αποφαίνεται πως «μιλάμε για μία ασθένεια η οποία δεν έχει ουσιαστικά διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά της γρίπης. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπερβολικό πανικό». Κι ύστερα αρχίζει τα διαγγέλματα.

Τελικά τα σχολεία κλείνουν στις 5 Μαρτίου και ο Αρχιεπίσκοπος συμφωνεί να κλείσουν οι εκκλησίες, μετά από δέκα μέρες ¨διαλόγου», αλλά έχουν χαθεί πολλές πολύτιμες μέρες από όταν ο Ηλίας Μόσιαλος έλεγε πως «αν είναι να πάρουμε αντίστοιχα μέτρα με την Ιταλία θα πρέπει να το κάνουμε άμεσα πριν υπάρχει μεγάλη διάδοση του ιού».

Ο πρωθυπουργός τελικά αποφάσισε μέτρα κι άλλα μέτρα κι ύστερα άλλα μέτρα, αλλά όλα δείχνουν πως αν άκουγε τον καθηγητή του LSE -και σύμβουλο πολλών κυβερνήσεων, όπως η κινέζικη- η κατάσταση θα ήταν ελεγχόμενη και δεν θα χρειαζόταν η ψύχωση που ακολούθησε. Αλλά αυτά θα τα δει ο ιστορικός του μέλλοντος όταν τελειώσει η κατάσταση.

Η αποκατάσταση του Ηλία Μόσιαλου σε ένα ρόλο εκπροσώπου της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς και άλλες κυβερνήσεις πάνω από όλα σημαίνει πως ο πρωθυπουργός -που άλλαξε και την διεύθυνση του συντονισμού του αγώνα κατά της πανδημίας αναγνώρισε ένα λάθος του.

Αλλά απέχει πολύ η αλήθεια από το «πήραμε έγκαιρα μέτρα» και δώσαμε μαθήματα στην Γερμανία -όπως προπαγανδίζουν οι αγιογράφοι του ή ότι …συγκρούστηκε με την Ιερά Σύνοδο και τάβαλε με την Εκκλησία -ως νέος Καποδίστριας -αυτή τη φορά.

Η αλήθεια είναι πως τις έκλεισε -αργά- η ίδια η Εκκλησία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνος του δήλωσε πως την κρίσιμη στιγμή πήγε μόνος να προσευχηθεί και να ανάψει ένα κερί. Μάλλον για τον Ηλία Μόσιαλο -που αν πρέπει στις αγιογραφίες που γίνονται αυτές τις μέρες να βρεθεί και γι΄αυτόν μια θέση -μάλλον ενοχλητικού- αγίου. Κι αν όλα πάνε καλά, ας λένε οι χριστιανοί πλέον πως «Μόσιαλο είχαμε»…

 
Νικος Λακοπουλος

Σημείωση : Ο υπέρτιτλος προστέθηκε από τή ‘‘Νέα Μύκονο’’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.