Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Μύκονος: “Όταν η παρανομία δεν έχει όρια”- Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Γράφει ο
Δρ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Σ. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
Η Μύκονος είναι ένα υπέροχο Κυκλαδίτικο νησί. Οι θάλασσες, οι παραλίες, η χώρα, οι εκκλησίες και τα εκκλησάκια, είναι μοναδικά και Ελληνικά. Οι ξένοι που την ανακάλυψαν την ονόμασαν “
l’île du vent et des rêves”,  ήτοι το νησί του ανέμου και των ονείρων. ‘Έχει το νησί μια μαγνητική ενέργεια. Άλλωστε οι αρχαίοι γι’ αυτό διάλεξαν τη Δήλο, μια ενέργεια ζωής, χαράς, ευεξίας. Αλλά και οι παλιοί Μυκονιάτες ήταν ωραίοι άνθρωποι. Ψαράδες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μεροκαματιάρηδες με τη γνώση της δύσκολης ζωής, με αγάπη για τον επισκέπτη που σε σκλάβωνε.

Άλλαξε η παλιά Μύκονος. Απέκτησε περιφερειακό, σύγχρονο λιμάνι, ανακαινισμένο αεροδρόμιο, ξενοδοχεία, γρήγορη επικοινωνία με όλο τον κόσμο. Το όνομά της έγινε πασίγνωστο και χιλιάδες τουρίστες την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Χτίστηκαν και πολλές βίλες από Έλληνες και ξένους που μένουν σχεδόν όλο το καλοκαίρι στο νησί. Άλλαξε και η νοοτροπία των ανθρώπων, των Μυκονιατών και των επισκεπτών. Οι τιμές της γης ανέβηκαν. Πουλώντας ένα αγροτεμάχιο που είχε παλιά ελάχιστη αξία, μπορεί να πάρουν πάνω από ένα εκατομμύριο. Λοιπόν γιατί να δουλέψουμε; Ένα μαγαζάκι στα Ματογιάννια έχει νοίκι αλλά και… αέρα παρόμοιο με τα μαγαζιά της Ερμού.

Το χρήμα, το χρήμα, το χρήμα. Άλλαξε η νοοτροπία. Το πήραν χαμπάρι και οι ξένοι και ήρθαν. Και άρχισαν όλοι μαζί να χτίζουν. Να χτίζουν παντού. Στα βράχια δίπλα στη θάλασσα, στις κορυφογραμμές, παντού. Και να χτίζουν όσο θέλουν. Οι νόμοι δεν ισχύουν στη Μύκονο. Σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων, με νόμιμο 200 τ.μ., χτίζονται και 2.000 τ.μ.

Η πιο απλή παρανομία είναι υπέρβαση 100%. «Η μέθοδος κάλυψης και αποκάλυψης». Χτίζουμε ένα διώροφο, επιχώνουμε τον κάτω όροφο συνδεόμαστε με τη ΔΕΗ και ξεμπαζώνουμε. Έλεγχος κανένας! Και όλοι σιωπούν διότι συναγωνίζονται ποιος θα κάνει τη μεγαλύτερη απάτη – αυτός είναι ο μεγαλύτερος μάγκας. Αν κάποιος τηρεί τις πολεοδομικές διατάξεις είναι απλά … κορόιδο.

Και το κράτος. Ανέχεται ή συμμετέχει στην απάτη. Ούτε καν μια κατεδάφιση για το θεαθήναι. Συνεχώς νόμοι που με κάποιο χρηματικό ποσό νομιμοποιούν το αυθαίρετο. Και τι έγινε; Παρανομούμε αδιάκοπα, πληρώνουμε κάποιο πρόστιμο, το νομιμοποιούμε, το πουλάμε σε τετραπλάσια τιμή και ξαναχτίζουμε!

Χτίζουμε και ξενοδοχεία. «Δάσος» από κτήρια χωρίς σεβασμό στο υπέροχο τοπίο, χωρίς κανένα σεβασμό στη μοναδική ομορφιά του νησιού. Και ομπρέλες. Χαμός, διπλάσιες τουλάχιστον των νομίμων, με χρεώσεις 200€ και πάνω και φοροδιαφυγή φουλ! Κάπου – κάπου μετά από «σύρμα» κόβουμε και κάποια… απόδειξη.

Η Μύκονος καταστρέφεται και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Παραθέτω τρεις χαρακτηριστικές… περιπτώσεις:

Περίπτωση 1η

Η πρώην βίλα του Παύλου Ψωμιάδη στην περιοχή του Αγίου Λαζάρου. Είχε επιφάνεια 420 τ.μ. επί οικοπέδου 4 στρεμμάτων. Παρανομία Νο 1. Προφανώς η επιτρεπτή δόμηση ανέρχεται σε 200 τ.μ. Η παρανομία αυτή είναι τελείως ασήμαντη για τη Μύκονο. Τη βίλα αγόρασε ο Ιρακινός επιχειρηματίας Αόν Αλ Κάσλοκ ο οποίος αύξησε την επιφάνεια του αρχικού οικοπέδου από 4 σε 8,6 στρέμματα και στα 8,6 στρέμματα (8.600 τ.μ.) έχτισε συγκρότημα 2.130 τ.μ. Πώς έγινε αυτό; Βάσει ποίων διατάξεων τα έχτισε; Ποιος τα σχεδίασε; Ποιος υπέγραψε την επίβλεψη; Ποια πολεοδομία τα ενέκρινε; Μήπως τα νομιμοποίησε; Τα δημοσιεύματα δεν λένε τίποτε. Κανείς δεν συγκινείται ώστε να διατάξει έρευνα νομιμότητας. Σιωπή. Ομερτά. Κανείς δεν μιλάει,  κανείς δεν διαμαρτύρεται, κανείς δεν καταγγέλλει. Έδωσε λέει και δωρεά στο Δήμο 2.000€ σε είδος για μια έκθεση! Και ο Δήμαρχος τον δέχτηκε και τον ευχαρίστησε. Τα δημοσιεύματα σε εφημερίδες των Αθηνών τονίζουν μόνο την αυτοτέλεια του συγκροτήματος και το ότι το αγόρασε 3 εκ.€ και το πουλάει 25! Βέβαια ονομάζεται εις την Γαλλική “Le Rocher”!

Περίπτωση 2η 

Στον λόφο δυτικά στο Αγράρι, στην κορυφογραμμή χτίστηκε το χειμώνα – όλα το χειμώνα χτίζονται – ένα παράνομο. Κατήγγειλα το γεγονός στην πολεοδομία. Προσπάθησαν να με αποτρέψουν επειδή το σπίτι ανήκει σε εφοριακό! Ύστερα από δύο χρόνια ταλαιπωρία – στη Μύκονο με έβλεπαν και με μισό μάτι – εξεδόθη πράξη κατεδάφισης. Αλλά… βέβαια καμία κατεδάφιση δεν έγινε. Σε συνάντησή μου με τον τότε Νομάρχη τον ρώτησα γιατί δεν εκτελεί την απόφασή του. «Δεν έχω μηχανήματα, ούτε σχετικά κονδύλια» μου απήντησε ………….. της Ελληνικής Διοίκησης. Του πρότεινα να το κατεδαφίσω με δικά μου μηχανήματα και να αποκαταστήσω το τοπίο δαπάναις μου. Ξαφνιάστηκε και ψέλλισε θα το φροντίσω. Μετά από ένα χρόνο τον ρώτησα τι αποφάσισε. Απάντησε «γραφειοκρατικές… δυσχέρειες». Αποτέλεσμα, το αντιαισθητικό αυτό κτίσμα παραμένει!

Περίπτωση 3η

Οικόπεδο δίπλα στην παραλία δεν μπορούσε να οικοδομηθεί λόγω μικρής απόστασης από τον αιγιαλό. Και τί έκαναν οι έξυπνοι Μυκονιάτες, μετέφεραν τον αιγιαλό. Και η μεταφορά έγινε δεκτή. Και χτίστηκε ξενοδοχείο το οποίο επεκτείνεται τους… χειμώνες. Έκανα ένσταση. Απερρίφθη! Αργότερα με ζήτησε κάποιος στο τηλέφωνο. Άγνωστος σε μένα. Με ευχαρίστησε γιατί «τα άρπαξε» δυο φορές και με την μεταφορά και με την απόρριψη!!!

Επειδή όμως, όπως λένε οι Κινέζοι, μια εικόνα είναι προτιμότερη από χίλιες λέξεις, παραθέτω δυο φωτογραφίες! 

Τα «Έργα του Θεού» (εικόνα 1) 

Εικόνα 1: Τα Έργα του Θεού

και τα «έργα των ανθρώπων» (εικόνα 2).  

 Εικόνα 2: Τα έργα των ανθρώπων

Δρ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Σ. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Δημοσιεύτηκε ΕΔΩ (στίς 21/9/2021)

Μεσάνυχτα : Γάτος στή Μπαρκιά εν ώρα εργασίας...

...εν ώρα εργασίας τού καταστήματος, βεβαίως...
...στά σκαλιά τού οποίου ρίχνει ύπνους βαθύτατους...
...παρά τόν θόρυβο, τούς προβολείς καί τί γαργαλιστικές μυρουδιές από τά εδέσματα πού σερβίρουν οι παρακείμενες  επιχειρήσεις εστίασης...
...όπως π.χ. εκείνη τού φίλου μου τού Ανάργυρου...

Δ.Ν.Α.