Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Τό "κατασχεμένο πλοίο" είναι πλοίον ταξιδεύον σέ "ακατάσχετα νερά"...

Αυτό τό έργο τέχνης δέν πρέπει νά τό πειράξει κανείς.
-Ποιός θά τολμήσει νά λογοκρίνει τόν καλλιτέχνη πού τό δημιούργησε... 
...καί νά ψέξει τούς φορείς πού εμπλέκονται, χάριν καί εξ αιτίας τών οποίων -εμείς τώρα- απολαμβάνουμε?
-Υπάρχει άνθρωπος πολιτισμένος πού δέν αντιλαμβάνεται αυτό τό τεραστίου διαμετρήματος καί υψηλής αισθητικής  διαρκές δρώμενο?
-Γιατί υπάρχουν διάφοροι φαύλοι πού διαμαρτύρονται καί ζητούν τήν απόσυρση του?
-Τί επιζητούν? Νά έρθει κανένας εκ τών νταραβεριζομένων μέ τό Μουσείο Μπενάκη καί νά τού βάλει τίτλο διεγερτικό?
-Έ, λοιπόν ΟΧΙ...!
-Όχι άλλη εμπορευματοποίηση στήν Τέχνη!
(Κρατήσατε, ως τώρα, γερά! Αντέξατε καί μπράβο σας.
Αντισταθείτε, όμως, δημάρχοι -καί σείς οι άλλοι- γιατί πολεμούν οι "κιτσομοντερνότραγοι" νά μάς τό πάρουν τό στολίδι μας)


Άρθρο τής Όλγας Κεφαλογιάννη γιά τή δυσχερή θέση τής γυναίκας στά χρόνια τής πανδημίας...

Οι γυναίκες στα χρόνια της πανδημίας

Στις αρχές Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στάθηκε αφορμή για έναν ανοιχτό διάλογο πάνω σε θέματα ισότητας των φύλων, απουσίας ισότιμης συμμετοχής των γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων, μισθολογικού χάσματος, εργασιακών αποκλεισμών με βάση το φύλο κ.ά. Ηταν, επίσης, αφορμή, όπως κάθε χρόνο, να μνημονευτούν οι αγώνες και οι κατακτήσεις δεκαετιών για την ισότητα των φύλων και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, την οικονομία, την οικογένεια.

Η συζήτηση αυτή όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά τη συμβολική ημέρα της 8ης Μαρτίου. Γιατί φέτος, όλα τα διαχρονικά θέματα που τέθηκαν στον δημόσιο διάλογο, έχουν στον πυρήνα τους μία νέα, εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη. Την οπισθοδρόμηση στο ζήτημα της επίτευξης της έμφυλης ισότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με βάση επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., αλλά και διεθνή, οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης αυτής πλήττουν και αναμένεται να πλήξουν τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες.

Η γυναικεία απασχόληση μπαίνει σε νέο κύκλο επισφάλειας, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, την ίδια στιγμή που η σύγχρονη γυναίκα καλείται, σε συνθήκες ακόμα πιο ασφυκτικές γι’ αυτή, να αποδώσει εργασιακά με την τηλεργασία, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει τα μέλη της οικογένειας, στον χώρο του σπιτιού. Το χειρότερο όλων, όμως, μιλώντας για οπισθοδρόμηση, είναι η σοβαρή αύξηση της βίας σε βάρος των γυναικών σε ολόκληρη την Ευρώπη και παγκόσμια, κατά τις περιόδους των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Ακόμη και στον τομέα της γυναικείας εκπροσώπησης στα κέντρα αποφάσεων, η κατάσταση δείχνει να διολισθαίνει...