Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Θεοχάρης είν' αυτός, δέν είναι παίξε-γέλασε...

Θεοχάρης...
«Δεν υπάρχει θέμα με την πληρότητα στα πλοία. Δεν είναι επικίνδυνος ο συνωστισμός για 2-3 ώρες στα πλοία», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Προφανώς κάτι ξέρει παραπάνω για τον κορονοϊό ο υπουργός και από τους λοιμωξιολόγους και δεν μας το λέει.
Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι θα πηγαίνει στον εισαγγελέα όποιον διακινεί fake news που σχετίζονται με την πανδημία. Με τη λογική Θεοχάρη πάντως ο Αργοσαρωνικός είναι σίγουρα covid free και μέχρι Κύθνο πάτε μάλλον άνετα.
Πιο μακριά, με δική σας ευθύνη.
Κ.ΖΑΦ. / ΕφΣυν

Τούς έστειλε όλους απέναντι κι έμεινε αυτός, πίσω, γιά τό "ξεκάρφωμα"...

 

Από τά "Ανάγωγα" τού Τάσου Παππά
                                            ***
Βλέποντας τις μεταπηδήσεις παραγόντων του σημιτικού μπλοκ στη Δεξιά -κάποιοι λίγοι έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ- και την κατάληψη κυβερνητικών θέσεων, ρώτησα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ: «Εχει μείνει κανένας σημιτικός στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.;». Η απάντησή του; «Ο Σημίτης». Την επόμενη ερώτηση «ώς πότε;» δεν πρόκανα να την κάνω. Είχε κλείσει το τηλέφωνο.



Σημείωση ‘‘Νέας Μυκόνου’’ : Τό σκίτσο είναι από τό αρχείο τού αείμνηστου Βαγγέλη Παυλίδη                                                         

Ο Ηλίας Μόσιαλος γιά τά μέτρα...

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες πολιτών που αμφισβητούν τα μέτρα η τις μεθόδους υλοποίησης των μέτρων. Ας γίνω όμως πιο συγκεκριμένος με βάση τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται.
1) Χαλάρωσε η υλοποίηση των μέτρων και επομένως έχουμε φθάσει στα πρόθυρα ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Αυτό έχει ως ένα βαθμό βάση. Δεν έχουμε φθάσει βέβαια στα πρόθυρα δεύτερου κύματος παρά την αύξηση των κρουσμάτων. Υπάρχει αύξηση της καταγραφης νέων κρουσμάτων λόγω της χαλαρότητας αλλά και λόγω της αύξησης του αριθμού των τεστ και της επιδημιολογικής επιτήρησης.
Δεν είμαστε όμως στα πρόθυρα δεύτερου κύματος και μπορούμε εύκολα να σταματήσουμε το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων. Έχει αλλάξει επίσης η ποιοτική σύσταση των κρουσμάτων. Έχουμε περισσότερα κρούσματα στις νεότερες ηλικίες ενώ φαίνεται ότι οι ευάλωτες ομάδες παίρνουν τα μέτρα τους. Αν όμως αυξηθεί η διασπορά της νόσου τότε είναι πιθανό να έχουμε περισσότερα κρούσματα και στις ευπαθείς ομάδες.

Η λύση είναι η ορθή εφαρμογή των μέτρων με τις συντονισμένες δράσεις της πολιτείας και των πολιτών.
2) Άλλοι λένε ότι οι πολίτες έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή και άλλοι ότι την αποκλειστική ευθύνη την έχει η πολιτεία.
Και οι δύο πλευρές βλέπουν το πρόβλημα αποσπασματικά. Η πολιτεία δεν μπορεί να επιβάλλει την εφαρμογή των μέτρων χωρίς την συγκατάθεση και την συμμετοχή των πολιτών.
Και οι πολίτες δεν μπορούν να εφαρμόζουν πάντα τα μέτρα αν η πολιτεία δεν δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες εφαρμογής. Π.χ συχνά δρομολόγια για τα ΜΜΜ, ενίσχυση των μορφών τηλεργασίας για τις ευάλωτες ομάδες, προστασία της εργασίας για τις ευάλωτες ομάδες που εργάζονται από το σπίτι.
3) Η πολιτεία θα μπορούσε να επιβάλλει την εφαρμογή των μέτρων με μεγάλα πρόστιμα και συστηματική αστυνομική επιτήρηση.
Αυτή η συνταγή δεν πρόκειται να δουλέψει ούτε έχει δουλέψει όταν έχει επιχειρηθεί διεθνώς. Η λύση δεν είναι η συνεχής αστυνόμευση της καθημερινής ζωής αλλά η συστηματική, σοβαρή και επίμονη ενημέρωση των πολιτών που πρέπει να συνδυάζεται με αντίστοιχες δημόσιες συμπεριφορές και όσων εφαρμόζουν πολιτικές αλλά και όσων έχουν τον υπεύθυνο ρόλο της άσκησης αντιπολίτευσης.
Η πολιτεία όμως πρέπει να επιβάλλει την εφαρμογή των μέτρων σε επίπεδο επιχειρήσεων. Τα πρόστιμα θα πρέπει να είναι αυστηρότατα όταν επιχειρήσεις (από σουπερμάρκετ μέχρι μεταφορές, από μεγάλα μέχρι μικρά καταστήματα) δεν εφαρμόζουν τα μέτρα.
4) Τα κρούσματα αυξήθηκαν γιατί ανοίξαμε τα σύνορα και μας τα έφεραν οι ξένοι.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι εγχώριας προέλευσης. Υπάρχει πρόβλημα με τα βόρεια σύνορα μας που έχει εντοπιστεί. Οι προσπάθειες ελέγχου στα βόρεια σύνορα πρέπει να ενταθούν ενώ αν η πανδημία επεκταθεί σε επίπεδα δευτέρου κύματος σε ορισμένες βαλκανικές χώρες τότε θα πρέπει να εξετάσουμε πιο δραστικά μέτρα όπως έγινε στην περίπτωση των αφίξεων από τη Σερβία. Δεν είχαμε όμως σημαντική αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων από χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Υπάρχουν εξάρσεις σε ορισμένες περιοχές αλλά όχι ακόμη σε ανησυχητικά επίπεδα.
5) Υποτιμούμε την υγεία και προτάσσουμε την οικονομία.
Η υγεία και η οικονομία είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Χωρίς υγεία δεν θα έχουμε οικονομική ανάπτυξη και χωρίς οικονομική ανάπτυξη δεν θα έχουμε ένα ισχυρό σύστημα υγείας. Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα τότε θα επικρατήσει αίσθημα ανασφάλειας σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πολλοί θα περιορίσουν τις δραστηριότητες τους. Μεταξύ αυτών και πολλοί συνταξιούχοι και ηλικιωμένοι που έχουν σημαντική αγοραστική δύναμη. Εφαρμόζουμε επομένως τα μέτρα για να ενισχύσουμε και την υγεία και την οικονομία.
6) Ο ιός είναι ένα ψέμα. Όλα τα κατευθύνουν μεγάλα συμφέροντα για να επιβάλλουν περιορισμό των ελευθεριών μας και να μας φιμώσουν.
Κλασική αντίδραση μέρους της Ελληνικής κοινωνίας. Δυο παρατηρήσεις εδώ: η συντριπτική πλειοψηφία των ψεκασμένων θα εφαρμόσει ευλαβικά τα μέτρα αν η κατάσταση ξεφύγει και έχουμε δεύτερο κύμα.
Το θέμα όμως είναι να μη φτάσουμε σε δεύτερο κύμα λόγω της ανευθυνότητας ορισμένων. Επομένως πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και ψεκασμένων ‘θεωριών’.
7) Ο ιός δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Μια απλή γρίπη είναι. Εξάλλου οι περισσότεροι ασθενείς δεν θα έχουν σημαντικό πρόβλημα.
Είναι αλήθεια ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών δεν θα νοσήσει βαρειά. Αρκετοί θα είναι ασυμπτωματικοί. Αλλά δεν είναι μια απλή γρίπη. Όσοι όμως νοσήσουν βαρειά θα έχουν προβλήματα υγείας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης η θνητότητα από τον κορωνοιό είναι πολλαπλάσια αυτής της γρίπης. Το βλέπουμε πλέον ανάγλυφα στις ΗΠΑ (161,352 θάνατοι μέχρι στιγμής - 34,200 θάνατοι από γρίπη το 2019).
Χρειάζεται συστηματική και επιμονή ενημέρωση των πολιτών. Με μηνύματα που θα τα επεξεργάζονται ομάδες ειδικών (ανθρωπολόγοι, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, γιατροί δημόσιας υγείας) μαζί με επικοινωνιολόγους και διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

"Ψεκασμένες" θεωρίες...

Ηλίας Μόσιαλος στην «Κ»: Σε λίγο καιρό το εμβόλιο θα υπάρχει, αλλά ...
Στις κατηγορίες εκείνες των πολιτών που αμφισβητούν τα μέτρα ή τις μεθόδους υλοποίησης των μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία, απαντά τρόπον τινά μέσα από τη σελίδα του στο Facebook, ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της κυβέρνησης για την πανδημία στους διεθνείς οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος.
Από την μακροσκελή του ανάρτηση, ο Neo επιλέγει το κομμάτι που αναφέρεται σε όσους θεωρούν πως ο ιός είναι ένα ψέμα και όλα τα κατευθύνουν μεγάλα συμφέροντα για να επιβάλουν περιορισμό των ελευθεριών μας και να μας φιμώσουν. «Κλασική αντίδραση μέρους της Ελληνικής κοινωνίας», γράφει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας όμως δύο παρατηρήσεις : Πρώτον, ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των ψεκασμένων θα εφαρμόσει ευλαβικά τα μέτρα αν η κατάσταση ξεφύγει και έχουμε δεύτερο κύμα» και δεύτερον ότι το θέμα είναι να μην φτάσουμε σε δεύτερο κύμα λόγω της ανευθυνότητας ορισμένων. Επομένως «πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και ψεκασμένων ‘θεωριών’», σημειώνει. 
Και ο νοών, νοείτω…

matrix24.gr

Συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο : Tι πήραμε, τι χάσαμε, τι μένει άλυτο...

Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις...
Tι πήραμε, τι χάσαμε, τι μένει άλυτο...
Η πρώτη ανάλυση που βρήκα για την συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Από την ΕΡΤ (που πολλοί θέλουν να κλείσει....).

Οπως λέει λοιπόν το ρεπορτάζ, έχει γίνει μερική οριοθέτηση, στην μεταξύ των δύο χωρών περιοχή από τον 26ο έως τον 28ο μεσημβρινό. Ένα δηλαδή πολύ συγκεκριμένο κόμμάτι που αφήνει εκτός το Καστελλόριζο, τη μισή Ρόδο κλπ για μελλοντική συμφωνία. Εκεί, να συμπληρώσω εγώ από άλλες πηγές, η Αίγυπτος ζητούσε ελάχιστη επιρροή της τάξης του 5-10%!

Στο κομμάτι τώρα που οριοθετήθηκε, έχει γίνει παραχώρηση ελληνική ώστε η θαλάσσια έκταση να μοιραστεί σε "ποσοστό 56% για την Αίγυπτο και 44% για την Ελλάδα".

Δικά μου σχόλια: Κερδίζουμε μερικώς καθώς έστω και με αυτή τη συμφωνία (που είναι ημιτελής) "σπάμε" την παραδοξολογία του τουρκολυβικού συμφώνου. Εδώ βεβαια μπορεί κανείς να πει ότι χάνουμε κιόλας, καθώς το τουρκολυβικό σύμφωνο μας πίεσε να τα βρούμε με την Αίγυπτο, οπότε σε καθεστώς ανάγκης κάναμε τη ρύθμιση.

Τι χάνουμε; Οπως φαίνεται το ιδανικό, δηλαδή να καθορίσουμε ΑΟΖ στο μέγιστο των 200 μιλίων από όλες τις ακτές μας (ή στη μέση γράμμη όταν συναντάμε με τον ίδιο κανόνα άλλες ΑΟΖ).

Ήδη στο αντίστοιχο σύμφωνο με την Ιταλία αποδεχθήκαμε μικρότερη ΑΟΖ σε συγκεκριμένες νησίδες στα Επτάνησα, τώρα αποδεχόμαστε μικρότερη επήρεια σε κάποιο βαθμό στη Κρήτη, το μεγαλύτερο μας νησί. Αυτό βέβαια ήταν και ο ελληνικός μαξιμαλισμός, που οι ψύχραιμοι έλεγαν πως είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτός. Το πρόβλημα είναι πως έχει "εκπαιδευθεί" η κοινή γνώμη με αυτούς τους "χάρτες ΑΟΖ" που κυκλοφορούσαμε εδώ και χρόνια και έδειχναν το μέγιστο δυνατό ως δεδομένο.

Τι μένει; Η υπόλοιπη οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Δύσκολο να γίνει καθώς είναι φανερό πως η γειτονική μας χώρα δεν θα δεχθεί μεγάλη ΑΟΖ με γραμμή βάσης στο Καστελλόριζο. Κάτι δηλαδή που σε μεγάλο βαθμό επιθυμεί και η Τουρκία, η οποία έχει φθάσει στο δικό της μαξιμαλισμό, να μην δέχεται καν ΑΟΖ για τα ελληνικά νησιά.

Κερδίζουμε πάντως μια μερική διευθέτηση, που θα έχει διεθνή στήριξη (καθώς όλες οι μεγάλες ευρωπαικές χώρες επικροτούν την επίλυση από κοινού τέτοιων διαφορών). Αν αυτή η στήριξη θα γίνει κάτι παραπάνω από ευχές και συγχαρητήρια μένει να το δούμε.

Τι μένει άλυτο; Το σημαντικό -οικονομικά και αμυντικά- κομμάτι της ΑΟΖ γύρω από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο. Αν πάμε στη Χάγη είναι μάλλον σίγουρο ότι η δικαστική επίλυση θα μας επιδικάσει μειωμένη ΑΟΖ, σε σχέση τουλάχιστον με το επιθυμητό των 200 μιλίων. Πόσο μειωμένη; Κανείς δεν ξέρει. Αν όμως ήδη κάνουμε υποχώρηση σε περιοχή που ορίζεται από Κρήτη και Ρόδο (έστω κατά το μισό η τελευταία), δηλαδή στα μεγαλύτερα μας νησιά και από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο, τι υποχώρηση-συμβιβασμό κλπ αναλογικά θα αποφασίσει μια διεθνής διαιτησία για το πολύ μικρότερο Καστελλόριζο;

Προσωπικά θεωρώ λάθος την προβολή της συμφωνίας με την Αίγυπτο ως "μαγικής" και "νικηφόρας". Εϊναι ένας συμβιβασμός. Αξιοπρεπής; Μάλλον. Ας τον περιγράψουμε έτσι, ώστε το ελληνικό κοινό να μην έχει ψευδαισθήσεις. Και να μην εξιτάρεται από τον κάθε πολεμοκάπηλο και πατριδολάγνο εθνικιστή.

Christos Ktenas (FB)