Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΣΕ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ                                                                                    Μύκονος, 31-08-2016

«ΠΑΡΟΧΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΣΕ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ»

Στο άρθρο 59 του σχεδίου νόμου «ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ Ο.Τ.Α., ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», το οποίο έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση, με ικανοποίηση διαπιστώσαμε, ότι έχει συμπεριληφθεί η πρόταση μας για επέκταση παροχής κινήτρων στις παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές, στους εργαζόμενους του Δήμου, στην Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, τους εκπαιδευτικούς και όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την οποία είχαμε αποστείλει σε όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της τραγικής υποστελέχωσης.

Στην αιτιολογική μας έκθεση, αναλύουμε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν λόγω της σημαντικής έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού σε όλους τους δημόσιους τομείς, σε αντιδιαστολή με τις ιδιαιτέρως αυξημένες ανάγκες του κορυφαίου τουριστικού προορισμού και αναδεικνύουμε την ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματος.

Μας δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα να προσελκύσουμε μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να σταματήσουν οι περισσότερες υπηρεσίες να υπολειτουργούν, να αυξήσουμε τα έσοδα μας και να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, δηλώνει την ικανοποίηση του για την συμπερίληψη της πρότασης του στο σχέδιο νόμου.

Τέλος, ευελπιστούμε, ότι το σχέδιο νόμου θα πάρει και την έγκριση της Βουλής και θα γίνει νόμος του κράτους. Συνεχίζουμε δυναμικά.

ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

H θέση τής Ν.Δ. γιά τίς τηλεοπτικές άδειες

Κουμουτσάκος: Εμείς θα κάνουμε νέο διαγωνισμό για επιπλέον άδειες

tvxs.gr 11:35 | 30 Αυγ. 2016
Τελευταία ανανέωση 17:53 | 30 Αυγ. 2016
Για προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να χτίσει ένα γκρίζο καθεστώς κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος τονίζοντας ότι «μόνον ανελεύθερα καθεστώτα χειραγώγησης και ελέγχου της ενημέρωσης αποφασίζουν και διατάζουν πόσοι ακριβώς θα είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε μια χώρα, ενώ η τεχνολογία δεν βάζει κανέναν τέτοιο περιορισμό».

Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει διπλό στρατηγικό στόχο «ολιγοπώλιο καναλιών και μονοπώλιο στην ενημέρωση των πολιτών».
Επαναλαμβάνει τη θέση της Ν.Δ. ότι:
1ον. Η όλη διαδικασία της δημοπρασίας είναι ξεκρέμαστη. Είναι στον αέρα. Διότι το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τη συνταγματικότητα του “νόμου Παππά”. Εάν το ΣτΕ κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό, ο διαγωνισμός θα καταπέσει και όλα ξεκινούν από το σημείο μηδέν.
2ον. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει το “νόμο Παππά” αποκαθιστώντας το ρόλο του Ε.Σ.Ρ., όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα. Και θα ανοίξει τη δανειοδότηση καναλιών στην ελεύθερη αγορά, γιατί ο περιορισμός των αδειών σε 4 είναι βαθιά αντιδημοκρατική αυθαιρεσία.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος δηλώνει ότι θα προκηρυχθεί νέα διαδικασία αδειοδότησης για πρόσθετες άδειες, χωρίς περιορισμούς, με τρεις βασικές προϋποθέσεις:
  • Απόλυτη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων
  • Αυστηρά ποιοτικά κριτήρια
  • Ενιαίο τίμημα άδειας.
«Το σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πράγματι προβληματικό σε πολλά σημεία του, δεν θεραπεύεται με τις γκεμπελικές μεθόδους της Κυβέρνησης. Αλλάζει μόνον με απόλυτο σεβασμό του Συντάγματος, της ελεύθερης ενημέρωσης και της ελεύθερης αγοράς» αναφέρει κλείνοντας.

Τό σκίτσο τού Μιχάλη Κουντούρη

                                                                                                                        από τήν ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

«Πάγος» από Ντράγκι για πρόσβαση στο φθηνό χρήμα της ΕΚΤ

Στο... άγνωστο


tvxs.gr 17:34 | 31 Αυγ. 2016
Τελευταία ανανέωση 18:59 | 31 Αυγ. 2016
To... άγνωστο και απώτερο μέλλον δείχνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), βάζοντας φρένο στις προσδοκίες για άμεσα οφέλη από την πρόσβαση στο φθηνό χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε αδυναμία να προσδιορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE και συνέδεσε άμεσα το θέμα με την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Όπως επεσήμανε στην απαντητική επιστολή του, η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού πρώτα ληφθεί υπόψη η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και οι κίνδυνοι διαχείρισής του. Πρόσθεσε, δε, πως τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικούς χρέους βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση και επομένως, η ανάλυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους καθίσταται προς το παρόν, αδύνατη.
Ως συνέπεια, «το χρονοδιάγραμμα ένταξης των ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί, σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία, να προσδιοριστεί επακριβώς».
O κ. Nτράγκι αρκέστηκε στο να δεσμευτεί πως η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού πρώτα ληφθεί υπόψη η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και οι κίνδυνοι διαχείρισής του.
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικούς χρέους βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση και επομένως, η ανάλυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους καθίσταται προς το παρόν, αδύνατη.
Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, «το χρονοδιάγραμμα ένταξης των ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί, σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία, να προσδιοριστεί επακριβώς».
Ολόκληρη η απάντηση Ντράγκι στον Δ. Παπαδημούλη:

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Tvxs Σκίτσο 07:23 | 31 Αυγ. 2016


Ψυχάρης στη Βουλή: «Πώς πήραμε τα δάνεια για το ΔΟΛ; Με αέρα»

Η ομολογία

tvxs.gr 19:18 | 31 Αυγ. 2016
Με… αέρα - κυριολεκτικά - απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ Παναγιώτης Ψυχάρης όταν ρωτήθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, με τι εγγυήσεις βρέθηκαν τα λεφτά για την αγορά του ΔΟΛ.
Κατά την εξέτασή του από τον πρόεδρο της Επιτροπής Σωκράτη Φάμελλο ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ ρωτήθηκε σχετικά με την προέλευση των χρημάτων για την εξαγορά του ΔΟΛ από τον πατέρα του Σταύρο Ψυχάρη.
«Από το privet banking της Alpha Bank διαπιστώνεται ότι ο πατέρας σας έχει 12 εκατ. ευρώ περιουσία. Επίσης εσείς μας είπατε ότι δώσατε 15 εκατ. ευρώ εγγυήσεις. Που τα βρήκατε τα 12 συν 15 εκατ. ευρώ όταν μας λέτε ότι ο πατέρας ξεκίνησε ως βιοπαλαιστής. Που τα βρήκατε τα λεφτά για να πάρετε τον ΔΟΛ;» ανέφερε συγκεκριμένα ο Σωκράτης Φάμελλος. 
«Είπα ότι υπέγραψα εγγυήσεις 15 εκατ. ευρώ. Είπα υπέγραψα δεν είπα ότι τα έβαλα 15 εκατ. ευρώ. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Οι εγγυήσεις δεν σημαίνουν και cash (μετρητά)», απάντησε ο Παναγιώτης Ψυχάρης. 
«Πως εγγυηθήκατε;» τον ρώτησε κατόπιν ο Σωκράτης Φάμελλος για να απαντήσει ο Παναγιώτης Ψυχάρης: «Με αέρα». 
«Με αέρα; Είπατε στην Επιτροπή με αέρα;», ρώτησε αμέσως μετά ο Σωκράτης Φάμελλος και απάντησε ο Παναγιώτης Ψυχάρης: «Είπα αυτό που είπα».

Μέσα «τζόγος», έξω σφαγή

Tvxs Ρεπορτάζ 16:29 | 31 Αυγ. 2016
Σε μαραθώνιο αγνώστου διάρκειας εξελίσσεται η δημοπρασία για τις 4 τηλεοπτικές άδειες, στη σκιά πάντοτε καταιγισμού φημών αλλά και ανοιχτού πολιτικού πολέμου κυβέρνησης και ΝΔ.

Οι 8 υποψήφιοι για τις άδειες παραμένουν κλεισμένοι για δεύτερο 24ωρο στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνιών στην Καλλιθέα, χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ή τεκμηριωμένη πληροφορία για το αρκιβές στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία της δημοπρασίας.
Σύμφωνα με το αρχικό – αλλά και αγνώστων πηγών – κύμα πληροφοριών που κατέκλυσε το διαδίκτυο, η σημερινή ημέρα ξεκίνησε με τη δημοπράτηση της τρίτης άδειας καθώς φέροντο να έχουν «κλειδώσει» ήδη η πρώτη και η δεύτερη. Νεώτερες εκδοχές ωστόσο – επίσης αγνώστου προέλευσης και πάντοτε μέσω διαδικτύου – έφεραν τη διαδικασία να είναι πολύ πιο αργή και να έχει δημοπρατηθεί μέχρι στιγμής μόνον η πρώτη άδεια.
Η μόνη βεβαιότητα είναι πως διασταυρωμένες πληροφορίες θα υπάρουν μόνον όταν ολοκληρωθεί πλήρως η δημοπρασία και θα έχουν «κλειδώσει» και οι τέσσερις άδειες, οπότε και θα αρθεί η «σιγή ασυρμάτου» που ισχύει για άπαντες τους... έγκλειστους της Καλλιθέας. Με το πέρας της δημοπρασίας θα υπάρξει και η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για το ποιοί είναι οι 4 πλειοδότες και το τίμημα που κατέβαλαν.
Γεροβασίλη: Θα κλείσουν όσοι δεν έχου άδεια
Σε πλήρη αντίθεση, πάντως, με τη σιωπή της Καλλιθέας, εκτός του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης μαίνεται ο πολιτικός πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας για

Χρυσόγονος: Να προστατευθεί η τηλεόραση από τα νύχια του οργανωμένου εγκλήματος...


Να προστατευθεί το τηλεοπτικό πεδίο και ο δημόσιος βίος της χώρας απέναντι σε τυχόν προσπάθειες διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στο χώρο, ζήτησε με σημερινές δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

«Χρειάζεται ...
συμπλήρωση – οπωσδήποτε – του θεσμικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς ιδιοκτησίας και διοίκησης των σταθμών», τόνισε ο συνταγματολόγος, μιλώντας στο Αθήνα 98,4.

Όπως εξήγησε, θα πρέπει να υπάρχει ένα προσωρινό κώλυμα, σύμφωνα με το οποίο αυτός κατά του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, εάν έχει την ιδιότητα του μέλους Διοικητικού Συμβουλίου ή διευθύνοντος συμβούλου ή προέδρου, θα πρέπει να απέχει από την άσκηση των καθηκόντων αυτών μέχρι να διευκρινιστεί το θέμα με αθώωση ή καταδίκη».
 

Τι λένε οι συνταγματολόγοι...

Image result for γγεε...για τον διαγωνισμό...
Τη θέση ότι η εξελισσόμενη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών «αποκαθιστά τα πράγματα» διατύπωσε ο συνταγματολόγος Γιάννης Δρόσος, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Δεν μπορεί εκείνοι οι...
οποίοι μη νομίμως κατέχουν μία θέση να αντλούν πλεονεκτήματα απ' αυτήν έναντι άλλων που θα είχαν ίσως τα χρήματα και τη διάθεση, αλλά σεβάστηκαν τη νομιμότητα» ανέφερε. «Άκουσα να λένε κάποιοι για τα "λύτρα". Ποια "λύτρα", κουμπάρε; Μιλάμε για κανάλια που χρησιμοποιούν το δημόσιο αγαθό που λέγεται δημόσιες συχνότητες. Έπρεπε να δοθεί το αντίτιμο της χρήσης αυτού του πράγματος. Όλη αυτή η ιστορία, ότι κάποιος σας έχει δεσμεύσει σε κάτι το οποίο μη νομίμως κατέχετε, σύμφωνα με το ΣτΕ, και λέτε μετά ότι θέλετε λύτρα γι αυτό το πράγμα, ξέρετε... έφτιαξαν έναν κόσμο και παγιδεύτηκαν σ' αυτόν» σημείωσε ο κ. Δρόσος.

Υπενθύμισε ότι προβλέπεται από το 2001, ως συνταγματική υποχρέωση, τα κανάλια να είναι αδειοδοτημένα και σημείωσε: «Ψηφίστηκαν μία σειρά από νόμοι. Το 2010 θεώρησε το ΣτΕ ότι η παράταση, η νομοθετική ανοχή στη λειτουργία ιδιωτικών καναλιών, συνιστά παράβαση της Αρχής του κράτους δικαίου και της Αρχής της ισότητας. Και ότι πρέπει με διαγωνιστική διαδικασία ή με διαδικασία αδειοδότησης να αδειοδοτηθούν τα κανάλια και να μην κρίνει απλώς ο νομοθέτης ποιοι από εκείνους που πρόλαβαν να καθίσουν σε συχνότητες που αποτελούν δημόσιο αγαθό τις εκμεταλλεύονται εις βάρος και του δημοσίου συμφέροντος, όταν δεν καταβάλλουν το αντίτιμο και των τυχόν ανταγωνιστών τους».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο κ. Δρόσος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Οι πλειοδότες θα είναι προσωρινοί πλειοδότες. Θα ελεγχθούν και οι πηγές των χρημάτων και η μετοχική τους σύνθεση και μία σειρά από άλλα θέματα. Αυτό είναι ένα στοιχείο διαφάνειας. Από εκεί και πέρα είναι και η αρχή ενός καθεστώτος ρύθμισης. Ο διαγωνισμός έχει μία σειρά από προϋποθέσεις, τμήμα των οποίων είναι να ξέρει κανείς από πού προέρχονται τα χρήματα, ποιοι είναι οι μέτοχοι και ότι τα χρήματα δεν είναι χρήματα παράνομα».

Αναφορικά με το ΕΣΡ εξήγησε: «Και ο νόμος που ψηφίστηκε με εισήγηση του κ. Παππά προέβλεπε πως η διαδικασία θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ. Αλλά ότι τον αριθμό των αδειών θα τον όριζε ο υπουργός. Το ότι τον αριθμό των αδειών θα τον όριζε ο υπουργός είναι κάτι που προέβλεπαν και οι προηγούμενες διατάξεις όχι όλες, αλλά ο νόμος του κ. Ρουσόπουλου το προέβλεπε. Εκεί δεν μπόρεσε να συγκροτηθεί το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Προβλήθηκε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο τέλος, ότι δεν πρόκειται να συμπράξουμε ποτέ σε αυτό. Το είπε ο κ. Τραγάκης στη συνεδρίαση θεσμών της Βουλής. Λέγοντας ότι εμείς θα το κάνουμε αυτό, εάν... Έθεσε ορισμένους όρους. Η υποχρέωση για τη συγκρότηση ανεξαρτήτων Αρχών είναι αυτοτελής υποχρέωση, γι αυτό και τα 4/5. Δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο τι θα κάνει η Αρχή. Σκεφτείτε π.χ. να πει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης η σημερινή, η αυριανή δεν συμφωνώ να συγκροτηθεί η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, παρά μόνο εάν πουλήσετε ή αγοράσετε τη ΔΕΗ. Δεν θα γίνει τίποτε τότε. Δεν θα πάψει να λειτουργεί το κράτος επειδή κάποιοι τυχοδιωκτούν».
 

Μεταφέρετε μέσα και οινοπνευματώδη;!!!

Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια…
   Η φοβερή ερώτηση του ρεπόρτερ του ΣΚΑΙ σε υπάλληλο του Catering, που μπήκε στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας...

Συγκρατημένη η ΕΡΤ (θα μας βρει το ξημέρωμα, μας είπαν), ποιο επιθετικοί οι ρεπόρτερ του ΣΚΑΙ περιγράφουν μια διαδικασία – φιάσκο, έναν απαράδεκτο, βασανιστικό εγκλεισμό των υποψηφίων και των εκπροσώπων τους, που δεν έχει ξαναγίνει στον πλανήτη.

Πριν από…
λίγο, έφτασε και το Catering. O ρεπόρτερ του ΣΚΑΙ, Ν. Υποφάντης, πλησίασε έναν υπάλληλο και τον πλαγιοσκόπησε με μία άκρως διεισδυτική ερώτηση:

Μεταφέρετε μέσα και οινοπνευματώδη;

Μετά τα ξενύχτια και την αγωνία, ένα ποτάκι είναι ότι πρέπει. Ιδιαίτερα για κείνους που ήδη τσίμπησαν την άδεια…

Τό σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                           από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (31.08.16)

Π. Ψυχάρης: Κεντροαριστεροί ο Σαμαράς και ο Μητσοτάκης...

Ψυχάρης - Σαμαράς - Μητσοτάκης
Μια ακόμη ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Πάνου Ψυχάρη στην επιτροπή της Βουλής ήταν εκείνη που έκανε όταν κλήθηκε να μιλήσει για τις σχέσεις του ΔΟΛ με τους πολιτικούς (διαχρονικά) και γενικά τη θέση του ΔΟΛ στο πολιτικό γίγνεσθαι.
 Ο...
Πάνος Ψυχάρης επανέλαβε εκείνο που ανέφερε η ανακοίνωση του ΔΟΛ όταν ξέσπασε η μεγάλη κόντρα με τον ΓΑΠ το 2012 όταν ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός. «Ο ΔΟΛ ήταν και είναι ο θεματοφύλακας της Κεντροαριστεράς» δήλωσε ο Πάνος Ψυχάρης.  Προφανώς σύμφωνα με τον Πάνο Ψυχάρη ο Αντώνης Σαμαράς τον οποίο στήριξε με πρωτοφανές πάθος ο ΔΟΛ ειδικά μέσω των ΝΕΩΝ μέχρι και την ημέρα διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ρυθμό του οποίου χορεύουν έκτοτε και τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ, είναι γνήσιες μορφές της κεντροαριστεράς!
enimerosi24.gr

Το Big Brother έχει ήδη παιχτεί στα κανάλια...

Δημήτρης Τρίμης

Πολύ υποκριτικό μοιρολόι πέφτει αυτές τις μέρες για τις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν καθώς οι άδειες των καναλιών εθνικής εμβέλειας είναι...
μόνο τέσσερις και ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε και πόσες άλλες άδειες περιφερειακές και θεματικές πρόκειται να δοθούν. Πέρα όμως από τα κροκοδείλια δάκρυα υπάρχει όντως ζήτημα.

Μοιράζομαι κι εγώ την αληθινή αγωνία εκατοντάδων εργαζομένων ανθρώπων στα κανάλια ή γύρω απ’ αυτά, που περιμένουν την εξέλιξη της δημοπρασίας από την οποία θα κριθεί και το επαγγελματικό τους μέλλον.

Αλλά δεν θα τους κοροϊδέψω, όπως λόγου χάριν κάνουν οι περισσότεροι βασικοί μέτοχοι των επιχειρήσεων Ενημέρωσης και οι πολιτικοί τους φίλοι της δεξιάς αντιπολίτευσης.

❶ Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ (έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά, δημόσια, δημοτικά ή ιδιωτικά) γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους ότι κατά την περίοδο 2009 έως 2016 έχουν καταγράψει απώλειες πάνω από 45% στις θέσεις εργασίας και πάνω από 40% στις αμοιβές τους.

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν ζήσει πολλές φορές το δικό τους Big Brother για το ποιος θα φύγει και πόσα θα του αφαιρέσουν από τα δικαιώματά του τα αφεντικά του, «λόγω κρίσης», πάντοτε.

Το σίριαλ «Εσύ απολύεσαι ή εσύ μένεις, μέχρι να φύγεις στην επόμενη «αναδιάρθρωση»» και το καθημερινό Δελτίο Θυέλλης, «Εσύ υποτάσσεσαι με τον μισό μισθό, εσύ θα βγεις να βρίσεις το σωματείο σου και τους αναρχοάπλυτους, ή εσύ θα υπογράψεις υπέρ του αφεντικού σου», το έχουν ήδη ζήσει.

Εχουν ακούσει από τους εργοδότες τους, ειδικά των καναλιών, ότι η αγορά εδώ και χρόνια δεν τους χωράει όλους. Και μετά τη χρεοκοπία έχουν ξανακούσει ότι η διαφήμιση δεν μπορεί να τους ταΐσει όλους.

Ξέρουν επίσης ότι οι επιχειρήσεις Ενημέρωσης είναι περίπου όλες ελλειμματικές και καταχρεωμένες και ότι παρά τη δημιουργική λογιστική και τα θαλασσοδάνεια αργά ή γρήγορα θα χρεοκοπήσουν, εκτός αν το αφεντικό τους είναι κάτι σαν εθνικός ευεργέτης όπως ο Γιάννης Αλαφούζος ή ο Δημήτρης Κοντομηνάς -οι οποίοι όπως είπαν στη Βουλή στηρίζουν διαρκώς τα ζημιογόνα κανάλια τους ή τις εφημερίδες και τα ραδιόφωνά τους με δεκάδες προσωπικά τους εκατομμύρια ευρώ.

❷ Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν επίσης οι δυο-τρεις υποψήφιοι καναλάρχες που τελικά βγήκαν εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας δεν διώχθηκαν από κάποια ολοκληρωτική κυβέρνηση ή από κάποιο εχθρικό ανθελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά επειδή οι μέτοχοι αυτών των επιχειρήσεων δεν ήθελαν να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους ή επιθυμούσαν απλώς να συμμετάσχουν σε ένα κρυφό μοίρασμα ρόλων υπέρ άλλων καναλαρχών συμμάχων τους. Και

❸ Ο καθένας εντέλει γνωρίζει ότι οι κατηγορίες περί λογοκρισίας και οικονομικής ασφυξίας, που δήθεν υφίσταται ο Τύπος στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Τσίπρα, είναι εκ του πονηρού, ανυπόστατες και γελοίες.

Διότι υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν (αρκεί να πληρώνουν τους εργαζόμενους, τους φόρους και τα δάνειά τους), δορυφορικά συνδρομητικά πακέτα, πολλές δεκάδες τοπικά κανάλια, εκατοντάδες ραδιόφωνα, χιλιάδες έντυπα και ιστοσελίδες συν τα social media που λειτουργούν απολύτως ελεύθερα σε βαθμό ασυδοσίας πολλές φορές (βλ. κίτρινα, φασιστικά, ψεκασμένα και λοιπά δήθεν δημοσιογραφικά Μέσα)...