Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Πατριωτισμός, εθνικοφροσύνη, εθνικισμός-σωβινισμός καί ...ιδιωτικότητα...

  Περί πατριωτισμού...*
«Ο πατριωτισμός, αδιαπραγμάτευτος τρόπος σκέψης και άσκησης πολιτικής» δηλώνει αγέρωχα σε κυριακάτικο άρθρο του, στο «Πρώτο Θέμα», ένας πολιτικός πού πολιτικά βιοπορίστηκε -κάνοντας, μ' αυτόν τόν τρόπο, καριέρα- πλασάροντας διά βίου "πούρο" πατριωτισμό καί εθνικοφροσύνη...
Όμως ο Βρετανός ποιητής και... συγγραφέας Σάμιουελ Τζόνσον (1709-1784) μας προειδοποιεί: «Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο ενός καθάρματος».
Επίσης, ο μέγιστος των μεγίστων, Λέων Τολστόι (1828-1910), έχει ορίσει: «Ο πατριωτισμός είναι η αρχή με την οποία δικαιολογούμε την εκπαίδευση αδίστακτων δολοφόνων».

*Είναι γνωστή η ρήση του Ντε Γκωλ, που φαίνεται να απαντά σε αυτό το ερώτημα: 
«Πατριωτισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ' όλα την αγάπη για τη χώρα σου. Εθνικισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ' όλα το μίσος για τις άλλες». 
Είναι γνωστό επίσης ότι ο όρος «σωβινισμός» σημαίνει τον υπερβολικό, πολεμοχαρή και φανατικό εθνικισμό και προέρχεται από τον γραφικό, ξεχασμένο ήδη στην εποχή του, γάλλο στρατιώτη της εποχής του Ναπολέοντα, τον Nicolas Chauvin. 
(βικιλεξικό)

Ο Χορός τού Ζαλόγγου από τή μπάντα τού Αμερικανικού στρατού (Ευρώπης καί Αφρικής)

  

The U.S. Army Europe and Africa Band & Chorus

...«την αλήθεια τη φτιάχνει κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα» (από τό σχόλιο τού Γιώργου Βέλτσου)

Οι συνομιλητές
Γιώργος Βέλτσος
Σαν πρόβα τζενεράλε έζησα τη χτεσινή ημέρα της καρδιάς μας για την περιβόητη «ευτυχία» που θα ήθελε για το μέλλον μας ο πρωθυπουργός, πειθόμενος στα ρήματα του συνομιλητή του Στάθη Καλύβα.
Αν όμως άκουγε τη Λίτσα Διαμάντη –που λάτρεψε ο Ανδρέας Παπανδρέου– θα εννοούσε γιατί «δεν υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία».
Το ότι στην περίπτωσή μας όμως θα υπάρξει άλλος δρόμος, μου φαίνεται απίθανο.
Όχι μόνο γιατί η ευτυχία είναι κατάσταση αθεράπευτου εγωισμού, αλλά γιατί ένας άνθρωπος ωριμάζει ανάλογα με το πόση δυστυχία επωμίζεται. (Αλλά επ’ αυτού, ας ρωτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ράμφο).
Ναι, είναι «παράξενη αυτή η χώρα του Ελύτη», όπως είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, διότι, όπως είπε ο ποιητής, «την αλήθεια τη φτιάχνει κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα».


26.03.2021 efsyn.gr