Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Fitch: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε...

 «Β» από «Β-»
Το κτήριο της Fitch Ratings στη Νέα Υόρκη (φωτογραφία αρχείου). 
EPA/JUSTIN LANE
Κατά μία βαθμίδα, σε «Β» από «B-» προηγουμένως, αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας και τη θετική προοπτική (outlook). Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η θετική προοπτική αντανακλά τις προσδοκίες για ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και του προγράμματος συνολικά τον Αύγουστο του 2018, δίχως να προκληθούν αστάθειες.
Ο Fitch εκτιμά ότι η βιωσιμότητα δημοσίου χρέους θα βελτιωθεί, λαμβάνοντας ώθηση από τη διατηρήσιμη ανάπτυξη και τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους. 
Ο οίκος παρατηρεί ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της θα έχουν ως στόχο μία υβριδική «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Ο αμερικανικός οίκος είχε αναβαθμίσει τελευταία φορά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε «B-» από «CCC» στις 18 Αυγούστου του 2017, αξιολογώντας τις προοπτικές ως θετικές. Είχε επικαλεστεί τότε την υποχώρηση του πολιτικού ρίσκου και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. 
Στις 19 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα -σε «Β» από «B-» προηγουμένως- είχε προχωρήσει και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, επιβεβαιώνοντας και τη θετική προοπτική (outlook).
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018
naftemporiki.gr

Τό Yπουργείο Εξωτερικών απαντάει στά τουρκικά σχόλια...

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: Η Τουρκία υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές


ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές» τονίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ, απαντώντας στα σχόλια του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, ο οποίος καταλόγισε στον Νίκο Κοτζιά ότι υιοθετεί «μη ειρηνική στάση» και ότι «ξεπερνά τα όρια».
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με σχόλια εκπροσώπου τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, ανέφερε: «Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί».
Ο κ. Γεννηματάς τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς» και «αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της».
«Η Ελλάδα επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει» επισήμανε, καλώντας την Άγκυρα «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης».
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ο οποίος χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη δήλωση του κ. Κοτζιά ότι...

Τό "κοκοράκι" πού νόμιζε τό "κοτέτσι" γιά δικό του...

Λόγος, ξεκάθαρα στημένος...
«Από πού αντλεί αυτό το θάρρος ο Αντώνης Σαμαράς; Η πολιτική του καριέρα δεν είναι ο ορισμός της επιτυχίας»...

Στα 188 χρόνια που υπάρχει το ελληνικό κράτος, δεν φημίζεται για την αρραγή ενότητα των πολιτικών του δυνάμεων. Έχει ζήσει μεταξύ άλλων δύο εμφυλίους (ο πρώτος ήταν ήδη σε εξέλιξη κατά την ίδρυση του, ο δεύτερος ανάμεσα στο 1946 και το 1949), έναν μεγάλο εθνικό διχασμό ανάμεσα στο 1914 και το 1917, που κατέληξε στην ύπαρξη δύο κρατών, καθώς και μια πληθώρα ειδικών δικαστηρίων στα οποία συνήθως οι εκάστοτε κυβερνώντες έστελναν τους προκατόχους τους, χρεώνοντας τους όλα τα κακώς κείμενα του κράτους.

Η πιθανότητα να φτάσει αυτή η περίεργη μήνυση στα δικαστήρια είναι βέβαια μηδαμινή. Εντούτοις, πρέπει να δει κανείς πίσω από το «δικαστικό» μέρος αυτή την υπόθεση. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει φιλοδοξία να σύρει στα δικαστήρια μηνυόμενο τον πρωθυπουργό -δεν μπορεί άλλωστε. Η πρόθεσή του είναι άλλη και δεν κρύβεται: Ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να κάνει μια δυναμική επιστροφή στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, υποσκελίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τον πραγματικό ηγέτη, όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της «αστικής τάξης».

Όλο το σκηνικό και ο λόγος του Αντώνη Σαμαρά είναι ξεκάθαρα στημένα με αυτή τη λογική. Διάγγελμα προς το λαό, σαν πρωθυπουργός, με το λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας από πίσω, με αναφορές στην υπεράσπιση της «αστικής δημοκρατίας» (!!!), συχνή επίκληση της κυβέρνησής του και του «έργου» και με τη επισήμανση -σε πρώτο ενικό πρόσωπο- ότι «θα τους πάω μέχρι τέλους». Καμία αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καμία έκκληση στη Νέα Δημοκρατία, ωσάν ο Αντώνης Σαμαράς να είναι κάτι που υπερβαίνει όλα αυτά.

Από πού αντλεί αυτό το θάρρος ο Αντώνης Σαμαράς;...