Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Η σάτιρα είναι αναπόφευκτη (καί γιά δημάρχους...)

"...κατά τον Πατριάρχη του 17ου αιώνα Χρύσανθο Νοταρά «ο Θεός δεν έλκεται εις τας παραλόγους ορμάς των ιερέων»..."


Ο αφορισμός και «αι παράλογοι ορμαί των ιερέων»

Ο αφορισμός τής Επανάστασης τού '21
Παρότι ο πρώην άγιος Αιγιαλείας Αμβρόσιος κατέχει από θέατρο και μίντια, έκανε λάθος κατά τον θρασύ και ανόητο αφορισμό του κ. Κ. Μητσοτάκη, της κ. Ν. Κεραμέως και του κ. Ν. Χαρδαλιά: Δεν επιστάτησε στην εγκατάσταση ενός καλού συστήματος καταγραφής των δρωμένων. Ωστε στο βίντεο να τον ακούμε καθαρά, όταν εξαπολύει το «αστροπελέκι» του, και να βλέπουμε το πύρινο βλέμμα του, όχι την πλάτη του, όταν συλλαβίζει τις λέξεις του αναθέματος, σωστά «σπαθία δίστομα».
Η κατάρα να σχιστεί η γη πάντως ακούγεται καθαρά, άρα μάλλον διαβάστηκε το κλασικό κείμενο: «Σχισθείη η γη και καταπίη αυτούς ως τον Κορέ, Δαθάν και Αβειρών. Ο σίδηρος και αι πέτραι λυθήτωσαν, αυτοί δε ουδαμώς». Και το «κατηραμένοι, ασυγχώρητοι, άλυτοι και τυμπανιαίοι» ακούγεται καθαρά, συνάγεται λοιπόν ότι επρόκειτο για τον «παντελή» ή «μέγα» αφορισμό. Είναι άλλωστε ο μόνος που αντιστοιχεί στο μεγαλείο του ανδρός, που τον κατέστησε αστέρα της Εκκλησίας τηλαυγή από τον καιρό της δικτατορίας και έως τις αγαπητικές σχέσεις του με τους χρυσαυγίτες, στους οποίους προσέφερε την κάλυψη της ακροδεξιάς του Κυρίου. Γι’ αυτό και έγιναν οι πιστότεροι ακόλουθοι της μισαλλοδοξίας του.
Η επίσημη Εκκλησία; Δυστυχώς, η Ιερά Σύνοδος δεν κατόρθωσε ούτε καν τώρα να καταδικάσει ρητά τις απόψεις και τις πράξεις τού παρεμβατικότατα ιδιωτεύοντος Αμβρόσιου. Απλώς, με το αίσθημα του αδικουμένου ιδιοκτήτη, θύμισε το μονοπώλιό της σ’ ένα βιαιότατο επιτίμιο: «Μόνον η ολομέλεια των μητροπολιτών έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού». Μα αυτό είναι το ζήτημα, άγιοι πατέρες; Ποιος είναι βαθύτερα ριζωμένος στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν η απειλή του αφορισμού ήταν ισχυρό όπλο της Εκκλησίας, προς αποτροπή της αλλαξοπιστίας; Κινδυνεύει τώρα η πίστη; Απειλούνται τα προνόμια της Εκκλησίας; Είναι νοητή η κατάρα στο πλαίσιο της αγάπης ή μήπως ο Παύλος υπερκέρασε τον Ιησού;
Το ιεροσυνοδικό μονοπώλιο πάντως δεν είναι εξασφαλισμένο. Οπως διαβάζουμε στο βιβλίο του Παναγιώτη Μιχαηλάρη «Η πραγματεία του Χρύσανθου Ιεροσολύμων “Περί αφορισμού”», κατά τον Πατριάρχη του 17ου αιώνα Χρύσανθο Νοταρά «ο Θεός δεν έλκεται εις τας παραλόγους ορμάς των ιερέων», δεν υλοποιεί τις κατάρες όλων των λειτουργών του, ωστόσο «έλκεται από την αυθάδειαν και κακοπραγίαν του αφορισμένου». Δηλαδή, με τον εκσυγχρονισμό μονίμως αναβαλλόμενο, ακόμα και του Αμβρόσιου ο αφορισμός, καίτοι άκυρος κατά το εκκλησιαστικό δίκαιο, έχει ισχύ. Αυτό το ξέρει ο αναθεματίσας. Εξ ου και η υπεροψία του.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
 (19/5/2020 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Δελτίο Τύπου Δήμου ΜΥΚΟΝΟΥ : «Καίρια ζητήματα στο Συμβούλιο Μυκόνου μέσω τηλεδιάσκεψης»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
 ΔΗΜΟΣ   ΜΥΚΟΝΟΥ                                                 
 ΔΗΜΟΣ   ΜΥΚΟΝΟΥ
ΘΕΜΑ: «Καίρια ζητήματα στο δεύτερο Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης»
Επιστολή διαμαρτυρίας προς τα συναρμόδια Υπουργεία για την  παραχώρηση απλής χρήσης της παραλίας της Φτελιάς. 
Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Μυκόνου και του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων, για την ενίσχυση της δομής «Βοήθεια στο σπίτι».
Παραχώρηση Μύλου του Δήμου Μυκόνου για τη φιλοξενία αρχαιολογικής έκθεσης και τη διαμόρφωσή του σε επισκέψιμο. 

Με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε  η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου και με αφορμή την έκδοση της από 15-05-2020 ΚΥΑ για την παραχώρηση απλής χρήσης της παραλίας Φτελιάς αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με κύριο αίτημα τη διαφύλαξη του φυσικού κάλλους και την προστασία του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στη συγκεκριμένη περιοχή.  Επιπλέον, αποφασίστηκε η συγκεκριμένη  επιστολή να σταλεί στην αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με κοινοποίηση προς την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων και τους Βουλευτές των Κυκλάδων. 
Επισημαίνεται ότι ομόφωνη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρχε και το 2017, έπειτα από την έγκριση από τη Δ/νση Αρχαιοτήτων με την υπογραφή μάλιστα της τότε  υπουργού Πολιτισμού προς την Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας να προχωρήσει στην παραχώρηση της απλής χρήσης της παραλίας.
Αναφορικά με την Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Μυκόνου και του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων, με σκοπό τη συνέχιση και ενίσχυση της δομής κοινωνικών υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι», εγκρίθηκε ομόφωνα να προχωρήσουν οι διαδικασίες υπογραφής της σχετικής σύμβασης, η οποία θα καλύψει το χρονικό διάστημα από 01/01/2020 έως και 31/12/2020. Η υπογραφή της σύμβασης θα εξασφαλίσει την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων της δομής, καθώς επίσης τους σχετικούς πόρους για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας της. 
Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχθεί το αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, για δεκαετή παραχώρηση χρήσης ενός Ανεμόμυλου, το οποίο αφορά στη διαμόρφωση του τελευταίου προς τη θάλασσα Μύλου σε επισκέψιμο μνημείο, τη φιλοξενία αρχαιολογικών εκθέσεων για τη μεσαιωνική και νεότερη ιστορία του νησιού και την πλήρη λειτουργία του ως Ανεμόμυλου. Με το τρόπο αυτό θα αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή που αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό πυρήνα και πόλο έλξης επισκεπτών, τόσο των μόνιμων κατοίκων του νησιού, όσο και των τουριστών κατά τους θερινούς μήνες.
Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, τόνισε: 
«Στη σημερινή συνεδρίαση για άλλη μια φορά εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην εκμίσθωση της παραλίας της Φτελιάς που για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια το κεντρικό κράτος προσπαθεί να επιβάλει. Επιτέλους κάποιοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε την αλόγιστη ανάπτυξη χωρίς κανένα σεβασμό στο περιβάλλον και το μοναδικό μυκονιάτικο τοπίο. Η Πολιτεία θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερο σεβασμό στη βούληση των τοπικών κοινωνιών και να αντιληφθεί ότι σε όλα υπάρχουν όρια. Από την πλευρά μας θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, στα πλαίσια του νόμου, για να προστατεύσουμε την παραλία της Φτελιάς».
 Μύκονος, 19-05-2020
 ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Αυτό είναι τό ερωτηματολόγιο πού πρέπει νά συμπληρώσουμε πρίν μπούμε στό πλοίο (εγκαίρως)

Στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19, οι επιβάτες των πλοίων της ακτοπλοΐας που πραγματοποιούν ταξίδι διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών, θα πρέπει πριν την επιβίβαση τους στο πλοίο να συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο.
Ανάλογο ερωτηματολόγιο θα πρέπει να συμπληρώνουν αντίστοιχα τόσο οι επιβάτες, όσο και τα μέλη του πληρώματος, των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια σε διεθνείς γραμμές (Ελλάδος – Ιταλίας).
Τα ερωτηματολόγια αυτά μπορούν να προμηθευτούν είτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, είτε μπορούν να τα κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (www.ynanp.gr).
Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα παραδίδονται από τους επιβάτες κατά την επιβίβαση τους σε μέλη του πληρώματος του πλοίου.
Σε περίπτωση διαπίστωσης επιβατών οι οποίοι, με βάση το ερωτηματολόγιο, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα, είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.
Το ερωτηματολόγιο θα τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων(GDPR).
Εξάλλου, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παρέχει αναλυτικά οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών (πλην των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων), μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19.
Παρακαλούνται πολύ οι επιβάτες της ακτοπλοΐας να βρίσκονται στο πλοίο τουλάχιστον μια (1) ώρα νωρίτερα από την ώρα της αναχώρησης του ώστε να αποφύγουν τυχόν ταλαιπωρία.

Από : mydimosio.gr

Πλήρης απουσία σχεδιασμού για την επανεκκίνηση της οικονομίας...

Μέ ...σχέδιο πανικού η επανεκκίνηση τής οικονομίας
Στην σημερινή συνέντευξή του στο capital.gr, στο ερώτημα εάν επίκειται μείωση ΦΠΑ και άλλες απαλλαγές στην εστίαση, στις διανυκτερεύσεις και στις μεταφορές αλλά και για μείωση της προκαταβολής φόρου και της φορολόγησης των ακινήτων, απαντά  πως...