Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Μεγάλος συνασπισμός: Η εναλλακτική της «αριστερής παρένθεσης»

TVXS Aνάλυση

17:41 | 08 Σεπ. 2015
tvxs.gr
Νέα Δημοκρατία και παραδοσιακά media το προωθούν ως κεντρικό διακύβευμα της προεκλογικής ατζέντας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σκοπεύει να το θέσει ως βασικό ζήτημα του αυριανού ντιμπέιτ και τα «Νέα», με το σημερινό τους πρωτοσέλιδο, επικαλούμενα διαρροή εκ Βρυξελλών, διακηρύσσουν ότι αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
Είναι ο στόχος που ο Αλέξης Τσίπρας αποκρούει κατηγορηματικά διεκδικώντας «την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει επιτέλους η Αριστερά» και διαμηνύοντας ότι δεν θα γίνει όμηρος και συνένοχος των «ζόμπι».
Το δημοσίευμα των Νέων
Είναι όμως κι ένας στόχος που δεν θα εγκαταλειφθεί εύκολα, είτε μέσω του «συναινετικού» σφυροκοπήματος Μεϊμαράκη, είτε μέσω του δημοσκοπικού κλίματος και των διαρροών που αποδίδονται στους δανειστές.
Σύμφωνα με το σημερινό, ενδεικτικό πρωτοσέλιδο των Νέων, πηγή των Βρυξελλών ανέφερε πως μόνο με μια κυβέρνηση που θα διαθέτει ευρύτατη νομιμοποίηση θα διαπραγματευθεί η ευρωζώνη ρύθμιση του χρέους. Μάλιστα, η ίδια πηγή φέρεται να διαβεβαίωσε ότι τα σχετικά μηνύματα έχουν ήδη σταλεί και στα ελληνικά κόμματα.
«Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα»φέρεται να δήλωσε η εν λόγω πηγή, προσθέτοντας ότι η θέση αυτή της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει βαρύνοντα παράγοντα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων μετά τις εκλογές, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Η απάντηση Τσακαλώτου
Με το βλέμμα στραμμένο όχι μόνον στην κάλπη, αλλά ακριβώς και στην επόμενη ημέρα των εκλογών ήρθε η απάντηση στο δημοσίευμα από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β Αθήνας Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος τόνιε ότι «καμία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα» και πως «δεν υπάρχουν ουδέτερες πολιτικές».
«Προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της χώρας», λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος,  «είναι η ρύθμιση του χρέους. Και αυτό ήταν η βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που κυβέρνησαν και θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο. Κανένας μεγάλος συνασπισμός, λοιπόν, όπως φέρεται να υποστηρίζει πηγή της Κομισιόν δεν εγγυάται ρύθμιση του χρέους –το αντίθετο.

Η ΝΔ του κ. Μεϊμαράκη έχει ξεκαθαρίσει, με χίλιους δυό τρόπους, ότι θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καμία, όμως, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Δεν υπάρχουν «ουδέτερες» πολιτικές. Η χώρα έχει ανάγκη από μια αριστερή κυβέρνηση που θα μπορέσει να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει ένα «παράλληλο πρόγραμμα» που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις».
Η δε συνέχεια στη μάχη και στην, δια της συναινέσεως, επιχείρηση παγίδευσης του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται αύριο σε επίπεδο κορυφής - στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, όπου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σχεδιάζει ανοιχτό και απ' ευθείας προσκλητήριο συγκυβέρνησης στον Αλέξη Τσίπρα...

Οι τερατογενέσεις από τή σύγχυση τού χρόνου στήν πολιτική καί η απεικόνιση τής "γελοιότητας τού πρωθύστερου" εκτός λογοτεχνίας...

Ο μεγάλος θεωρητικός τής Οκτωβριανής Επανάστασης Βλαδίμηρος 'Ιλιτς Ουλιάνωφ (Λένιν) σέ ώρα εργασίας στό γραφείο του.
φωτο : "Ταραντέλα καριέρα τσι Κέρκυρας"


Μπέρτολτ Μπρεχτ – Για τον όρο “μετανάστες”

644446_413899895335278_2136005375_n
                                                                
                                         Λαθεμένο μου φαινόταν πάντα τ’ όνομα που μας δίναν:
"Μετανάστες"
Θα πει, κείνοι που αφήσαν την πατρίδα τους. Εμείς, ωστόσο,
δε φύγαμε γιατί το θέλαμε,
λεύτερα να διαλέξουμε μιάν άλλη γη. Ούτε
και σε μιάν άλλη χώρα μπήκαμε
να μείνουμε για πάντα εκεί, αν γινόταν.
Εμείς φύγαμε στα κρυφά. Μας κυνήγησαν, μας προγράψανε.
Κι η χώρα που μας δέχτηκε, σπίτι δε θα ‘ναι, μα εξορία.

8112_344556582289421_1391226781_n
Έτσι απομένουμε δω πέρα, ασύχαστοι, όσο μπορούμε πιό κοντά
στα σύνορα,
προσμένοντας του γυρισμού τη μέρα, καραδοκώντας το παραμικρό
σημάδι αλλαγής στην άλλην όχθη, πνίγοντας μ’ ερωτήσεις
κάθε νεοφερμένο, χωρίς τίποτα να ξεχνάμε, τίποτα
ν’ απαρνιόμαστε,
χωρίς να συχωράμε τίποτ’ απ’ όσα έγιναν, τίποτα δε συχωράμε.
Α, δε μας ξεγελάει τούτη η τριγύρω σιωπή! Ακούμε ίσαμ’ εδώ
τα ουρλιαχτά που αντιλαλούν απ’ τα στρατόπεδά τους. Εμείς
οι ίδιοι
μοιάζουμε των εγκλημάτων τους απόηχος, που κατάφερε
τα σύνορα να δρασκελίσει. Ο καθένας μας,
περπατώντας μες στο πλήθος με παπούτσια ξεσκισμένα,
μαρτυράει τη ντροπή που τη χώρα μας μολεύει.
Όμως κανένας μας
δε θα μείνει εδώ. Η τελευταία λέξη
δεν ειπώθηκε ακόμα.
                                                                                           ********
Μπ. Μπρεχτ, Ποιήματα, 1937 - μτφρ. Μάριος Πλωρίτης, Θεμέλιο
Αντικλείδι

Τον «καλύπτουν»...


Συνεχίζουν να καλύπτουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι στη συνείδηση των περισσοτέρων, έχει μείνει ως ο κύριος υπεύθυνος για την μη ευόδωση της συμπαράταξης με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
 Το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα στελέχη του κόμματος, με πρώτη βεβαίως την Φώφη Γεννηματά σπεύδουν να απαντήσουν στον Αλέξη Τσίπρα και τα όσα είπε περί ανάγκης το ΠΑΣΟΚ να απαλλαγεί από τα «βαρίδια» του για να μπορέσουν οι δύο χώροι να συνεργαστούν, πως από τα βαρίδια τους απήλλαξε ο ίδιος όταν τα πήρε στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ας εννοούσε μόνο ένα …βαρίδι, ο τέως πρωθυπουργός. Τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τώρα, όμως,το πάνε ένα βήμα παραπέρα. Μιλώντας στον ρ/σ Alpha, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης, υποστήριξε ότι ο κ.Βενιζέλος έχει δώσει και μάχη και έχει αναλάβει ευθύνες, παρέχοντάς του πλέον άμεση κάλυψη. Θέλησε μάλιστα να βάλει εκείνος τους όρους της συνεργασίας, υποστηρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τη δημιουργία ενός τρίτου προοδευτικού πόλου και πως η χώρα θα πρέπει να κυβερνηθεί με προοδευτικό πρόσημο και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.«Χρειάζεται πρακτικό σχέδιο ανασυγκρότησης και πάνω σε αυτό θα ζητήσουμε και από ΣΥΡΙΖΑ και από ΝΔ να τοποθετηθούν», είπε…
matrix24.gr

Ο Σκουρλέτης αποκλείει το ενδεχόμενο «μεγάλου συνασπισμού»...


Μιλώντας στον BHMA FM ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε, πως, "την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού τη θέλουν εκείνοι, οι οποίοι θέλουν με τον ένα, ή με τον άλλο τρόπο, να...
αποδείξουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στη μέχρι τώρα κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πρόταση. Διότι, σού λέει, και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που υπηρέτησαν αυτή την πολιτική, είναι το ίδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ".
Και πρόσθεσε:
Εμείς έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι αυτή η συμφωνία ήταν η λιγότερο επικίνδυνη, επώδυνη, το μικρότερο κακό πού είχαμε μπροστά μας προς τις άλλες επιλογές, αλλά παράλληλα θέλουμε να την υπερβούμε, θέλουμε να δημιουργήσουμε τους όρους απεμπλοκής από τις πολιτικές λιτότητας και παρουσιάζουμε κι ένα παράλληλο πρόγραμμα, που κανείς μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιάσει.

Ως προοπτική, δεν βοηθάει τη χώρα. Μια χώρα, για να διαπραγματευτεί και να κερδίσει πράγματα για την επόμενη μέρα, θέλει μια κυβέρνηση, η οποία θα πιστέψει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, δεν θέλει μια κυβέρνηση ‘’κουρελού’’΅...

Βενεζουέλα: Θα υποδεχτούμε 20.000 Σύρους πρόσφυγες...



...θα μοιραστούμε αυτή τη γη...
Εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του για την υποδοχή 20.000 προσφύγων από την Συρία στους κόλπους της συριακής κοινότητας της Βενεζουέλας, έδωσε ο Νικολάς Μαδούρο.
«Έδωσα εντολή στην...
υπουργό Εξωτερικών, Ντέλσι Ροντρίγκες, να συναντηθεί με την συριακή κοινότητα, καθώς η Βενεζουέλα θα υποδεχθεί 20.000 Σύρους στους κόλπους της συριακής διασποράς», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο και πρόσθεσε: «Θέλω να έρθουν 20.000 Σύροι, συριακές οικογένειες, να έρθουν στη Βενεζουέλα και να μοιραστούμε μαζί αυτήν τη γη».

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε ότι υποδέχεται τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική με «ανοιχτές αγκάλες». «Θα ήθελα να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία για να επαναλάβουμε τη θέση της κυβέρνησής μας σε ό,τι αφορά την υποδοχή ανθρώπων που έχουν εκδιωχθεί από την πατρίδα τους και θα ήθελαν να έρθουν να ζήσουν, να εργαστούν και να συμβάλουν στην ευημερία και την ειρήνη στην Βραζιλία», είπε η Ρουσέφ μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                                        από "ΤΑ ΝΕΑ"

Εκατοντάδες Αμερικανοί προσφέρονται να φιλοξενήσουν Σύρους πρόσφυγες

Εκατοντάδες Αμερικανοί προσφέρονται να φιλοξενήσουν σύρους πρόσφυγες
Η φωτογραφία με το καλωσόρισμα των προσφύγων προέρχεται από την Βρετανία αλλά αντανακλά και το πνεύμα των Αμερικανών που δηλώνουν πρόθυμοι να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους σύρους πρόσφυγες.  
Πηγή: (RΕUΤΕRS)

Εκατοντάδες αμερικανών πολιτών προσφέρθηκαν τη Δευτέρα να φιλοξενήσουν Σύρους μετανάστες στα σπίτια τους, αναφέροντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες όφειλαν να επιτρέψουν την είσοδο σε περισσότερους ανθρώπους από εκείνους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω του εμφυλίου πολέμου.

Σχεδόν 1.300 άτομα είχαν υπογράψει την αναφορά στον προοδευτικό ιστότοπο MoveOn.org μέχρι χθες (Δευτέρα), καλώντας την κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς στον αριθμό των σύρων προσφύγων καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με αριθμούς-ρεκόρ αιτούντων άσυλο.

Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι 4 εκατομμύρια άτομα έχουν φύγει από τη χώρα από την αρχή του εμφυλίου το 2011. Οι ΗΠΑ έχουν επιτρέψει την είσοδο σε περίπου 1.500 πρόσφυγες και ο Λευκός Οίκος είπε ότι εξέταζε μια σειρά θέσεων για το θέμα.

Ο πάστορας Εβερετ Σάτοκ, 59, από το Μιλ Κρικ της κεντρικής πολιτείας Ιντιάνα που είναι μεταξύ αυτών που υπογράφουν την αναφορά, είπε ότι το να ανοίξει το σπίτι του σε πρόσφυγες ήταν μέρος της αμερικανικής παράδοσης υποδοχής μεταναστών.

«Οφείλουμε να μοιραστούμε κάποια απ' αυτήν την ευθύνη [για τον πόλεμο στη Συρία] λόγω των αλλαγών των καθεστώτων στη Μέση Ανατολή. Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων», τόνισε ο Σάτοκ, αναφερόμενος στην επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003.

«Η οικογένειά μου μπορεί να συνεισφέρει»

Η Γουέντι Γουίλσον-Μίλερ, 40, από το Στούντιο Σίτυ της δυτικής πολιτείας Καλιφόρνιας, είπε ότι είχε υπογράψει γιατί η κρίση στη Συρία φαινόταν ατέλειωτη και η δεινή κατάσταση των προσφύγων όλο και πιο επείγουσα. Η οικογένειά της μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά, το ίδιο και οι ΗΠΑ, δήλωσε η Γουίλσον-Μίλερ, ειδική επιστήμονας σε θέματα γονιμότητας και μητέρα δύο παιδιών.

«Αν οι ΗΠΑ άνοιγαν όντως τις πόρτες και έλεγαν, 'Ναι, θα επιτρέψουμε την είσοδο σε περισσότερους πρόσφυγες', και χρειάζονταν περισσότερες οικογένειες, τότε ξέρω ότι η δική μου θα προσφερόταν", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την αναφορά της οργάνωσης MoveOn, οι υπογράφοντες είναι οικογένειες, νεαρά ζευγάρια, φοιτητές και φοιτήτριες, μεγαλύτερα ζευγάρια που τα παιδιά τους είχαν μεγαλώσει και φύγει από το σπίτι καθώς και άλλοι με χώρο στις κατοικίες τους τον οποίο μπορούν να προσφέρουν σε άτομα που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Συρία εξαιτίας της βίας.

Η Σάνον Λένερτ Μπράουν, από το Εναμκλο στη δυτική πολιτεία Ουάσιγκτον, έγραψε στον ιστότοπο ότι είχε ένα τροχόσπιτο που θα μπορούσε να φτιαχτεί.

Αλλοι όμως, παρότι προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, ανησυχούσαν ότι μαζί με αυτούς που φεύγουν από τον πόλεμο μπορούν να έρθουν στις ΗΠΑ και εξτρεμιστές. «Κάνω την προσευχή μου να μην προσπαθήσει να μπει κανένας τρομοκράτης που προσποιείται τον πρόσφυγα», έγραψε η Πάτι Πέρι από το Κράνμπερι Λέικ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

tanea.gr

Μύκονος: Ελεύθερος και ο 25χρονος μπράβος που...

...ξυλοκόπησε 31χρονο Κύπριο - σε κώμα το θύμα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14:26 |
Μύκονος: Ελεύθερος και ο 25χρονος μπράβος που ξυλοκόπησε 31χρονο Κύπριο - σε κώμα το θύμα

Παραδόθηκε το πρωί της Τρίτης ο 25χρονος μπράβος  ο οποίος εμπλέκεται στον άγριο ξυλοδαρμό 31χρονου Κύπριου, το βράδυ της περασμένης Κυριακής στη Μύκονο, έξω από beach bar στην παραλία Super Paradise.

Με την παρέλευση του αυτοφώρου, μετέβη στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, όπου και ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί. Με εντολή εισαγγελέα, αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος.

Υπενθυμίζεται ότι ελεύθερος αφέθηκε τη Δευτέρα και ο 34χρονος μπράβος που επόπτευε το beach bar.

Και οι δύο είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης από κοινού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 34χρονος γρονθοκόπησε τον 31χρονο Βαγγέλη Πέππο, ενώ ο 25χρονος τον ξυλοκόπησε, με αποτέλεσμα ο Κύπριος να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι και να νοσηλεύεται τώρα σε κώμα στο Θριάσιο Νοσοκομείο της Αθήνας.

tanea.gr

Βρυξέλλες: Λύση για το χρέος μόνο με μεγάλο συνασπισμό

Βρυξέλλες: Λύση για το χρέος μόνο με μεγάλο συνασπισμό

Πηγή: REUTERS 

Μόνο με μια κυβέρνηση που θα διαθέτει ευρύτατη νομιμοποίηση θα διαπραγματευθεί η ευρωζώνη ρύθμιση του χρέους σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών, η οποία διαβεβαιώνει μάλιστα ότι τα σχετικά μηνύματα έχουν ήδη σταλεί και στα ελληνικά κόμματα.

«Ειναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η πηγή της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η θέση αυτή της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει βαρύνοντα παράγοντα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων μετά τις εκλογές, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η φωνή αυτή έρχεται να προστεθεί στα μηνύματα που έχουν στείλει το τελευταίο διάστημα κατ' επανάληψιν οι δανειστές, ότι περιμένουν ασφάλεια, συνεπή εφαρμογή του προγράμματος και «ιδιοκτησία» του από τη νέα κυβέρνηση.

Τσακαλώτος: «Κανένας μεγάλος συνασπισμός δεν εγγυάται ρύθμιση του χρέους»
«Προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της χώρας είναι η ρύθμιση του χρέους. Και αυτό ήταν η βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που κυβέρνησαν και θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο» σημειώνει, σε δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Κανένας μεγάλος συνασπισμός, λοιπόν, όπως φέρεται να υποστηρίζει πηγή της Κομισιόν δεν εγγυάται ρύθμιση του χρέους – το αντίθετο» σημειώνει, απαντώντας στην πηγή της ΕΕ που, λίγο νωρίτερα, είχε υποστηρίξει ότι «η ευρωζώνη θα διαπραγματευθεί ρύθμιση του χρέους μόνο με μια κυβέρνηση που θα διαθέτει ευρύτατη νομιμοποίηση».

«Η ΝΔ του κ. Μεϊμαράκη έχει ξεκαθαρίσει, με χίλιους δυό τρόπους, ότι θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καμία, όμως, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Δεν υπάρχουν "ουδέτερες" πολιτικές» συνεχίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και καταλήγει:

«Η χώρα έχει ανάγκη από μια αριστερή κυβέρνηση που θα μπορέσει να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει ένα "παράλληλο πρόγραμμα" που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις».

ΠΡΟΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση του χρέους που έχει υποσχεθεί το Eurogroup από τον Νοέμβριο του 2012 οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, άλλη μία φορά σε καθυστέρηση.

Το 2014, η προηγούμενη κυβέρνηση διεκδικούσε τη ρύθμιση με όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα, που ήταν τότε η βασική προϋπόθεση. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι την ανέβαλλαν συνεχώς ώσπου προκηρύχθηκαν εκλογές και έμεινε στο ράφι.

Φέτος τον Αύγουστο, μετά τη συμφωνία, μια νέα απόφαση του Eurogroup υποσχέθηκε «να εξετάσει, αν είναι απαραίτητο, πιθανά πρόσθετα μέτρα (πιθανή μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και περιόδους αποπληρωμών), με στόχο τη διασφάλιση ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε βιώσιμο επίπεδο». Η προϋπόθεση που θέτει η απόφαση του Αυγούστου είναι να εφαρμόζεται το πρόγραμμα, ενώ ως χρονικός ορίζοντας για την έναρξη της συζήτησης τίθεται η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Ομως οι εκλογές, όπως όλα δείχνουν, θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση την αξιολόγηση του προγράμματος. Κι αυτό με τη σειρά του θα συμπαρασύρει την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Οι εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών συγκλίνουν στο ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει πιθανότατα τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά ίσως τραβήξει ώς το 2016.
tanea.gr

" 'Οσοι επιμένουν να δηλώνουν προσανατολισμό με ετικέτες του τύπου: Αριστερά, Δεξιά, Κέντρο, Κεντροαριστερά, Κεντροδεξιά, θα διακινδύνευα να τους συστήσω, όσο μπορώ διακριτικότερα, να ελέγξουν, ιατρικά, τους δείχτες νοημοσύνης τους..."

EΠIΦYΛΛIΔA

Γιδοβοσκός με φράκο
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ
 Στο πεδίο του θεωρητικού πολιτικού προβληματισμού (αν υπάρχει, σήμερα πια, τέτοιο πεδίο), όσοι πολίτες ελλαδικοί επιμένουν να δηλώνουν προσανατολισμό με ετικέτες του τύπου: Αριστερά, Δεξιά, Κέντρο, Κεντροαριστερά, Κεντροδεξιά, θα διακινδύνευα να τους συστήσω, όσο μπορώ διακριτικότερα, να ελέγξουν, ιατρικά, τους δείχτες νοημοσύνης τους. Αν απαιτήσουν να εξηγήσω το γιατί, θα απαντήσω ότι ο χώρος της επιφυλλίδας δεν επαρκεί ή είναι κρίμα να χαραμιστεί για να εξηγηθούν τα αυτονόητα.

Στα αυτονόητα συμπεριλαμβάνεται και η πείρα όλων μας στην Ελλάδα, τα τελευταία έξι τουλάχιστον χρόνια: Μας κυβέρνησαν όλες οι ιδεολογικές ετικέτες και ήταν όλες διαχειριστικές της μιας και μόνης κοινωνικής επιδίωξης: να συντηρηθεί ή να μεγιστοποιηθεί κατά το δυνατό (ή ακόμα και με παρανοϊκό υπερδανεισμό) η καταναλωτική ευχέρεια των ψηφοφόρων. Απέδειξαν όλα τα κόμματα ότι λογαριάζουν ιδιοτελώς τους πολίτες μόνο σαν ψηφοφόρους, απέδειξαν όλοι οι πολιτευόμενοι, μα απολύτως όλοι, ότι το πρώτο (ή το μόνο) που τους ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή τους. Να επανεκλεγούν κερδίζοντας τις εντυπώσεις και οι εντυπώσεις κερδίζονται όταν υπόσχεσαι αύξηση εισοδημάτων, όχι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα αποκαθιστούσαν κράτος λειτουργικό, κράτος δικαίου, κράτος πρόνοιας.
Ολα τα κόμματα, με όποια ιδεολογία κι αν προσπαθούν να ξεγελάσουν τους μειωμένης νοημοσύνης πολίτες, μόλις έγιναν κυβέρνηση μοίρασαν με τους συγκυβερνώντες τα ρουσφέτια (4-3-1), διόρισαν σε όλους τους διοικητικούς κόμβους των κρατικών θεσμών και των δημόσιων οργανισμών κομματικούς κλακαδόρους, ανέβασαν σε υπουργικούς θώκους μικρονοϊκά ή και γελοία άτομα ευρείας τηλεοπτικής «αναγνωρισιμότητας». Και ταυτόχρονα συνεχίζουν να ρητορεύουν τυποποιημένα ιδεολογήματα «σοσιαλιστικά», «φιλελεύθερα», «ριζοσπαστικώς αριστερά», «κεντρώα». Ξέρουν ότι μεγάλη μερίδα τάχα και πολιτών προσδένονται τυφλά και άλογα σε ένα κόμμα όπως και σε μια ποδοσφαιρική ομάδα – η ιδεολογική ετικέτα είναι το ακριβές ανάλογο της τυχαίας ονομασίας των κερδοσκοπικών αθλητικών εταιρειών.
Από τα κόμματα που συγκροτούν το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα ανυπότακτο στη διαφημιστική λογική της οδοντόπαστας ή των απορρυπαντικών, λογική του κυνηγητού των εντυπώσεων. Σκεφθείτε τις ονομασίες των κομμάτων που διεκδικούν ή διεκδίκησαν την ψήφο μας:

Η Άντζελα Γκερέκου δεν θα είναι υποψήφια πρός μεγάλη λύπη όσων έχουν λεπτό γούστο αλλά καί όσων καταλαβαίνουν -μέ τό πρώτο- τίς κινήσεις τής πολιτικής σκακιέρας...

Η Γκερέκου "άδειασε" τον Μεϊμαράκη...

undefined
Δεν θα είναι υποψήφια (με τη ΝΔ) στις εκλογές...
Η Άντζελα Γκερέκου ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. 
Μεσω...
Facebοok, ευχαρίστησε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την πρόσκληση που της έκανε να συμπεριληφθεί στις λίστες της ΝΔ, αλλά τόνισε ότι δεν την αποδέχθηκε για προσωπικούς λόγους.

Αναλυτικά η δήλωσή της:«Βρισκόμαστε όλοι μας μπροστά στην κρίσιμη επιλογή των Εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου. Η πορεία των μέχρι στιγμής εξελίξεων, απέδειξε ότι ο δρόμος από εδώ και εμπρός, είναι μόνο ένας και συγκεκριμένος. Για να τον διανύσουμε με επιτυχημένο τρόπο, απαιτείται η διάθεση ουσιαστικής συνεργασίας και ο εθνικός προσανατολισμός όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου.

Σε ότι με αφορά, θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Μεϊμαράκη για την τιμητική πρόσκληση που μου έκανε, να συμπεριληφθώ στις λίστες του κόμματος. Προσωπικοί λόγοι με υποχρεώνουν κατά το διάστημα αυτό να απέχω από την πρώτη γραμμή της προεκλογικής μάχης, και για το λόγο αυτό, δεν ήμουν σε θέση να αποδεχθώ την πρόταση του Προέδρου της Ν.Δ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είμαι απούσα από τον δημόσιο πολιτικό διάλογο. Παραμένω μέλος της ενεργούς πολιτικής σκηνής, τόσο στην Κέρκυρα, όσο και στη χώρα γενικά. 

Είμαι βέβαιη ότι την επομένη των Εκλογών, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα που θα επιλέξει ο ελληνικός λαός με διάθεση συνεργασίας και κλίμα εθνικής ομόνοιας, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τη δημιουργία ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας τη στιγμή αυτή».  


Ανάγωγα

Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ απουσίαζαν οι αιχμές στο ΠΑΣΟΚ. Μόνο κριτική γενικού χαρακτήρα στο παλιό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Επιτέθηκε κυρίως στη Νέα Δημοκρατία και, όταν αναφέρθηκε στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, είπε για «την κυβέρνηση Σαμαρά και των συνεργατών του». 
Το πιάσαμε το υπονοούμενο...

        τού Τάσου Παππά 
από τήν  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ρεβανσιστές...


Μεϊμαράκης, Θεοδωράκης, ΓεννηματάΔημοσιολόγοι και συστημικά κόμματα είτε διαχειρίστηκαν την εξουσία είτε όχι, προσπαθούν να στριμώξουν σαράντα χρόνια σε επτά μήνες. Μας λένε δηλαδή ότι...
η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά στις κάλπες γιατί αθέτησε τις υποσχέσεις της και υπέγραψε μνημόνιο. Μάλιστα. Δύο ερωτήσεις με βάση την κοινή λογική, χωρίς φυσικά να περιμένουμε απαντήσεις:

-Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, όλοι-καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, κόμματα και γνωστοί αναλυτές- πίεζαν ασφυκτικά τον Αλέξη Τσίπρα να αφήσει τις μαγκιές με τους Ευρωπαίους, να υποστείλει τη σημαία της αντίστασης, να διώξει κλωτσηδόν τον Βαρουφάκη γιατί εκνευρίζει τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ, να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία ρωγμών στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και να δεχτεί αδιαμαρτύρητα ό,τι του δώσουν οι δανειστές. Σε καμία φάση δεν του έβαλαν όρους για το περιεχόμενο της συμφωνίας. «Υπόγραψε να τελειώνουμε και να σωθεί η χώρα» κραύγαζαν. Είναι βέβαιο ότι θα συναινούσαν και στην πιο επονείδιστη συμφωνία. Αν ο Τσίπρας επέμενε στις απόψεις του, αν η συνέπεια αυτής της τακτικής του ήταν η μετωπική σύγκρουση με τους ευρωκράτες θα τον αποθέωναν επειδή θα είχε μείνει πιστός σε όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά; Όχι βεβαίως. Θα τον εγκαλούσαν για έγκλημα κατά της πατρίδας και θα απαιτούσαν να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο προκειμένου να δικαστεί για εσχάτη προδοσία. Ο κομπογιαννιτισμός σε πλήρη ανάπτυξη... 
-Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να κατηγορείται μια κυβέρνηση γιατί δε διόρθωσε μέσα σε επτά μήνες όσα κακά έχουν προκαλέσει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ σε σαράντα χρόνια. Έχουν την άποψη οι κατήγοροι ότι θα μπορούσε μια μονοθεματική κυβέρνηση (ασχολήθηκε αναγκαστικά κυρίως με τις διαπραγματεύσεις), η οποία κινήθηκε μέσα σ' ένα κατάφωρα εχθρικό περιβάλλον, με τους μνημονιακούς μηχανισμούς ανεξέλεγκτους και με πρόσωπα που έπαιρναν εντολές από το εξωτερικό σε θέσεις- κλειδιά στο κράτος, στους θεσμούς και στις τράπεζες, να θεραπεύσει τις πληγές-κακοφορμισμένες από καιρό-που έχουν προκαλέσει στο σώμα της κοινωνίας , της δημόσιας διοίκησης και του πολιτικού συστήματος οι εκπρόσωποι του φαυλεπίφαυλου συναινετικού δικομματισμού;

Οι αριστοτέχνες της μνησικακίας δεν έχουν χωνέψει την ήττα τους στις εκλογές στις 25 Γενάρη του 2015. Αντί να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική και αυτοκριτική ανάλυση για τα πεπραγμένα τους, υποδύονται για ακόμη μια φορά τους τιμητές και εμφανίζονται ως σωτήρες. Αυτό που θέλουν είναι να πάρουν τη ρεβάνς, να περιθωριοποιήσουν την Αριστερά και να συνεχίσουν από κει που σταμάτησαν για να ολοκληρώσουν το θεάρεστο έργο τους.

Τάσος Παππάς
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ