Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Οι α λα καρτ «κώδικες αξιών» του Κυριάκου Μητσοτάκη


12/12/2022

Είναι μακρύς ο «αξιακός κώδικας» του Πρωθυπουργού -υπόδειγμα. 
Είναι απορίας άξιο πώς τον σηκώνει. Ή πώς κοροϊδεύει τον κόσμο.
Δεν είχαμε ξανακούσει γι΄ αυτούς τους κώδικες. Το αντίθετο. Όταν γινόταν λόγος για αξίες σε συνδυασμό με τον Μητσοτάκη, αλλού πήγαινε ο νους . «Μαξίμου ΑΕ» το είχε κωδικοποιήσει η Φώφη Γεννηματά.

Όπως μας ενημέρωσε η φιλοκυβερνητική ορχήστρα στα ΜΜΕ, ο Σπήλιος Λιβανός απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση, επειδή η στάση που κράτησε στον αυτοκαταστροφικό χαβαλέ του δημάρχου Δούκα στη Σπάρτη, «προσκρούει στους αξιακούς κώδικες του πρωθυπουργού».

Φαίνεται ότι οι επιτελείς του το κρατούσαν για ώρα ανάγκης. Τώρα πλέον είναι φανερό: να σε φυλάει ο Θεός από το κακό μάτι και τους «αξιακούς κώδικες» του Κυριάκου.

Είναι κώδικες α αλά καρτ. Αν εξετάσουμε τη διαδρομή του στην πολιτική, θα βρούμε κυρίως την παραβίασή τους. Ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι διαφωτιστικές.

Όταν έσπευσε να γίνει υπουργός του Σαμαρά που είχε καταστρέψει τον πατέρα του και την αδελφή του.

Όταν συμπλήρωσε ο ίδιος την πολιτική καταστροφή της Ντόρας, αξιοποιώντας την ηγεσία στη ΝΔ για να εκκαθαρίσει ενδοοικογενειακές διαφορές: την απέκλεισε πρόωρα από την κυβέρνηση και έτσι την εξοβέλισε από την Α΄ Αθήνας- κατ εξοχήν περιφέρεια των υπουργήσιμων.

Όταν αντί να θέσει σε διαθεσιμότητα στελέχη της ΝΔ που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, μέχρι να εκκαθαριστούν οι υποθέσεις τους, έδιωχνε τον Αντώναρο και την Παπακώστα που το ζητούσαν.

Όταν έριχνε στο καλάθι την παλιά θέση του στο Μακεδονικό και συντάσσονταν με τους ακροδεξιούς και τους πατριδοκάπηλους, για να ψηφοθηρήσει - καταδικάζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία τώρα δηλώνει την προσήλωσή του..

Όταν παζάρευε προσωπικά με τον 80άρη από τα Τρίκαλα που έκανε διοικητή Νοσοκομείου στην Καρδίτσα -αρκεί να μην κατεβεί με τον Καμένο- δείχνοντας πως εννοούσε τους μάνατζερς στο ΕΣΥ.

Όταν καλύπτει διαρκώς τον Άδωνι στις ποικίλες θεσμικές εκτροπές του και σε ασύμβατες για υπουργό δραστηριότητες. Πχ να πουλάει «θαυματουργά νανογιλέκα», να συστήνει μαθήματα… αρχαιογνωσίας από τη σχολή του στην καραντίνα με πέντε ευρώ ή να διαφημίζει μια συγκεκριμένη μάσκα κατά του κορονοϊού.. Ούτε είδε το ξέπλυμα του φοβερού και τρομερού Μπέου, από τον υπουργό του.

Όταν κάλυπτε την Κεραμέως στα διαδοχικά σκάνδαλα – ακόμη και παραβίασης προσωπικών δεδομένων- με τελευταίο το «ντηλ» με τη θρυλική πλέον «Ελληνική Αγωγή» του Άδωνι- τη μόνη που θα έπρεπε να αποκλείσει από οποιαδήποτε συναλλαγή..

Όταν δεν εμπόδισε στελέχη της ΝΔ να καταθέσουν υπέρ του συμβούλου του Ν. Γεωργιάδη, ο οποίος καταδικάστηκε για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων- και έκτοτε ο ίδιος ποτέ δεν αποδοκίμασε.

Όταν για τον διορισμό και την προστασία του Λιγνάδη, έπαιζε τη γάτα με το ποντίκι με τη Μενδόνη , χωρίς ούτε ο ίδιος να αναλάβει την ευθύνη, ούτε στην υπουργό του να την καταλογίσει

Όταν ψευδολογούσε στη Βουλή για τη διαφορά στη διασωλήνωση εκτός και εντός ΜΕΘ, παριστάνοντας ότι δεν ειχε υπόψη του τη μελέτη Τσιόδρα -Λύτρα.

Όταν η πανδημία κάλπαζε και αυτός θριαμβολογούσε ότι είναι …πρωταθλητής στην Ευρώπη στην προστασία του πληθυσμού.

Όταν δεν έδειξε να τον ενοχλεί ότι ο εξ απορρήτων του Γ. Γεραπετρίτης και άλλοι, είχαν νταραβέρια με τον αστέρα του «τράς» Φουρθιώτη- και δεν ρώτησε ποτέ ποιος του διέθεσε μισό αστυνομικό τμήμα, για φρουρά.

Όταν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν επέτρεπε να ρωτήσουν οι εφημερίδες των όποιων δεν ενέκρινε το περιεχόμενο και στη συνέχεια τις έκοβε από τις «λίστες Πέτσα».

Όταν από τη Βουλή υποκαθιστούσε τη Δικαιοσύνη και προεξοφλούσε την ενοχή δημοσιογράφων για καταγγελίες επί των οποίων έχει ξεσηκωθεί εναντίον του όλη η Ευρώπη.

Όταν πάλι στη Βουλή έδειχνε τον Φίλη ως «χοντρό» ή έκανε υπαινιγμούς για τον πατέρα του Τσίπρα.

Όταν ενώ είχε κλείσει τον κόσμο στο σπίτι για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό, ο ίδιος έκανε ποδηλατάδα στην Πάρνηθα.

Όταν η σύζυγός του έπαιρνε «ειδική» άδεια για να σπάσει την καραντίνα, συνοδεύοντας τους εκπροσώπους ενός οίκου μόδας – που είναι ο επαγγελματικός της χώρος- στην Καλαμάτα.

Όταν της επέτρεπε να αλλάξει κατά βούληση τη διακόσμηση στο μέγαρο Μαξίμου, χωρίς άδεια δημόσιας αρχής. Συν την συμπερίληψη συγγενών του σε επίσημες κυβερνητικές αποστολές.

Όταν την ημέρα που το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωνε είκοσι χιλιάδες λιγότερους εισακτέους στα ελληνικά ΑΕΙ, εξέδιδε προκλητικά ανακοίνωση ότι αναχωρεί για της ΗΠΑ προκειμένου να εγγράψει την κόρη του σε πανάκριβο πανεπιστήμιο. Ενώ η άλλη κόρη του βρήκε δουλειά σε εταιρία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα σε σύμπραξη με την κυβέρνηση.

Όταν δεν σταματάει την τυμβωρυχία στο Μάτι, και δεν ανάλαβε ποτέ καμία ευθύνη, από τις κυβερνητικές αποτυχίες: από τις φυσικές καταστροφές, μέχρι τους θανάτους της πανδημίας που πέρασαν τις 24.000.

Όταν , για να κλείσουμε όπως αρχίσαμε, έβαλε στη θέση του Λιβανού κάποιον που έκανε πολύ χειρότερα, προτρέποντας να εξαργυρωθούν εμπράκτως τα ρουσφέτια της ΝΔ.

Είναι μακρύς ο «αξιακός κώδικας» του Πρωθυπουργού- υπόδειγμα. Είναι απορίας άξιο πώς τον σηκώνει. Ή πώς κοροϊδεύει τον κόσμο.

Γιώργος Λακόπουλος είναι δημοσιογράφος)

από : ieidiseis.gr