Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

H διαπόμπευση του πρύτανη : Άλλο ένα δείγμα ("μελετημένης"?) προκλητικής τσογλανιάς...

Τρεις δημοσιογράφοι γράφουν για τη διαπόμπευση του πρύτανη
Η σοκαριστική φωτογραφία που δείχνει τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μια ταμπέλα κρεμασμένη στο λαιμό που γράφει «αλληλεγγύη στις καταλήψεις» προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και την παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Παραθέτουμε σχόλια δημοσιογράφων από τα σόσιαλ μίντια, με τα οποία προφανώς και συμφωνούμε :
➤ Η Ελενα Ακρίτα εγραψε στο fb:
Η δημόσια διαπόμπευση του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ δεν είναι επαναστατικός ακτιβισμός. Είναι μια ωμή πράξη βαρβαρότητας που παραπέμπει στα χρόνια όπου ξυρίζαν γουλί τις γυναίκες που πήγαν με Γερμανούς και τους νεαρούς που γιαούρτωναν τον καθηγητή τους. Είναι ο δημόσιος εξευτελισμός που επέβαλαν οι Ναζί στους Εβραίους μες τη μέση του δρόμου. Αυτοί που καταφεύγουν σε τέτοιες χρυσαυγίτικες μεθόδους, δεν είναι επαναστάτες. Είναι φασίστες.
Δεν δημοσιεύω τη φωτογραφία για λόγους ευνόητους.
➤ Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπελεγρής με τη σειρά του σχολίασε:
Η επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ αποτελεί μια υπενθύμιση: το φίδι του φασισμού μπορεί να εισέλθει παντού, από παντού.
➤ Από την πλευρά του ο Γιάννης Αλμπάνης έγραψε στο fb:
Διαπομπεύσεις δεν έχουν κάνει μόνο οι ναζί και οι φασίστες -αν και οι δικές τους διαπομπεύσεις υπήρξαν οι πλέον ανατριχιαστικές. Διαπομπεύσεις έγιναν επίσης μετά την Απελευθέρωση σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες σε (φερόμενες ως) συνεργάτριες των ναζί. Στην Κίνα της Πολιτιστικής Επανάστασης διαπομπεύονταν οι «εκπρόσωποι της αστικής ιδεολογίας», ενώ στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’60 οι άτακτοι νεαροί «τεντυμπόιδες». Η ίδια η λέξη διαπόμπευση έχει τις απαρχές της στο Βυζάντιο, όπου κούρευαν γουλί τις «μοιχαλίδες», τις ανέβαζαν ανάποδα σε γαϊδούρια και τις περιέφεραν στους δρόμους για να εισπράξουν τη χλεύη του πλήθους.
Διαφορετικές εποχές, διαφορετικοί τόποι, διαφορετικές ιδεολογίες, διαφορετικά θύματα, διαφορετικοί θύτες. Παρά τις διαφορές όμως, η διαπόμπευση παντού και πάντα ήταν και είναι μια απαράδεκτη πράξη που καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Παντού και πάντα αποτελεί μια ταπεινωτική τελετουργία που παραβιάζει αυτό που θα έπρεπε να είναι απαραβίαστο όριο της ανθρώπινης προσωπικότητας.
Για τη διαπόμπευση ισχύει ό,τι και για το βασανιστήριο: Καμιά πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει. Γι’ αυτό, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για όσα συνέβησαν στην ΑΣΟΕΕ.

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Λείπει η σοβαρή συζήτηση για τη διαχείριση της πανδημίας...

 
Ηλίας Μόσιαλος
Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την προβολή ή μη συγκεκριμένων ψεκασμένων απόψεων για το αν υπάρχει πανδημία ή όχι. Η άποψη μου είναι ότι δεν υπάρχει ισοδυναμία στην παρουσίαση επιστημονικών απόψεων και ψεκασμένων απόψεων.

Αυτό που λείπει είναι η αντιπαράθεση και η σοβαρή συζήτηση διαφορετικών επιστημονικών απόψεων για τη διαχείριση της πανδημίας. Να ακουστούν ιδέες και προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πληρέστερη διαχείριση, στην καλύτερη συλλογή δεδομένων και στην ενίσχυση των πολιτικών που υιοθετούνται.

Οι απόψεις των αρνητών της πανδημίας δεν πρέπει να αποκλείονται αλλά να αντιμετωπίζονται σθεναρά, όχι ως ευκαιρία για φθηνό τηλεοπτικό προϊόν. Δυστυχώς η κουλτούρα μέρους της Ελληνικής τηλεόρασης που ακροβατεί ανάμεσα σε Τουρκικές σειρές και εθνικιστικές εξάρσεις δεν επιτρέπει την άσκηση ερευνητικής και κοπιαστικής δημοσιογραφίας.

Εύκολα τηλεοπτικά προϊόντα, βομβαρδισμός θεμάτων με αντικρουόμενα μηνύματα, τρομολαγνία αλλά και ‘δεν τρέχει τίποτα’ ανακατεύονται και σερβίρονται ως πετυχημένες συνταγές τηλεοπτικής επιτυχίας.

Παρουσιαστές που διακόπτουν συνέχεια, πολλαπλά παράθυρα με καλεσμένους που υψώνουν τη φωνή τους και την ένταση των επιχειρημάτων τους για να ‘ακουστούν’. Ο ήρεμος λόγος και η αναλυτική προσέγγιση θεωρούνται από πολλούς αδυναμία και δεν συνάδουν με το γρήγορο και εφήμερο τηλεοπτικό προϊόν.

Το πρόβλημα επομένως δεν είναι η προβολή ή μη των ψεκασμένων απόψεων στη χώρα μας. Είναι πολύ μεγαλύτερο και σοβαρότερο.

 
 

"Δεκάλογος τού Χούφταλου" : H άσκηση μέσω ψυχικής ανάτασης "ωφελεί τά μάλα"


 Για ηλικιωμένους άνδρες  και μη....

Ο γιατρός μου μου ξεκίνησε ένα πρόγραμμα άσκησης.

Βαδίζω με ένα άτομο, ειδικό για φυσιοθεραπεία, κάθε μέρα.

Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι το περπάτημα με κάποιον άλλο ήταν τόσο καλό κίνητρο.

Δεν μιλάμε πολύ κατά τη διάρκεια της διαδρομής, όμως.

  Περπατά περίπου 10 μέτρα μπροστά από εμένα και δίνει το ρυθμό, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μου.

.

.

.

.

.

Μέχρι στιγμής, την έχω ακολούθησε για 27 χιλιόμετρα χωρίς καν να χρησιμοποιήσω το μπαστούνι μου!

Αισθάνομαι καλύτερα σε κάθε μέτρο και η  κατάσταση της καρδιάς μου, η αρτηριακή μου πίεση και η αναπνοή μου φαίνεται να βελτιώνονται.

Χαίρομαι όπου και να πηγαίνουμε!