Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

"Διαπλοκή" : «... αλληλεξάρτηση της πολιτικής με τα ισχυρά συμφέροντα στον χώρο της ενημέρωσης»

Το πολιτικό σκέλος της διαπλοκής

Συντάκτης: ΕΦ. ΣΥΝ. - Editorial

Μια τροπολογία εντελώς απλή στο περιεχόμενό της ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από κόμματα και πολιτικούς. Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν χθες στη Βουλή ασφαλώς θα προκάλεσαν έκπληξη στους ανυποψίαστους.
                              *** 

Οι χυδαιότητες και οι κορόνες περί «υπουργού της Βόρειας Κορέας» και περί «χουντικού Κοινοβουλίου» σε άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόνο το γέλιο. Τα πράγματα όμως είναι απείρως σοβαρότερα απ’ ό,τι φαίνονται.
Για να επιταχύνει τη διαδικασία εφαρμογής του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεπεράσει την κωλυσιεργία -από άλλα κόμματα και κυρίως από τη Ν.Δ.- στη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και με την επίμαχη τροπολογία μετέφερε στη Βουλή την αρμοδιότητα της απόφασης του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών που θα δοθούν.
Ετσι αποκαλύφθηκε ο κόμπος πάνω στον οποίον σκαλώνει το χτένι. Με δεδομένο ότι ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς έχει επισήμως δηλώσει ότι οι άδειες που θα δοθούν θα είναι κάτω από πέντε, η αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης στην τροπολογία δείχνει πως κάποιοι επιθυμούν αυτός ο αριθμός να είναι πολύ μεγαλύτερος. Τι συμφέρον έχουν και αντιδρούν τόσο λυσσαλέα;
Στην πολιτική ορολογία έχει περάσει ο όρος «διαπλοκή», ο οποίος υποδηλώνει τη σύμπλεξη, ενίοτε τη σύμφυση, με δυο λόγια την αλληλεξάρτηση της πολιτικής με τα ισχυρά συμφέροντα στον χώρο της ενημέρωσης. Οι χθεσινές αντιδράσεις στη Βουλή ακριβώς αυτή την αλληλεξάρτηση εξέφραζαν: το κοινό συμφέρον των βαρόνων των μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών που με μια σχέση «δούναι και λαβείν» οι μεν κρατούν ζωντανούς τους δε.
Οι σημερινοί καναλάρχες, με βάση τα επίσημα στοιχεία, είναι εντελώς χρεοκοπημένοι. Καταρχήν είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες και μάλιστα με αδιαφανείς όρους για τον τρόπο με τον οποίο δανείζονταν όλα αυτά τα χρόνια - κάτι που ως γνωστόν ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη.
Εντεκα εταιρείες μέσων ενημέρωσης -ανάμεσά τους οι ισχυρότερες του χώρου- χρωστάνε στις τράπεζες πάνω από 800 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο στα χρόνια της κρίσης τέσσερις εισηγμένοι όμιλοι μέσων ενημέρωσης πήραν δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ. Για να επιβιώσουν όλοι αυτοί θέλουν πολιτική στήριξη. Κι όπως φαίνεται, πρόθυμοι υπάρχουν...
 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

Σύγκρουση με το ΔΝΤ

Tvxs Ανάλυση

09:17 | 30 Ιαν. 2016
Σήμερα αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Είναι ήδη γνωστό ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις εκκρεμότητες γύρω από το ασφαλιστικό.
Χάσμα υπάρχει στην εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού για το 2016 αλλά και για τη διετία 2017-2018, με το ΔΝΤ να ζητά μέτρα ύψους πάνω από 1,5 δισ μόνο για φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί συμβιβασμός για το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ επαναφέρει την απαίτηση για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και ζητά να αποτελέσουν οι παρεμβάσεις στα εργασιακά προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Βαθύ παρασκήνιο
Στην κουίντα τα νήματα κινεί ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ο οποίος ως μέλος της τρόικας παλαιότερα έχει ταυτιστεί με την αποτυχία του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου. Οπως όλα δείχνουν, έχει “κολλήσει” με τη συγκεκριμένη υπόθεση, παρεμβαίνει διαρκώς, συμμετέχει σε όσο περισσότερες κρίσιμες συναντήσεις μπορεί και κάνει όλο και πιο ακραίες προτάσεις. Το τελευταίο του έργο είναι η διαρροή της αποδοκιμασίας του για την πρόταση Κατρούγκαλου και της αντιπρότασής του για μειώσεις κύριων συντάξεων από 6% έως και 30%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δραστηριότητά του έχει προκαλέσει ενόχληση στις Βρυξέλλες καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ τάσσεται υπέρ μιας περισσότερο πολιτικής και λιγότερο λογιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Σε αντίθεση με τον κ. Τόμσεν, δείχνει να αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση λόγω των κινητοποιήσεων και του μετώπου της αντιπολίτευσης εναντίον της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Φαίνεται μάλιστα πως η δυσφορία αυτή έχει μεταφερθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού χωρίς όμως να προκύψει κάποιο αποτέλεσμα. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι ακόμη και η στήριξη της Κρ. Λαγκάρντ ώστε να παραμείνει για δεύτερη θητεία επικεφαλής του ΔΝΤ έχει μπει στο τραπέζι των παρασκηνιακών συζητήσεων.
Από την πλευρά του ΔΝΤ, εξάλλου, εκφράζονται ακόμη επιφυλάξεις ως προς τη συνέχιση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, όσο δεν αναλαμβάνεται κάποια δέσμευση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Νευρική αναμονή
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πιθανά όλα τα σενάρια: Και να επιτευχθεί σύντομα συμβιβασμός ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το αργότερο μέχρι τέλος Μαρτίου και να σπάσει το σκοινί που τεντώνεται επικίνδυνα λόγω της πίεσης που ασκεί το ΔΝΤ. Τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση; Συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης αποκλείεται, διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Ο πρωθυπουργός επιμένει στο διάλογο με τους αγρότες, υποστηρίζει τις διορθώσεις που επιχειρεί ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδύσεων και καλεί σταθερά τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της. Ωστόσο, τα βήματα προς τα πίσω που μπορεί να κάνει εξαντλούνται, με αποτέλεσμα η διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων το επόμενο διάστημα να είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια.

Στην Αθήνα οι θεσμοί, ξεκινά τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση


Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης
Το ασφαλιστικό αναμένεται να είναι το δυσκολότερο 
σημείο στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης 
με τους θεσμούς
Η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών για την αξιολόγηση του προγράμματος ξεκινά τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις.
  Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η πρώτη φάση θα διαρκέσει λίγες μέρες, καθώς θα υπάρξει διάλειμμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια οι θεσμοί θα επιστρέψουν ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Οι επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσουν εβδομάδα οι επαφές με τις ελληνικές αρχές.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονταν ήδη από τιςπροηγούμενες ημέρες εδώ, προκειμένου να προετοιμάσουν την άφιξη των επικεφαλής τους.
Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί το ασφαλιστικό, με τις προθέσεις των δανειστών να είναι άγνωστες προς το παρόν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κλιμάκια να διαπιστώνουν αποκλίσεις από το στόχο της περικοπής δαπανών ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ άγνωστη παραμένει και η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, το οποίο κατά παράδοση ακολουθεί σκληρή γραμμή.
Δημοσίευμα της Huffington Post ανέφερε ότι το Ταμείο θα επιδιώξει μειώσεις συντάξεων ύψους 15% μεσοσταθμικά.
Άλλωστε, όπως είχε ήδη πει και ο Πιερ Μοσκοβισί, «στο τραπέζι βρίσκονται δύσκολα θέματα και θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος, όμως στόχος της Κομισιόν είναι να μείνουμε πιστοί στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε συμφωνήσει με τις ελληνικές αρχές».
efsyn.gr

Παρατείνεται η αποχή των δικηγόρων


Αρειος Πάγος
                                                              EUROKINISSI/ TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ
Μαρία Δήμα Συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους μέχρι τη μεθεπόμενη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου αποφάσισε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, για το ασφαλιστικό ζήτημα.
Η ολομέλεια συνεδρίασε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπό την προεδρία του Βασίλη Αλεξανδρή, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις έως τώρα εξελίξεις-συζητήσεις επί του ασφαλιστικού.
Το δικηγορικό σώμα επανέλαβε τη θέση του ότι ένας ουσιαστικός διάλογος προϋποθέτει την απόσυρση του προσχεδίου της κυβέρνησης και την έναρξη των συζητήσεων από μηδενική βάση.
Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα που τυχόν να έχουν προκύψει.
efsyn.gr
 

Προσωρινή αναστολή της απεργίας των ναυτεργατών

Οι ναυτεργάτες, δένουν και πάλι τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας στις 4 και 5 Φεβρουαρίου
Προσωρινή αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ. Έτσι, την Κυριακή στις 6 το πρωί, ολοκληρώνεται η 48ωρη πανελλαδική απεργία που ήταν σε εξέλιξη και θα εκτελούνται κανονικά όλα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.
Όμως, οι ναυτεργάτες, δένουν και πάλι τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας στις 4 και 5 Φεβρουαρίου με προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.
Οι ναυτεργάτες αντιδρούν στο ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης διεκδικώντας τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ΝΑΤ.

Σύλλογος Υπαλλήλων του ΝΑΤ

Στο μεταξύ νέες κινητοποιήσεις αποφάσισε ο Σύλλογος Υπαλλήλων του ΝΑΤ με βασικό αίτημα «όχι στην κατάργηση του ΝΑΤ, του ΚΕΑΝ, των Ταμείων Πρόνοιας και του ΕΛΟΕΝ».Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου νέα γενική συνέλευση και συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι, στη συνέχεια πορεία στο Μαξίμου προκειμένου «να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η διάλυση του ΝΑΤ, τόσο για τους εν ενεργεία και τους συνταξιούχους ναυτικούς, όσο και για τη ναυτιλία».
Συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 4 Φεβρουαρίου.
efsyn.gr

Πληρωμένη συνέντευξη δημάρχου ...με τα λεφτά των πολιτών!...



 

Μια μέθοδος έμμεσης προβολής δημάρχων και περιοχών,  καλλιεργείται από ορισμένα ΜΜΕ. Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια», μεγάλος δήμος της χώρας ανέθεσε μια τέτοιου είδους προβολή στις εκδόσεις «Έθνος» και το...
περιοδικό «Travel Book», περιλαμβάνοντας στη συμφωνία και συνέντευξη του δημάρχου!
Η εργασία που ανατίθεται στο «Έθνος» είναι ένα «πολυσέλιδο δημοσιογραφικό και φωτογραφικό αφιέρωμα στο “Travel Book”, ανάρτηση όλης της ύλης στο www.thetravelbook.gr για έναν χρόνο, ανάρτηση όλης της ύλης στο www.ethnos.gr επίσης για έναν χρόνο και συνέντευξη του δημάρχου στη στήλη “Πρόσωπα”». 
Το πολυσέλιδο αυτό δημοσιογραφικό αφιέρωμα θα στοιχίσει στον δήμο 4.920 ευρώ, πληρωτέα εντός 60 ημερών από την αρχή της προβολής του αφιερώματος.
typologies.gr

Υπηρέτες τηλεοπτικών αφεντάδων...


«Απροκάλυπτη στήριξη καναλαρχών», αναφέρει το κύριο άρθρο της εφημερίδας "Αυγή"…
Όλα τα μέσα για να συνεχιστεί το μόνιμο καθεστώς διαπλοκής, το οποίο χτίστηκε πάνω στην προσωρινότητα του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, χρησιμοποιούν τα κόμματα (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ) που...
επί δεκαετίες ωφελήθηκαν από αυτό το καθεστώς, αλλά και κόμματα που οφείλουν την ύπαρξή τους ή ελπίζουν να επιβιώσουν με την εύνοια των αφεντικών της ενημέρωσης – επικοινωνίας.

Αφού αντιτάχθηκαν -με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ- στον νόμο για τα ΜΜΕ και τορπίλισαν τη συγκρότηση νόμιμου και αξιόπιστου ΕΣΡ με πρόσχημα τον καθορισμό του αριθμού των αδειών από τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, χθες πολέμησαν λυσσαλέα και την τροπολογία που αναθέτει τη σχετική αρμοδιότητα στο Κοινοβούλιο. Ορισμένοι δε, με γνωστή ευαισθησία στο θέμα, όπως οι κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος, προεξόφλησαν ότι ο διαγωνισμός για τη χορήγηση μόνιμων τηλεοπτικών αδειών δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Στο πλευρό τους οι Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης, Β. Λεβέντης και Χ. Θεοχάρης.

* Υπερψηφίστηκε η τροπολογία που αναθέτει στη Βουλή τον προσδιορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών

enimerosi24.gr

Παράταση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων

ΔΣΑ
Έως και τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνεδρίασε σήμερα Σάββατο, 30/1/2016 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενημερώθηκε από το Πρόεδρο της, Πρόεδρο του ΔΣΑ Βασ. Αλεξανδρή για τις έως τώρα εξελίξεις-συζητήσεις επί του ασφαλιστικού.
Το δικηγορικό σώμα επανέλαβε την θέση του ότι ένας ουσιαστικός διάλογος προϋποθέτει την απόσυρση του προσχεδίου της κυβέρνησης και την έναρξη των συζητήσεων από μηδενική βάση.
Οπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Β. Αλεξανδρής, δεν μπορεί να συνιστά βάση διαλόγου για ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, το σημερινό προσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο καταστρατηγεί θεμελιώδεις αρχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, είναι αναξιόπιστο, στερείται αναλογιστικής μελέτης και οδηγεί απροσχημάτιστα σε δήμευση του εισοδήματος των δικηγόρων.
Κατόπιν διαλογικής συζήτησης, η Ολομέλεια αποφάσισε ομόφωνα την συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως και την Δευτέρα, 8/2/2016.
Επίσης την Παρασκευή, 5/2/2016, θα συνεδριάσει εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα που τυχόν προκύψουν.
enimerosi24.gr