Γνώριζα γέροντες δεξιούς, με τον παλιό τρόπο, οι οποίοι όταν κέρδισε τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, το 1981, παρέλυσαν από τον εξής φόβο: η επερχόμενη σοσιαλιστική εξουσία του Ανδρέα Παπανδρέου θα προχωρούσε σε δήμευση της ακίνητης περιουσίας!
Για δεκαετίες ολόκληρες, οι σκληρά εργαζόμενοι συντηρητικοί πολίτες ζούσαν στην Ελλάδα με το άγχος μιας πιθανής επικράτησης των κομμουνιστών, το πρώτο μέλημα των οποίων θα ήταν η αρπαγή σπιτιών και οικοπέδων. Οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά και τα εγγόνια τους μεγάλωσαν με μιαν αρχή: η ιδιοκατοίκηση πιστοποιεί ότι εξέρχεσαι από τον κόσμο της ανέχειας και ότι η μικρή επιπλέον ιδιοκτησία, με τη μικρή πρόσοδο που εισφέρει στα μηνιαία εισοδήματα, είναι μια σοφή και ασφαλής επιλογή για το μέσο νοικοκυριό.
Είμαστε η χώρα πού προίκιζε με σπίτια τα κορίτσια, ακόμη και όταν άρχισαν να παίρνουν πτυχία. Καλώς η κακώς, η γη και η κατοικία, ιδίως για τα μικρομεσαία στρώματα, είναι ιερές. Και έρχεται περίπου δύο αιώνες μετά την ανακήρυξή μας ως ελεύθερου κράτους, κατά τη διάρκεια των οποίων ένα μεγάλο μέρος του πλούτου της χώρας παρήχθη από υπεραξίες ακινήτων, μια δεξιά κυβέρνηση να πρωταγωνιστεί μ’ έναν άδικο και ανόητο φόρο στο «κυνήγι» της ιδιοκτησίας.
Σε συμβολικό επίπεδο με τον ΕΝΦΙΑ, η Νέα Δημοκρατία μοιάζει να αρνείται την ιδεολογική της ταυτότητα, οδηγεί σε διάρρηξη τη σχέση της μ’ ένα μεγάλο τμήμα της εκλογικής της βάσης. Εκτός από τα συμφέροντα, θίγει τα ιερά και τα όσια... Είναι δε ιδιαιτέρως απεχθές ότι σε αυτόν τον νόμο έχουν προσδώσει εκσυγχρονιστικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά δικαιοσύνης και μονιμότητας. Αρκετοί θα μπορούσαν να αντέξουν και έναν τέτοιο νόμο αν επιβάλλεται από έκτακτες συνθήκες, κανείς δεν αντέχει να ακούει ότι η φορολόγηση, ήδη φορολογημένης ύλης, είναι δίκαια και επωφελής για την οικονομία.
Η αλήθεια είναι ότι προσφέρει επείγουσες εισπράξεις για τη δημιουργία των πλεονασμάτων, τα οποία είναι θεωρητικώς η προϋπόθεση για τη ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη. Ας περιοριζόταν λοιπόν ο φόρος στις υπεραξίες και τα υπόλοιπα ας ονομάζονταν φόρος υπέρ πλεονασμάτων... Ισως οι παρενέργειες να ήταν λιγότερες.
kathimerini.gr