Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Ο Μάρκος, ο γλάρος...

O Μάρκος, ο γλάρος, σέ μικρή ηλικία πρίν αρχίσει νά πετάει -ορφανός- μεγάλωσε στά βράχια τού Πλατύ Γιαλού, έξω από τό σπίτι μας καί ταϊζόταν καθημερινά από τόν πατέρα μου. Όταν, αργότερα, ενηλικιώθηκε καί πέταγε μαζί μέ τούς άλλους γλάρους μόλις άκουγε νά τόν φωνάζει :

-Μάρκοοοοο...
...ξεχώριζε -αμέσως- από τό σμήνος καί ερχόταν στήν αυλή μας γιατί ήξερε ότι τόν περίμενε ο ημερήσιος μεζές του...
(η φωτογραφία είναι τού 1978, στό βράχο τού Πλατύ Γιαλού απ' όπου ξεκινάει τό μονοπάτι γιά Παράγκα, ακριβώς έξω από τό σπίτι μας)

Δ.Ν.Α.

Οι "Ιησουίτες" τής ελευθεροτυπίας καί τής ...δημοκρατίας...!

Μικρή η πιάτσα των δημοσιογράφων...
Αυτοί που «κόπτονται» για την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία είναι οι ίδιοι που κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν σηκώσει το τηλέφωνο και έχουν διαμαρτυρηθεί επειδή δεν τους άρεσε η άποψη ή το ρεπορτάζ ενός δημοσιογράφου. Έχουν πάρει τηλέφωνο τον διευθυντή, τον διευθυντή σύνταξης για να «συνετίσει» τον δημοσιογράφο.
Είναι ορισμένοι -το τονίζω αυτό- πολιτικοί, που θεωρούν ότι το.. μέσο είναι το τσιφλίκι τους και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Από εκεί και πέρα εναπόκειται στον ιδιοκτήτη και στη διεύθυνση της εφημερίδας πως θα αντιμετωπίσουν το γεγονός.
Προσοχή, άλλο πράγμα είναι μια απάντηση-επιστολή στο μέσο απ' αυτόν που θίγεται και που το μέσο έχει την υποχρέωση να τη δημοσιεύσει (με ή χωρίς απάντηση) κι άλλο πράγμα η παρέμβαση συνετισμού.
Η περίπτωση της Έλενας Ακρίτα δεν είναι η μοναδική στα χρονικά του Τύπου. Πριν από ένα χρόνο στην ίδια εφημερίδα ο Απόστολος Δοξιάδης ζητούσε την απομάκρυνση του δημοσιογράφου Δημήτρη Μανιάτη, επειδή δεν του άρεσαν προφανώς τα γραφόμενά του.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι οι εν λόγω αφορισμοί και η λογοκρισία προέρχονται από ανθρώπους που υποτίθεται ότι είναι φιλελεύθεροι, ευρωπαίοι και δημοκράτες. Που κατηγορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση για Σοβιετία στα ΜΜΕ και έγραφαν πύρινα άρθρα για την ανεξαρτησία της ενημέρωσης.
Κατά πως φαίνεται δεν είναι. Όχι ότι δεν το ξέραμε, απλώς φροντίζουν να το επιβεβαιώνουν από καιρό σε καιρό.
Το αντιΣΥΡΙΖΑ μένος τους έχει ξεπεράσει τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης και έχει φτάσει στο επίπεδο της στοχοποίησης με διακύβευμα τη φίμωση κάθε διαφορετικής φωνής που χωρίς να προσβάλει, ενοχλεί. Ενοχλεί τον πρωθυπουργό, τον «Μωυσή» τους, ενοχλεί μια κάστα ανθρώπων που ήρθε ξανά στα πράγματα και θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει εκεί. Έστω κι αν οι μέθοδοι για την παραμονή της δεν συνάδουν με το φιλελεύθερο προφίλ που έχουν καλλιεργήσει οι ίδιοι τόσο καιρό και ταϊζουν μ' αυτό τον κόσμο.
Αλλά και ο κόσμος έχει την ευθύνη του. Μικρή η πιάτσα των δημοσιογράφων / αρθρογράφων σ' αυτό το ταλαιπωρημένο επάγγελμα. Όλοι ΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ απ' τα γραπτά μας και απ' τη στάση μας. Ολοι ανεξαιρέτως.
*Θεωρώ ότι η κίνηση των ΝΕΩΝ κατάφερε να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Αναμενόμενο. Δεν περίμενα τίποτε λιγότερο....
Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020
- από το fb του δημοσιογράφου Δημήτρη Τερζή

Σημείωση : Ο υπέρτιτλος προστέθηκε από τή ‘‘Νέα Μύκονο’’