Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

ΜΥΚΟΝΟΣ Πρώτη Ξανά! Δελτίο Τύπου : ΝΕΑ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ- ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ!...

                           
    Δελτίο Τύπου                      

ΝΕΑ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ- ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ!
 
Η Δημοτική πλειοψηφία που συγκροτούν οι παρατάξεις Σαμψούνη – Κουκά συνεχίζει την τακτική του αιφνιδιασμού της παρεμπόδισης της δημοτικής αντιπολίτευσης ακόμη και στην έκφραση γνώμης, τη συσκότιση των σοβαρών ζητημάτων που αφορούν το νησί μας και την πολιτική εντυπωσιασμού χωρίς ουσία.
Εκμεταλλευόμενος ο δήμαρχος και οι συνέταιροι του τις ειδικές συνθήκες που έχει επιβάλει η πανδημία και στη λειτουργία του Δήμου, κάνει με προκλητικό τρόπο, κατάχρηση των συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων του Δήμου (δηλ. Δημοτικό συμβούλιο και οικονομική επιτροπή) με τη ‘‘δια περιφοράς’’ διαδικασία λήψης αποφάσεων .
Είναι πλέον ολοφάνερο ότι ο κορωνοϊός αξιοποιείται ως δικαιολογία για κάθε μορφής αυθαίρετη και αδιάφανη απόφαση εκ μέρους της δημαρχικής πλειοψηφίας.
Προνομιακό πεδίο άσκησης αυτής της πολιτικής εκ μέρους του δήμαρχου είναι, για μια ακόμη φορά, το όλο θέμα των σκουπιδιών, είτε όσον αφορά την αποκομιδή, είτε τη διαχείριση και κυρίως την λειτουργία του ΧΥΤΑ. Θα μπορούσαμε χωρίς υπερβολή να μιλήσουμε για το ‘‘πάρτι του Κορωνοϊου’’. θυμίζουμε ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο , όταν σε σχετικό με τα απορρίμματα θέμα ο επικεφαλής του πρώτου σε αριθμητικά δύναμη συνδυασμού Χρήστος Βερώνης, προσπάθησε να ανοίξει, με σοβαρό τρόπο, το διάλογο για το πρόβλημα, το προεδρείο πανικόβλητο του αφαίρεσε το λόγο, φοβούμενο προφανώς την αποκάλυψη της ζοφερής πραγματικότητας που ισχύει για το θέμα κυρίως του ΧΥΤΑ.
Από τότε και παρά την δέσμευση του προεδρείου, ουδέποτε υπήρξε συζήτηση για το φλέγον αυτό ζήτημα.
Αντί αυτού, έρχονται με καταιγιστικό ρυθμό και αποσπασματικό τρόπο προς συζήτηση, κυρίως στην οικονομική επιτροπή, θέματα που αφορούν το γενικότερο ζήτημα των σκουπιδιών (όπως έργα, μελέτες, προμήθεια ή μίσθωση μηχανημάτων, ανάθεση υπηρεσιών κλπ.)
Ουδείς γνωρίζει ποιο είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο στο οποίο εντάσσονται όλα αυτά αυτά τα επιμέρους έργα, κανείς δεν ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο και τους Μυκονιάτες, πόσα χρήματα και για πιο λόγο ξοδεύονται και κυρίως τι θα γίνει με αυτή την ανοιχτή πληγή του ΧΥΤΑ της Μυκόνου.
Στην οικονομική επιτροπή που θα συνεδρίαζε την Τρίτη 12 Μαΐου και πάλι δια περιφοράς (άρα χωρίς δυνατότητα διαλόγου) και τα δυο θέματα ημερήσιας διάταξης αφορούσαν τα απορρίμματα.
Αυτό όμως που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δημιουργεί τεράστια ερωτήματα είναι το θέμα που τιτλοφορείται : ‘Περί έγκρισης μελέτης τεχνικών προδιαγραφών και τρόπου ανάθεσης της υπηρεσίας με τίτλο Πεντάμηνη λειτουργία χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων Δήμου Μυκόνου, λόγω Κορωνοϊου covid-19’.
Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με την σύνδεση αυτής της ανάθεσης (κόστους 552.860,78 ευρώ) με τον κορωνοϊό. Προφανώς ο Δήμαρχος, ως πρόεδρος και της οικονομικής Επιτροπής χρησιμοποιεί τη δικαιολογία του κορωνοϊού για να προχωρήσει με διαδικασία κατεπείγοντας και χωρίς την τήρηση των αυστηρών διατάξεων περί δημόσιων συμβάσεων στην ανάθεση ενός έργου που και καμία σχέση δεν έχει με τον κορωνοϊό.
 
Στη συνέχεια προκύπτουν πολλά κρίσιμα ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης.

1)
 α)  Τι έχει γίνει με τη προηγουμένη σύμβαση διαχείρισης του ΧΥΤΑ, που – αν σωστά- γνωρίζουμε έληγε το 2021, κόστους 1.320.000;
β)  Έχει ολοκληρωθεί; και αν ναι με ποιο τρόπο συνέβη αυτό;
γ)  Έχει πληρωθεί ο ανάδοχος; Πότε και με ποιο ποσό;
δ)  Ποια ήταν η επιτροπή παραλαβής του έργου και ποιοι υπέγραψαν την ορθή εκτέλεση της σύμβασης;
ε)  Ο προηγούμενος ανάδοχος έχει αποχωρήσει από το έργο; Και αν ναι ποιος διαχειρίζεται σήμερα το ΧΥΤΑ; Ποιοι είναι αυτοί που είναι σήμερα μέσα;
στ)  Ο εργολάβος εκτέλεσε ο ίδιος το έργο ή έχει υπογράψει σύμβαση με υπεργολάβο και Ποιόν; !!!! 
Είναι αληθές ότι σε ένα χρόνο εξαντλήθηκε όλο το ποσόν;!!!
2)
α)  Η μελέτη που έρχεται σήμερα προς έγκριση από ποιους έχει συνταχθεί;
β)  Ποιος πιστοποιεί την ύπαρξή των συγκεκριμένων έργων και τη λειτουργία των συστημάτων τα οποία αναφέρονται στη μελέτη;
γ)  Τι σχέση έχει αυτή η παροχή υπηρεσίας με τον κορωνοϊό και γιατί η εισήγηση για την ανάθεση, στέλνεται μισή ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση δια περιφοράς στο Whats App, ενώ έχει κατατεθεί μέρες πριν;
δ)  Γιατί επιπλέον την στιγμή που συζητείται το θέμα, μοιράζονται στο Whats App οι όροι διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε κανείς να μην προλάβει καν να σκεφτεί και ο Δήμαρχος να διαπραγματευθεί ελεύθερα στη συνέχεια, αφού θα έχουν ψηφιστεί;
ε)  Ο υπάλληλος που την υπέγραψε, την συνέταξε ο ίδιος κι αν όχι, ποιος του την έδωσε; Συμφωνεί με αυτόν τον τρόπο ανάθεσης και αν ναι, τι έγινε με την προηγούμενη εργολαβία, την έχει παραλάβει;
3) Και αυτό το χάλι που συμβαίνει όλο τον καιρό μέσα στο ΧΥΤΑ αλλά και σήμερα τι είναι, όταν εφ’ όσον υπάρχει Εταιρεία που τον διαχειρίζεται, αυτός θα έπρεπε να είναι σε αρίστη κατάσταση, να είναι "σαλόνι" και όχι μπάχαλο και να μην πέφτουν απαγορευμένα υλικά που εκτός των άλλων καταστρέφουν τις μεμβράνες;
 
Δεν πρόκειται να συναινέσουμε και κυρίως να καλύψουμε τη παραμικρή αδιαφανή λειτουργεία του Δήμου, ενώ οι υπάλληλοι και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να προασπίσουν το δημόσιο χρήμα και το δημόσιο συμφέρον.
 
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΟΠΗ ΤΑ ΜΕΛΗ ΝΙΚΟΣ ΓΚΕΛΟΣ ΚΑΙ ΣΠΥΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Θέμα 2ο: " Πεντάμηνη λειτουργία ΧΥΤΑ Δήμου Μυκόνου λόγω Κορωνοϊού COVID-19" ύψους €552.860,78
 

Εκμεταλλευόμενοι τις ειδικές συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία και στη λειτουργία του Δήμου, κάνετε με προκλητικό τρόπο κατάχρηση των συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων του Δήμου με τη δια περιφοράς διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Κατά πρώτον, συνδέετε τη λήψη μιας τόσο σοβαρής απόφασης που αφορά την λειτουργία του ΧΥΤΑ ύψους €550.000 με τον κορωνοϊό προκειμένου να αποφύγετε τις αυστηρές διαδικασίες που ορίζουν οι νόμοι για τέτοιου είδους διακηρύξεις και αφήνοντας για πολύ καιρό τώρα αναπάντητα τα ερωτήματα με την ήδη υπάρχουσα εργολαβία λειτουργίας του ΧΥΤΑ ύψους €1.320.522. 
Οι διαδικασίες οι οποίες τίθενται και μάλιστα με μια αντιφάσκουσα εισήγηση που μόλις πριν λίγο μας κοινοποιήθηκε, ενώ φέρει πρωτόκολλο 7/5/2020, δημιουργούν τουλάχιστον ερωτηματικά προς εμάς τα οποία βεβαίως θα κληθείτε να απαντήσετε αρμοδίως και σύντομα.
Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε τέτοιες διαδικασίες που δεν τιμούν το όργανο της Οικονομικής Επιτροπής.
Σας καλούμε να αποφύγετε να εμπλέξετε τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους του δήμου σε αυτές τις ελεγχόμενης νομιμότητας πράξεις σας και να σεβαστείτε τους κανόνες της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.
Όχι μόνο θα απέχουμε από τέτοιου είδους μεθοδεύσεις αλλά θα ζητήσουμε την με κάθε τρόπο διερεύνηση της νομιμότητας όσων έχουν προηγηθεί, αλλά και όσων αποφασίζετε για το μέλλον, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Καταψηφίζω την Μελέτη με αριθμό 16/20 τις τεχνικές προδιαγραφές και όσα αναφέρονται καθώς και τον τρόπο ανάθεσης της υπηρεσίας.
Καταγγέλλω επίσης την όλη διαδικασία που αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.