Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Όταν η πολιτική μπαίνει πάνω από την επιστήμη, την πληρώνουν αθώοι...

Στα «μανταλάκια» ο εργαζόμενος του Γηροκομείου...
...αντί για την κυβέρνηση...
Μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση και ο μιντιακός της μηχανισμός  δεν διστάζουν σε τίποτε όταν πρόκειται να μεταθέσουν για λίγο τις αναπόδραστες ευθύνες τους για το χάος στο σχεδιασμό και την οργάνωση της αντιμετώπισης, που προκαλεί μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. 

Μετά τη νέα έξαρση ο βολικός «υπεύθυνος» είναι οι πολίτες και οι «απείθαρχοι» και «ανεύθυνοι» νέοι που πηγαίνουν στα πάρτυ, μια παρωχημένη  ρητορική με ύφος Γυμνασιάρχη. Η φόρμουλα αυτή βρήκε την απόλυτη εφαρμογή στην προσπάθεια να εξηγηθεί η μεγάλη και θανατηφόρα εστία κοροναϊού σε Γηροκομείο της Θεσσαλονίκης. 

Παρότι η δήλωση του Σ. Τσιόδρα μετά την επίσκεψή του στο Γηροκομείο ήταν προσεκτικά διατυπωμένη, ΜΜΕ και πρόθυμοι στα κοινωνικά δίκτυα βρήκαν τον «ένοχο» σε  νεαρό εργαζόμενο του Οίκου Ευγηρίας που δήθεν πήγε διακοπές στη Χαλκιδική και βρέθηκε σε "πάρτυ". Αρκετά βολικό πλην όμως απολύτως ψευδές  γιατί ο εργαζόμενος δεν πήγε ποτέ διακοπές στη Χαλκιδική αλλά ένας φίλος του φέρεται να πήγε και συσχετίστηκε μαζί του. 

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ότι «κρεμάστηκε στα μανταλάκια» ο εργαζόμενος αδικαιολόγητα αλλά ότι ακόμη και ο φίλος του, αν τελικά από αυτόν προήλθε η εξάπλωση, λειτούργησε απολύτως νόμιμα: Εξαιτίας των αλλοπρόσαλλων μέτρων της κυβέρνησης, μπορούσε να έχει όλες αυτές τις επικίνδυνες συναναστροφές σε καταστήματα που λειτουργούσαν νόμιμα  και διοργάνωναν μεγάλες συναυλίες, με το κοινό χωρίς μάσκες, σε περιοχές με μεγάλη προσέλευση τουριστών, οι οποίοι νωρίτερα είχαν ελεγχθεί πλημμελώς στις πύλες εισόδου. Τίποτε παράνομο και ανεύθυνο δεν έκανε ο φίλος του εργαζόμενου, που να μην το επέτρεψαν τα μέτρα της κυβέρνησης, που όψιμα ανακάλεσε όταν ήταν αργά. 

Αν κάποιος θέλει να βρει τον υπαίτιο των δεκάδων κρουσμάτων και των θανάτων που ήδη καταγράφηκαν στον οίκο ευγηρίας, ας αφήσει κατά μέρους τους δύο νέους και ας ελέγξει την κυβέρνηση για τις παλινωδίες και την απόλυτη αποδιοργάνωση που οδηγεί στο δεύτερο, πιο επικίνδυνο κύμα πανδημίας. Όσο για τους αρμόδιους, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, πώς γίνεται σε όλη τη χώρα να καταγράφεται καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων, η διασπορά των οποίων ξεκινά από τις τουριστικές περιοχές, αλλά  για όλους τους τουριστικούς νομούς να ανακοινώνονται  ένα ή δύο κρούσματα την ημέρα. 

Όταν η πολιτική μπαίνει πάνω από την επιστήμη, την πληρώνουν αθώοι...

Οι περιπέτειες ενός Ιταλού στό ξενοδοχείο Covid-19 (όταν η δυσφήμηση αρχίζει από τήν κρατική μέριμνα)...

Μύκονος: Εφιάλτης στο ξενοδοχείο Covid-19
Οι περιπέτειες του Giorgio Psacharopoulo οφείλονται στην ευσυνειδησία του. Στη Μύκονο όπου έκανε τις διακοπές του, αισθάνθηκε να του ανεβαίνει ο πυρετός. Και για αυτό, πριν ξεκινήσει για τη Σίφνο, όπου θα έβλεπε κάποιους συγγενείς του μεγαλύτερης ηλικίας, ο 44χρονος Ιταλός αποφάσισε να κάνει τεστ σε ένα ιδιωτικό εργαστήριο της Μυκόνου. 
Την Τετάρτη, το αποτέλεσμα του τεστ ήταν θετικό και ο ελληνικής καταγωγής Giorgio ρώτησε ξανά τους Έλληνες συγγενείς του τι θα έπρεπε να κάνει. Με τη σειρά τους, οι τελευταίοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, χωρίς επιτυχία. Έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν έχουν βελτιώσει ούτε την τηλεφωνική εξυπηρέτηση. Ο ένας ανεύθυνο-υπεύθυνος παρέπεμπε στον άλλο και μετά από ώρες, απαυδισμένη, η ξαδέλφη του κατάφερε να επικοινωνήσει με στέλεχος της πολιτικής προστασίας. Τελικώς προχθές Τετάρτη το απόγευμα, ο Giorgio βρέθηκε σε ένα ειδικό ξενοδοχείο covid-19, στο Καλό Λιβάδι. Και εκεί τα είδε όλα. 
«Είμαι ένα είδος κρατούμενου», λέει στο Tvxs. «Κανείς δεν με πληροφόρησε για το που πάω, πόσο θα μείνω και τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Κανείς δεν μου είπε απολύτως τίποτα και το ίδιο προφανώς συμβαίνει και με τους άλλους που βρίσκονται εδώ». Τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν φροντίσει για ένα φυλλάδιο για τα ειδικά covid ξενοδοχεία με οδηγίες και προφανώς δεν υπάρχει γιατρός. «Γιατρός δεν με έχει δει, ούτε μου έχει μιλήσει και είναι ο μάνατζερ του ξενοδοχείου που περνάει τρεις φορές τη μέρα και του δίνω ένα χαρτί με τη θερμοκρασία μου. Το δωμάτιο έχει παράθυρο αλλά δεν έχει ούτε ένα μικρό γραφείο για να δουλέψω. Αναγκάζομαι να είμαι όλη την ώρα ξαπλωμένος στο κρεβάτι, παρότι αισθάνομαι καλά και η θερμοκρασία μου είναι τώρα σε κανονικά επίπεδα. Έρχονται 3 φορές τη μέρα και μας δίνουν φαγητό που είναι καλό, αλλά όταν πείνασα και θέλησα να παραγγείλω μια πίτσα δεν μου το επέτρεψαν».
Ο Giorgio, που αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα, άρχισε να φοβάται ότι τα φάρμακα του θα τελειώσουν. Δεν υπέφερε πια από πυρετό, αλλά από αυξανόμενο άγχος. Οι προσπάθειες του ίδιου και των συγγενών του να έρθουν σε επαφή με κάποιο γιατρό και να μάθουν τι πρόκειται να γίνει, έπεφταν στο κενό, σχεδόν για 30 ώρες. Τελικώς λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη, κατάφερε να βρει μόνος του το τηλέφωνο του Κέντρου Υγείας της Μυκόνου και να μιλήσει με γιατρό που τον διαβεβαίωσε, με πολύ ευγενικό τρόπο όπως λέει, ότι θα τον εξετάσουν ξανά και ότι έχει το δικαίωμα να υποβληθεί σε νέο τεστ, το οποίο ελπίζει να είναι αρνητικό. Για την κατάσταση στη Μύκονο, τις κοινωνικές συναναστροφές και τις προοπτικές της εξάπλωσης της νόσου, είναι λιγότερο αισιόδοξος. Για την πολυδιαφημισμένη προετοιμασία της χώρας, καλύτερα να μη γίνεται λόγος.
από : Τvxs.gr 
  
 Σημείωση : Ο υπέρτιτλος προστέθηκε από τή ‘‘Νέα Μύκονο’’