Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Δημοτικής παράταξης "ΜΥΚΟΝΟΣ ΠΡΩΤΗ ΞΑΝΑ" γιά τίς άδικες αντικειμενικές αξίες...

                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άδικες, εξοντωτικές και αυθαίρετες οι τιμές των αντικειμενικών αξιών για την Μύκονο
 

Το Δημοτικό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίασή του στις 26 Μαΐου 2020 συζήτησε το θέμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών της Χώρας και των οικισμών της Μυκόνου, όπως προβλέπει η νομοθεσία και βάσει εγγράφου του Υπουργείου με το οποίο ζητεί να εκφράσει ο Δήμος τη γνώμη του πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης. 
Το θέμα από την πλευρά της Δημοτικής πλειοψηφίας χειρίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μ. Ατζαμόγλου ο οποίος επικοινώνησε με τον επικεφαλής της δημοτικής μας Παράταξης κ. Χρήστο Βερώνη και το δημοτικό σύμβουλο κ. Σπύρο Αποστόλου, εκφράζοντας την επιθυμία συνδιαμόρφωσης ενιαίας άποψης την οποία θα υιοθετήσει το δημοτικό συμβούλιο. 

Η Παράταξή μας θεωρεί το θέμα των αντικειμενικών αξιών μείζονος σημασίας που υποχρεώνει το Δημοτικό συμβούλιο να το συζητήσει με την δέουσα σοβαρότητα και να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση. 

Για το λόγο αυτό ο κ. Χρήστος Βερώνης (ως επικεφαλής), ανέθεσε σε ιδιωτικό γραφείο την εκπόνηση εμπεριστατωμένης μελέτης προκειμένου να τεκμηριωθεί με πραγματικά αδέκαστα στοιχεία και σοβαρή επιχειρηματολογία η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Η μελέτη που μας παραδόθηκε και την οποία αναλύσαμε προσεκτικά, τέθηκε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου προς υποβοήθηση του έργου του. 
Η μελέτη αυτή εξετάζει διαχρονικά την πορεία των αντικειμενικών αξιών της Μυκόνου από το 1997 μέχρι το 2019. 
Συγκριτικά επίσης εξετάζει την πορεία δείγματος ζωνών της Μυκόνου σε σχέση με τα νησιά Σύρο, Θήρα, Νάξο, αλλά και Ρόδο Κέρκυρα, όπως επίσης και με Βούλα, Βουλιαγμένη και Ύδρα, με αποτέλεσμα να προκύπτουν εύγλωττα συμπεράσματα για την μεροληπτική συμπεριφορά σε βάρος της Μυκόνου.  
Πιο αναλυτικά:
  • Το 2016 οι αντικειμενικές αξίες μειωθήκαν σε όλη την Ελλάδα σε απόλυτους αριθμούς ανά τιμή, όπως αυτή υπάρχει στον πίνακα του Υπουργείου. Τότε μειώθηκαν και στην Μύκονο μεσοσταθμικά κατά 15.30 %. 
  • Το 2019 ενώ στη Μύκονο οι αγοραίες αξίες (για τα χρόνια 2017, 2018, 2019) αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 1.16%, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών εκτινάχθηκε στο 41.16%!, όταν σε διπλανά νησιά είτε έμειναν σταθερές είτε μεσοσταθμικά μειωθήκαν κι άλλο. 
  • Επίσης το 2019, στα δείγματα που εξετάζονται (σε σχέση με το 2007 και 2016), ενώ στα άλλα μέρη οι τιμές είτε αυξάνονται πολύ λίγο, είτε μένουν σταθερές είτε μειώνονται (Σύρος -3,61%, Νάξος -7,49%, Θήρα +3,17%), για τη Μύκονο η αύξηση ήταν περίπου στο 15% ! (σε επίπεδο δείγματος). 
Η προσπάθεια που έγινε από την πολιτεία να προσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες στις αγοραίες αξίες των ακινήτων, στην περίπτωση της Μυκόνου λειτούργησε για μια ακόμη φορά άδικα και αυθαίρετα σε βάρος του νησιού μας. 
Με βάση τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η πολιτεία διαπράττει μια τεράστια αδικία σε βάρος όσων διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην Μύκονο. Επιβαρύνονται δυσανάλογα οι συναλλαγές και ο ΕΝΦΙΑ. 
Στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την παρουσίαση του θέματος από τον σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Ατζαμόγλου, μίλησαν και ανέλυσαν το θέμα αρκετοί σύμβουλοι από την Παράταξή μας, καθώς και ο επικεφαλής κ. Χρήστος Βερώνης που ανέλυσε τη μελέτη και τόνισε τα επίκαιρα σημεία της. 
Το Δημοτικό Συμβούλιο βάσει της μελέτης και της εισήγησης της Τεχνικής Υπηρεσίας, ομόφωνα αποφάσισε και ζητά από το Υπουργείο την μείωση κατά 25% της αντικειμενικής αξίας σε κάθε ζώνη. Επίσης ζητά μειώσεις για εμπορικά καταστήματα, κατοικίες σε ορόφους κλπ. 

Η Παράταξη μας με την κατάθεση μελέτης προς τον Δήμο, που τα αποτελέσματά της προκύπτουν από αδιαμφισβητήτους αριθμούς και αποδεικνύουν την αδικία σε βάρος της Μυκόνου, αισθάνεται ότι έπραξε το καθήκον της απέναντι στους συμπατριώτες μας και στο νησί μας. 

Οπλίσαμε -τόνισε ο κ. Βερώνης- το Δημοτικό Συμβούλιο με επιχειρήματα και πιστεύουμε ότι ο Δήμος πρέπει να δώσει ανυποχώρητα τη μάχη του, ώστε να μην συνεχιστεί αυτή η αδικία σε βάρος της Μυκόνου. 
Την μελέτη την αναρτάμε προκειμένου να λάβουν γνώση όλοι οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας.
                
Μύκονος                                                                        26-5-2020


ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΝΤΙΚ. ΑΞΙΩΝ ΜΥΚΟΝΟΥ ΠΡΟΣ-κ.ΒΕΡΩΝΗ-ΧΡΗΣΤΟ:  ΕΔΩ
Πίνακας τιμών Αντικειμενικών Αξιών εντός οικισμού (διαχρονικά) - Διαδοχικές ποσοστιαίες μεταβολές - Μέση ποσοστιαία μεταβολή γιά όλη τή νήσο Μύκονο : 

έως τό 2006 :





































από τό 2006 έως τό 2019 :



   ΜΕΣΗ % ΜΕΤΑΒΟΛΗ (διαχρονικά) ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΜΥΚΟΝΟ :
                                                     24,49%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.