Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ο κ. Σόιμπλε και το πρόβλημα της υπερχρέωσης : Τεκμηριωμένο άρθρο τού ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΣΗ

Ο κ. Σόιμπλε και το πρόβλημα της υπερχρέωσης

Ο Γερμανός φορολογούμενος θέλει να πάρει πίσω τα λεφτά που μας έχει δανείσει. Για την ακρίβεια, τα λεφτά που οι γερμανικές (και άλλες...) τράπεζες μας είχαν δανείσει, επειδή έβγαζαν τόσο υψηλά κέρδη από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ώστε απέφευγαν να δουν και να τιμολογήσουν σωστά τον κίνδυνο που εμπεριείχαν. Και όταν ξέσπασε η κρίση, οι κυβερνήσεις βοήθησαν τις τράπεζές τους να τα ξεφορτωθούν, φορτώνοντάς τα στους πολίτες τους. Αυτό έκανε και η Γερμανία.

Χωρίς αμφιβολία, η χώρα μας οφείλει (πλέον ουδείς το αμφισβητεί στα καθ’ ημάς...) να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ευθύνη, ωστόσο, έχει αυτός που δανείζεται, αλλά έχει κι αυτός που δανείζει – αυτή είναι μία από αιώνες παραδεκτή αρχή. Και όταν έρχεται η στιγμή της αλήθειας και εξασθενεί το ρετουσάρισμα του αδιεξόδου (extend and pretend...), πάντα αναζητείται ένας αμοιβαία ανεκτός συμβιβασμός μεταξύ δανειστή και δανεισμένου για τους όρους και, το ακόμα πιο σημαντικό, για τον τρόπο της αποπληρωμής.

Η εμπειρία της ίδιας της Γερμανίας είναι διδακτική. Διότι επί αυτής έχουν δοκιμαστεί δύο διαφορετικά μοντέλα, ένα καταστροφικό για την ίδια και για τους πιστωτές της και ένα θετικό για όλους (Mervyn King, The End of Alchemy, 2016).

Το πρώτο: Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η Γερμανία χρεώθηκε με 132 δισ. χρυσά μάρκα ως αποζημίωση στους συμμάχους. Δεν μπορούσε να το αντέξει. Εξοργισμένοι η Γαλλία και το Βέλγιο έφτασαν στο σημείο να εισβάλουν και να καταλάβουν το Ρουρ, Ιανουάριο 1923. Μπροστά στο διογκούμενο αδιέξοδο, το 1924 οι σύμμαχοι υποχρεώθηκαν να...

Μοσκοβισί στούς Financial Times: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα»

Μοσκοβισί: «Πολιτικά αδύνατες» oι απαιτήσεις του ΔΝΤ προς την Ελλάδα

Financial Times
«Πολιτικά αδύνατες» χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ο Πιερ Μοσκοβισί, σε άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα» στους Financial Times.
O κ. Μοσκοβισί επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες συμπεριλαμβανομένων «σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στη φορολογία ατομικού εισοδήματος και στον ΦΠΑ».
Παράλληλα τονίζει πως για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις που καθορίζονται από δογματισμό ή βραχυπρόθεσμες πολιτικές τακτικές που αφήνουν σε δεύτερη μοίρα την κοινωνία’=
«Είναι ζωτικής σημασίας μια συμφωνία επί αξιόπιστων δημοσιονομικών στόχων» για τα έτη μετά από το 2018 «να επέλθει γρήγορα», σημειώνει και συμπληρώνει πως δε θα πρέπει να υπερεκτιμάται η «ικανότητα της Ελλάδας να τους επιτύχει χωρίς να υπονομεύεται η ανάπτυξη», υπενθυμίζοντας πως οι ίδιοι στόχοι «δε θα πρέπει να βασίζονται σε εσκεμμένα απαισιόδοξες προβλέψεις ή να δένονται με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά μη αποδεκτές»
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών καταλήγοντας παροτρύνει τους ηγέτες της ευρωζώνης να αναλάβουν την πρωτοβουλία και την ευθύνη για να επιτευχθεί μια βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου και ένα σταθερό μέλλον στην ευρωζώνη και να σέβονται τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει.
Η βρετανική εφημερίδα, τέλος, σχολιάζει πως το άρθρο του κ. Μοσκοβισί «αντικατοπτρίζει τον εκνευρισμό της Κομισιόν με αυτό που θεωρεί ως ισχυρογνωμοσύνη του ΔΝΤ που δεν αναγνωρίζει τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα». 
kathimerini.gr

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους

tvxs.gr 21:40 | 14 Δεκ. 2016
1. Την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ή έστω την παραμονή του ως τεχνικού συμβούλου, φέρεται πως θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη επίσκεψή του στο Βερολίνο. Σε μια δεύτερη κίνηση ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για ονομαστική ψηφοφορία επί της έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους. 
 
2. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξαναχτύπησε, δύο μόλις μέρες πριν την κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ζητώντας να εξεταστεί αν οι παροχές Τσίπρα είναι συμβατές με το Μνημόνιο. Λίγες ώρες αργότερα ο ESM «πάγωσε» τα μέτρα για το χρέος ώστε να εξεταστούν οι εξαγγελίες Τσίπρα. 
3. Αλλαγές στις συναλλαγές μας φέρνει το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει τη σύνδεση του αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Ποιες είναι όμως οι συναλλαγές που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο και ποιες δεν θα μετράνε;
4. Την κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων, σε βάθος τριετίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις αλλαγές στην Παιδεία.
5. Με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή, ο Γιάννης Βρούτσης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για δέκα χρόνια μετά το 2018. Το ΥΠΟΙΚ απαντά ότι οι αποκαλύψεις Βρούτση είναι άλλα αντί άλλων. 
6. Με μια σκληρή ανακοίνωση...

Ανοιχτή στήριξη Μοσκοβισί σε Αθήνα κόντρα στον Σόιμπλε

Η Δήλωση
tvxs.gr| 14 Δεκ. 2016
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, με δήλωσή του στο γαλλικό πρακτορείο, εξέφρασε ανοιχτά την στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε μετά την αρνητική παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την έκτακτη παροχή στους συνταξιούχους από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μετά από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, αποφάσισε, καθώς δεν υπήρχε ομοφωνία στο διοικητικό συμβούλιο, να «παγώσει» προσωρινά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να αξιολογηθεί αν η έκτακτη ενίσχυση είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών.
«Για μένα οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στο Γαλλικό Πρακτορείο, υποστηρίζοντας ανοιχτά την Αθήνα κόντρα στις μεθοδεύσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η έκτακτη ενίσχυση που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι σε αντίθεση με τη συμφωνία του Eurogroup και όπως παρατήρησε ο Πιερ Μοσκοβίσί δεν ήθελε να «αντιτάξει την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους και την κοινωνική συνοχή που ο ελληνικός λαός περιμένει».
«Η δήλωση Μοσκοβισί αποκαθιστά την πραγματικότητα και έρχεται σε αντίθεση με όσους ακραίους προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην διαπραγμάτευση», σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Πιτέλα: Ντροπή η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα...

Οι Ευρωβουλευτές της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι εξοργισμένοι με την απόφαση να ανασταλούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που...
δόθηκαν στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Τζιάνι Πιτέλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Η απόφαση της Ευρωζώνης είναι ντροπιαστική. Πίσω από αυτή την απόφαση κρύβεται το διαβολικό χέρι του Σόιμπλε. Είναι απαράδεκτη η ανταλλαγή δίκαιων και απαραίτητων κοινωνικών μέτρων, όπως η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων με το θέμα του χρέους».

«Πολλοί καταξιωμένοι οικονομολόγοι και το ΔΝΤ αποδέχονται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Μας καλούν να τελειώσουμε τη λιτότητα σε αυτή τη χώρα. Οι Έλληνες πολίτες έχουν ήδη συνεισφέρει πολύ. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κυρώσεις αλλά επενδύσεις. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να επανεξετάσουν αυτή την βλαβερή απόφαση για το καλό τόσο των Ελλήνων, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συνέχισε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οποιαδήποτε πολιτική κίνηση για να στηρίξουμε τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο Τζ. Πιτέλα και όπως χαρακτηριστικά έγραψε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «Noi stiamo con i greci!», δηλαδή «Εμείς είμαστε με τους Έλληνες!»..

Η απάντηση τού Δημήτρη Τσοβόλα στόν Κυριάκο Μητσοτάκη

Κύριε Μητσοτάκη, να ποια παράταξη κατέστρεψε 
την οικονομία και την κοινωνία
Δημήτρης Τσοβόλας ACTION IMAGES
Μιμούμενος τον πατέρα του Κων/νο Μητσοτάκη ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και υπενθυμίζοντας στον ελληνικό λαό ότι «το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά», επανέλαβε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του έτους 2017, τα ψευδή και τα απατηλά λόγια του πατέρα του (προέδρου της Ν.Δ. κατά την περίοδο 1990-1993), ότι δήθεν «η πολιτική τού Τσοβόλα δώσ’ τα όλα» κατέστρεψε τη χώρα.
Αυτό βέβαια το απατηλό σύνθημα ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. το εξεστόμισε χωρίς να το στηρίζει σε οικονομικά στοιχεία, παρότι γνωρίζει ότι η αλήθεια είναι τελείως αντίθετη. Αυτό γιατί, όπως προκύπτει από δημοσιευθέντα πολλάκις αδιαμφισβήτητα απολογιστικά στοιχεία της Βουλής και των αρμοδίων ελληνικών και ευρωπαϊκών στατιστικών υπηρεσιών, το δημόσιο χρέος στις 31.12.1989 ανήρχετο στο ποσό των 6.699 δισ. δραχμών ή σε ευρώ στο ποσό των 19,5 δισ., ενώ λόγω της αλλοπρόσαλλης και ταξικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. την περίοδο 1990-1993 πολλαπλασιάστηκε και ανήλθε στο ποσό των 23.431 δισ. δραχμών και την περίοδο 2004-2009 ανήλθε στο ποσό των 273,5 δισ. ευρώ.
Σε ποσοστό δε στο ΑΕΠ το δημόσιο χρέος το 1989 ήταν 61,5%, ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέδωσε το 2009 δημόσιο χρέος που ανήλθε στα 273,556 δισ. ευρώ και σε ποσοστό 106% του ΑΕΠ, παρότι εισέπραξε το Δημόσιο τεράστια ποσά από την πώληση εθνικού πλούτου και κερδοφόρων ΔΕΚΟ...