Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Λογαριασμοί τού Καραγκιόζη : Μονά κερδίζω εγώ, ζυγά η αφεντιά μου...!

Ευθύνη α λα καρτ...
Η κυρίαρχη αφήγηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού εμφανίζει το τελευταίο διάστημα μια εγγενή αντίφαση. Από τους διθυράμβους στην κυβέρνηση για την επιτυχή διαχείριση του πρώτου τριμήνου, έχουμε φτάσει στην ενοχοποίηση των πολιτών για την ανησυχητική έξαρση που παρατηρείται.

Με άλλα λόγια, όταν η πανδημία είναι υπό έλεγχο οφείλεται στην ικανότητα της κυβέρνησης, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, όπως συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, τότε φταίνε οι «ανεύθυνοι» πολίτες.

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την επάρκεια στη διαχείριση του πρώτου διαστήματος, αλλά είναι πλέον οφθαλμοφανές ότι οι επίσημες οδηγίες, αλλά και τα μηνύματα της ηγεσίας κάθε άλλο παρά επαρκή και ξεκάθαρα είναι.

Στα Μέσα Μεταφοράς γίνεται το αδιαχώρητο στους όρθιους, αλλά οι μισές θέσεις καθήμενων είναι κενές. Στα πλοία αποστάσεις, στα αεροπλάνα όχι. Στα πανηγύρια της επαρχίας περιδιαβαίνουν χορεύοντας τσάμικο βουλευτές διαφόρων κομμάτων, αλλά η κυβέρνηση επικρίνει τους πολίτες που πηγαίνουν.

Βλέπουμε φωτογραφίες από κυβερνητικές συσκέψεις όπου μάσκα φοράει μόνο ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και όχι οι ανέμελοι υπουργοί.

Πολιτικοί περιοδεύουν χωρίς μάσκα ή με τη μάσκα στο πηγούνι, ως ντεκόρ, την ώρα που σερβιτόροι και μαγαζάτορες απειλούνται με βαριά πρόστιμα αν δεν τη φορούν.

Τα σύνορα κλείνουν για τη Σερβία, στους Βούλγαρους ζητείται πιστοποιητικό υγείας, αλλά τα αεροδρόμια υποδέχονται Βρετανούς τουρίστες και σύντομα Σουηδούς και Αμερικανούς, χώρες που βρίσκονται ακόμη στο κόκκινο.

Αν η πολιτική ηγεσία δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη β’ φάση της πανδημίας, ας εμπιστευτεί τους ειδικούς, πριν έχουμε επισήμως δεύτερο κύμα εντός καλοκαιριού. Καλοδεχούμενη η επιστροφή του Νίκου Χαρδαλιά στην εβδομαδιαία ενημέρωση, αλλά οι πολίτες μάλλον θα προτιμούσαν να ακούσουν και πάλι τις συμβουλές του κ. Τσιόδρα...

Χάρης Ιωάννου

Σημείωση : Ο υπέρτιτλος προστέθηκε από τή ‘‘Νέα Μύκονο’’

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ...

Υποχρεωτική, από σήμερα Σάββατο, η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ...
...για εργαζομένους και καταναλωτές...
Υποχρεωτική καθίσταται από αύριο, κατόπιν σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ, τόσο για εργαζομένους όσο και για καταναλωτές.

Αυτό αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης...